Moje outdoorová výzbroj

Wayfarer se mě v článku o výběru baterky ptal, jaké že mám outdoorové vybavení. Nuže:

Batoh

Při výběru toho, co na záda jsem váhal mezi dvěma modely: Gemma Expedition 60 a Treksport Patagonia 60. Šedesátilitrový batoh je akorát a oba kandidáti jdou „zvětšit“ zvednutím víka. Výběr vyřešili rodiče tím, že mi věnovali Patagonii :) Ta u mně vyhrává z těchto důvodů:

Naproti tomu, Gemma má lepčí:

Ochrana proti dešti

V tomto bodě stále tápu, neschopen najít ten správný kompromis. Ideální je dle mého názoru kvalitní pláštěnka kombinovaná s přehozem na batoh. To má oproti ponču tu výhodu, že batoh se dá rychle shodit ze zad a položit na zem, aniž by se ušpinil/zamokřil – ať už je bláto, nebo sníh.

Co jsem ale viděl a nadchlo mě to odolností proti vodě jsou americká armádní ponča. Kamarád si jedno nechal odkudsi zasílat a můžu říct, že je sice objemnější a těžší, než ponča od Tatonek a Salew, ale zato se u nich nestává to, že po dvou hodinách promoknou.

Spací pytel

Rock empire Polar. Velmi kvalitní mumie, i když po letech používání mikrovlákno ztratilo izolační schopnosti a přestalo fungovat na 100%. Otestováno v tepoltách kolem –25 °C. Nevýhodou je vysoká cena.

Boty – pohorky

Boty jsou základ. Momentálně mi na zrušení zbyly staré (časem 2 roky, vzhledem min. 10 let) Fitwelly, výjimečně nekvalitní kus (a já se z nich tak radoval).

Dá se ale říct, že výhradně preferuju celokožené boty (a když říkám celokožené, myslím kožené zvrchu i zevnitř). V létě se v nich noha tolik nepotí a v zimě dostatečně zahřejí. Membránám nevěřím. V kombinaci s kvalitní impregnací na bázi včelího vosku (roztíraného za tepla kartáčkem) je kůže skvělou ochranou proti vodě. Vysněný model ale ještě hledám.

Nůž

Swiss Army Knife Victorinox Picnicker. Ideální – 8cm čepel, pojistka, dva otvíráky, vývrtka a párací ostří. Má „ergonomicky“ tvarovanou rukojeť a je z pevné oceli, takže drží ostří dlouhou dobu. To je daní za obtížnější broušení (narozdíl např. od Opinelů, které se skvěle brousí do břitvové ostrosti, ale ostří neudrží tak dlouho).

Picnicker, který mám, je už třetí stejný kus – první jsem ztratil, druhý ztratil a až ztratím třetí, vím, co koupit.

Baterka

Jak jsem předestřel v předchozím článku o svítilnách, mám baterku Petzl Tikka plus. Čtyřdiodová, svítí pekelně dlouho a na jakékoliv svícení při běžné túře zcela stačí.

Předtím jsem měl řadu baterek do ruky, které jsem buď poztrácel, nebo zahynuly v hlíně chodeb lomů Amerika. Nejvíc z nich mi vyhovovala dvoubuřtová kryptonka GP Discovery, těžká a velká, ale s dosvitem a výdrží.

Rébl

Přesto, že s sebou rébl nenosím vždycky, je to hodnotná součást výbavy. Většinou tahám igelit, méně často autoplachtu.

Drobnosti

Věci, které se vyplatí s sebou mít:

Zapomněl jsem na něco? Snad ne. Kdyžtak doplním.

Turistika

Komentáře

BoB

6. 5. 2007, 0.18

Mám ještě jedno malé plus pro americké armádní pončo: Jeho poměr stran se více blíží čtverci a tudíž je podle mne vhodnější pro stavbu přístřešků. O solidních kovových okách v rozích nemluvě ;o)


Finwe

6. 5. 2007, 8.50

#1 – BoB Úplně vidím, jak si ráno v přístřešku zabalím, hodím batoh na záda, pak vstanu, tím se obleču do ponča (a zároveň zbourám přístřešek) a na déšť vůbec nebudu muset :D
(Kurnik, budu si to pončo muset pořídit…)


Shaman

7. 5. 2007, 21.40

Také jsem váhal nad US pončem, nakonec mi však přišlo zbytečně bytelné a těžké. Nakonec jsem zvolil jednoduché pončo od firmy Condor (Beroun, vyrábí i spacáky). Vřele doporučuji, neproprší, stavím z něj i přístřešky.

Jen mělo na začátku jednu vadu. Na místech, kde bylo v původním balení přeložené, se impregnace prosákla a tahle místa asi první půlrok tak divně lepila a byla tmavší. Pak to ale přešlo a od té doby ho používám asi deset let a je všechno v pohodě :-)


Finwe

7. 5. 2007, 22.01

#3 – Shaman Teď jsem nevěřícně vytáhl svoje pončo Condor, chvíli ho držel v ruce a vzpomínal, jak propršelo hodinu poté, co jsem ho poprvé použil v terénu. To mi hlava nebere.


Shaman

8. 5. 2007, 11.57

#4 – Finwe Tak to teda koukám, fakt s ním nemám nejmenší problémy, je malé skladné a nepropustné :-)


BoB

8. 5. 2007, 19.11

#3 – Shaman Ano, je poněkud bytelné a těžké, ale zase se nemusím bát, že ho jen tak protrhnu / prodřu, když si z něj a deky dělám nouzový spací pytel (několikrát prakticky provedeno a vždy v pohodě).


pazout

25. 5. 2007, 21.36

jako by me zaimalo jak to delas, ze mas porad tak dobry clanky…to nepochopim.


ryba

26. 5. 2007, 15.54

K opinelu bych si dovolil drobnou poznámku: existuje ve více provedeních čepeli – nerez a karbon. Nerez skutečně neudrží ostří příliš dlouho, ale karbon stačí jednou za uherák (uherský rok, ne typ salámu) přibrousit ocílkou – tato vlastnost je však vykoupena tím, že při prvním styku s vodou začne čepel černat. Na pohled nůž působí nevábně, ale klidně s ním řežu plechovky jako Horst Fuchs :-)


vortexx

10. 6. 2007, 14.57

Jen bych si dovolil poopravit, že i Gemma má v zádech kovové (duralové) výztuže.


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.