ICQ Česky? Nepokoušejte mne!

Jeden ze důchodců české portálové scény (poslední dobou jej už nenavštěvovali snad ani nejbližší chudí příbuzní) atlas.cz se rozhodl skoncovat s flákáním na sklonku života a investoval nemalou částku do celkové obrody a omlazení. Věřím, že se proces povedl a že jistě přiláká nejen ty příbuzné – o tom ale psát nechci. Na titulní stránce zmíněného portálu jsem nalezl odkaz, který hlásal, že ICQ bude mluvit česky. To si snad děláte srandu? (pro lepší srozumitelnost neuvádím na prvním místě původní výkřik ve znění „to si snad děláte kachny!“)

Trocha teorie na začátek

Občas mi některý z kamarádů se kterým běžně nekomunikuji pomocí <acronym title=„Instant Messagingu“>IM</a­cronym> navrhne, jestli si nechci po ICQ zahrát nějakou hru. Vždycky řeknu, že ICQ nepoužívám a on se mi směje, proč že jsem tedy online. Nuže – věc se má tak:

Pojmem ICQ lze označit dvě věci: Protokol ICQ (soubor povelů, který putuje sítí a je zpracováván klientem ve výslednou podobu rozhovoru) a ICQ – Program, který je jedním z mnoha klientů obsluhujících ICQ protokol. Zcela správná formulace by tedy měla být „Používám ICQ protokol, ale nikoliv klienta“.

K nepoužívání klienta mám spoustu důvodů – ICQ klient umí zpracovat pouze protokol ICQ, zabírá v paměti počítače řádově více místa, je ošklivý (nevkusný, chcete-li), spoustu místa zbytečně zabírá i na ploše, je plný reklam…

AOL + Atlas.cz = VLS

Ve spolupráci amerického serveru AOL (který vlastní „monopol“ na ICQ a ICQ běží na jeho serverech) s Atlasem.cz vidím pro koncového uživatele jediný nedostatek. Místo reklamy americké, kterou lze ignorovat už jen proto, že její produkty jsou až daleko za mořem, se na uživatele českého ultrafreshmoder­něladěného AjSíkJů klienta začne valit reklama česká, reklama neblokovatelná, reklama (před) kterou (se) neschováte. Marketingový tah geniální, pro uživatele mínus.

Řešení je nasnadě

Jak z toho ven? Používejte jiného klienta. Třeba Mirandu, která je též zdarma, reklamu nemá, a je mnohem mnohem lépe přizpůsobitelná, než ICQ-bastl-klient. (Pokud se vám nechce stahovat součásti zvlášť, zkuste třeba Miranda IM WELL.DONE Pack od Radka Hulána). Vám a vašemu počítači to udělá určitě velmi dobře.

Computer$

Komentáře

Actimel

27. 9. 2006, 22.53

No, jak říká jeden můj kamárád ICQ smrdí. ICQ používá uzavřený protokol. Je nemorální. V registrační smlouvě je dokonce odstavec o tom, že můžete používat pouze originalní ICQ software (rozumí se tím ten jejich shit plný reklam).

Nevidím důvod dále používat ICQ. Přejděte na Jabber. A pokud máte pár kamarádů, kteří tak učinit nechtějí, můžete použít ICQ transport.


Andrew

27. 9. 2006, 23.06

Tak jsem ten slavnej Jabber vyzkoušel. Zodpovědně jsem vyzkoušel snad všechny klienty, co na jabber.cz píšou. A skončil jsem zpátky u Mirandy. A protože 100 % mých kontaktů používá ICQ, mám Jabber pouze pro rychlý slovník a televizní program (který jsem zatím nepoužil). Takže opravdu nevidím důvod přecházet na Jabber :-)


Finwe

27. 9. 2006, 23.30

#1 – Actimel Mám e-mailový účet u gmailu, který s sebou nese i výhody komunikace přes Jabber. Protože Jabber je „náš firemní“ protokol, používám ho. Chtěl jsem zrovna včera vyzkoušet pro Jabber i ICQ Transport, ale plugin v Mirandě to neumí, či co, tak jsem stahnul Jabber-klienta Psi. Po zjištění, že GTalk nepodporuje ICQ Transport, jsem se ještě jednou zaregistroval na jabber.cz, Transport nastavil, přihlásil se a do okna Psi mi naskákala moje stovka kontaktů. Jaké bylo ale moje překvapení, když jsem zjistil, že jediné, co o kontaktech vím, je ICQ číslo. Jabber nebyl ze serveru ICQ schopný zjistit ani přezdívku a zjišťovat přezdívku u sta kontaktů číslo po čísle… Děkuju, nechci. Když k tomu ještě vezmu v potaz, že ani jeden čistě Jabberový klient (nebo alespoň takový, který podporuje <acronym title=„Extensible Messaging and Presence Protocol“>XMPP</a­cronym> protokol v plné šíři) nevyhovuje a nejde dostatečně přizpůsobit, a to ani ve Windows, ani v Linuxu, zůstanu u ICQ, které, ač je uzavřené, stále spolupracuje i s klienty třetích stran velmi dobře (a poměr mých kontaktů je cca 100/5 ve prospěch ICQ).

P. S.: Celá záležitost se zkoušením ICQ transportu má dohru. Když jsem se na účet z jabber.cz připojil v Mirandě, stahly se mi do contactlistu všechny ICQ kontakty znovu. 100 kousků. Ve formátu číslo@icq.gateway. A kdo někdy zkusil mazat více kontaktů najednou ví, jaká je to práce.

Závěr? Jabber ano, ale pouze pro komunikaci s lidmi, kteří jej využívají. Pro ICQ kontakty si nechám ICQ protokol v Mirandě, dík.


Finwe

27. 9. 2006, 23.58

Ještě jsem přišel na jednu podivnost ohledně ICQ. Viděli jste snad někdy kopretinu se zelenými okvětními lístky? :-)


Rishak

1. 10. 2006, 11.54

Miranda je fajn. Jediná nevýhoda- nevim jestli to je moje chyba, ale ještě se mi v ní nepodařilo poslat soubor(y). A taky dost obtěžuje, že tak jednou dvakrát do roka se musí stáhnout plugin, aby vůbec fungovala (prostě najednou přestane fungovat). A to člověka obtěžuje


Andrew

1. 10. 2006, 13.39

ad plugin: To je dárek od provozovatele ICQ :) Prostě jednou za čas upraví protokol, aby odstavil alternativní klienty. Vzhledem k tomu, že jich drtivá většina používá pro ICQ komunikaci stejnou knihovnu, má taková změna dost slušný dopad. Z pohledu nás, uživatelů alternativního klienta, je to sivňárna, ale z pohledu provozovatele je to naprosto pochopitelná obrana (domácí úkol – Jak dlouho myslíte, že by ICQ fungovalo, kdyby všichni používali alternativní klienty?). Jinak řečeno, je to daň za to, že nemusíš používat ten jejich paskvil a koukat na reklamy.

ad posílání souborů: To bohužel není chyba, ale vlastnost. Mezi dvěma počítači s neveřejnými IP adresami (např. teď zrovna já a Finwe) nejde udělat přímé spojení. Buď musí mít alespoň jeden veřejnou IP nebo se musí použít prostředník s veřejnou IP (např u Skype jsou to ti „oblíbení“ supernodes). Předpokládám, že u textové komunikace (kde je objem přenesených dat minmální) plní tuto funkci ICQ servery, zatímco u souborů ne (asi by to nezvládli nebo se to provozovatelům ICQ nevyplatí nebo nevim :-) ).


hjelenka

20. 11. 2006, 8.33

#3 – Finwe Je to sice už zastaralé, ale je nutné odpovědět. To, že tam nejsou přezdívky je jen důvod, že nebyl pořádně nastudován web jabber.cz, protože tam se píše o využití skriptu, který jednotlivým icq nastaví jejich nicky.

a miranda? stačilo přece vypnout agenta a ne přejmenovávat… miranda prostě využila stávající zapnutý transport… (a nebo na jabberu vypnout transporty)


Andrew

20. 11. 2006, 12.52

#7 – hjelenka To fakt nechápu. Když to jde jinak (nějakým PHP skriptem), proč to proboha není přímo v tom transportu? Myslím, že se tomu říká uživatelská přívětivosti. A bez ní si Jabber u BFU neškrtne.


Andrew

20. 11. 2006, 12.55

#8 – Andrew Omlouvám se, je to Pythonovský skript. Snad jsem se nikoho nedotknul, Pythonisti bývají vůči PHP dost agresivní… :)


Finwe

20. 11. 2006, 13.09

#7 – hjelenka Ten skript jsem zkoušel, půl hodiny nse něco dělo a pak už se nic nedělo. Kontakty se ani neimportovaly. Navíc – jak jsem psal výše – Většina mých jabberových kontaktů mě má v rosteru pod účtem Gmailu, který ICQ transport neumí a nechat všechny moje kontakty znovu mě přidávat/auto­rizovat/mazat se mi opravdu nechce. Taky mě u toho skriptu dost děsí zadávat svoje přihlašovací údaje (ICQ) někam, kde nevím, co všechno se s nimi během zpracování děje.


helenka

20. 11. 2006, 15.50

#8 – Andrew nevím, já transporty nepoužívám #10 – Finwe já jen vím o http://www.jab&#…; více netuším :-D Ostatně používáš mirandu, tam řešit transport icq je poněkud nešťastné… (btw: odkaz generovaný v rss je nefunkční)


Smaja

13. 3. 2008, 18.49

ono to je defaultnim nastavenim klienta to, ze se to neprejmenovava, v psi staci zapnout neco ve smyslu „prejmenovat kontakt pri pridani do roasteru“ a pak se pri zaregistrovani transportu vsechny prejmenujou, takhle to je na wiki jaber.cz


Hanz

27. 1. 2009, 15.37

tak já jsem spojenej s Psi, jsem přihlášenej současně na gmail i na jabbim v jednom klientu, transport do icq mám ale zapínám ho jen když potřebuju někoho na tom paskvilu. Miranda mi nesedla ač to dovede spoustu věcí díky pluginům, nepotřebuju multiprotokolévého klienta, když mám jabber. To co žádám od IM mi jabbim poskytuje i s bonusem.


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.