Bacha, Hoax!

Sakra lidi. Přemýšlejte chvíli před tím, než někomu pošlete e-mail či ICQ (Yahoo, MSN) zprávu podobného obsahu, který následuje:

Pokud dostanete e-mail s prezentazí v Power Point nazvanou „Life is beautiful“, za žádnou cenu prezentaci NEOTVÍREJTE a okamžitě ji vymažte. Pokud ji otevřete, na vaší obrazovce se ukáže zpráva „It is too late now, your life is no longer beautiful.“ Následně# # ZTRATÍTE VŠE ve vašem PC a osoba, která vám toto zaslala získá přístup k vašemu jménu, emailu a heslu. Toto je nový virus, který vstoupil do oběhu v sobotu odpoledne. AOL již potvrdil, že je to vážné a že antivirové programy nejsou schopné tento virus zničit. Virus byl vyroben hackerem, který si říká „life owner“. Prosím, přepošlete tuto zprávu všem vašim přátelům a požádejte je, aby ji co nejrychleji předali dál.

To, co je tu citováno, není vážně míněný e-mail, ale tzv. <acronym title=„angl. žert, napálit“>hoax</a­cronym>, zpráva, která má za účel akorát znejistit, paranoizovat a naštvat. Většinou obsahuje hrozbu ztráty dat, nebo nějakou lákavou nabídku (třeba volání zdarma, nebo přetížení sítě telefonního operátora – ano, hoaxy se šíří i pomocí SMS…). Na konci je výzva k přeposlání na co nejvíce adres.

Jak zjistit, jestli je zpráva hoaxem? Existuje úžasný informační server http://www.ho&#…, kde lze hoaxy snadno vyhledávat. Pokud mi nějaká pochybná zpráva přijde, odpovídávám odkazem na příslušný hoax (ne, ještě mě to nepřestalo bavit) a snažím se tak evangelizovat.

Příště, až vám podobný mail přijde, odpovězte na něj podobně. A můžete k tomu připojit i odkaz na tento článek, ať se šíří aspoň tak, jako hoaxy. Dík ;)

Computer$

Komentáře

Finwe

6. 1. 2006, 17.25

A co nejhůř, když přijde hoax v nějakém zrůdném formátu, vzniklém přeposláním:

# # # # # # # # ZprávaProsím, buďte zvláště opatrní při používání
# e-mailů jako jsou
# # # # # # # Yahoo, Hotmail, AOL a další.
# Tato informace přišla dnes ráno jak
# od
# # # # # # # # Microsoftu
# # # # # # # # tak od Nortona.
# # # # # # # # Prosím, pošlete to každému, kdo má přístup k
# internetu. Můžete
# # # # # # # dostat na…


gagí

7. 1. 2006, 22.19

Víš, Matěji, pro nás, počítačový analfabety, je tohle španělská vesnice. A proto si to přečtu, pravda, většinu vymažu, ale když to vypadá tak jako tenhle (ano, taky sem ho dostala a poslala) tak to radši pošlu dál. Mě to nezabije, já jenom kliknu na pár jmen, a příjemce to taky neodrovná, tím jsem si téměř jistá. Možná jsme hloupí, ale kdo se v tom má vyznat.


Loony

9. 1. 2006, 11.37

Ehm, tak nektery prijemce to mazna neodrovna, ale kdyz Ti prijde pres ICQ 15× vzkaz, ze bude ICQ placeny a at udelas to a to… tak toho zacina mit clovek plny zuby a napadaji ho zrudne myslenky typu ignorovani daneho uzivatele…


Finwe

9. 1. 2006, 12.46

Pár lidí už u mě tak dopadlo (ignorování). Ono se to jinak nedá – pošlu jim „Je to kravina, už mi to víckrát neposílej“ a dva dny na to mi přijde "Sorry ale tohle nemůžu neposlat… " následované nějakým super hoaxem…


Gagí

10. 1. 2006, 19.02

Já nevim, Vy ste asi hrozný citlivky. Bože, když vidim, že je to tam čtrnáctkrát, tak to prostě smáznu… Zkuste bejt trošku víc trpěliví ;) A ignorovat někoho jenom proto, že třeba má starost o to, aby se Ti nezaviroval počítač, i když pravda poněkud naivně, to mi přijde hodně uhozený, promiň, přehnaný.


Finwe

10. 1. 2006, 19.25

Je rozdíl mezi ignorováním někoho, kdo je v daném „oboru“ nováčkem, a někoho, komu jsem předtím řekl „neposílej to, jestli mi něco takovýho ještě jednou pošleš, tak tě zignoruju“ (a navíc v tomhle případě nešlo o vir, ale o „jestli-to-neposles-budes-mit-sedum-let-smulu“ e-mail)…

To mě na tom štve nejvíc – řekneš „je to kravina, neposílej to“ a oni to vesele posílaj stejně dál (a teď mluvim hlavně o těch „virovejch“ hoaxech)…


Andrew

12. 1. 2006, 8.21

A mně přijde hodně uhozený, že se staráš o zdraví zrovna mýho počítače :)


Gagí

12. 1. 2006, 17.07

Jak myslíte.


ryba

12. 1. 2006, 22.22

Kdyz se ke mne kdysi podobne zpravy zacaly dostavat, zlomil jsem nad nima hul v domeni, ze jde o reklamni trik freemailovych serveru – dole pod sahldlouhym seznamem adres a samotnym hoaxem se totiz objevil sahldlouhy seznam reklam na tyto servery a spratelene vymysly..

Dnes, kdyz tam vetsinou neni ani jeden z onech seznamu se mozna jedna uz jen o relikt, ktery preziva jen diky vire lidi, ze delaji dobrou vec. Zkratka „Ver a vira tva schranku Tvych kamaradu zahlti“ Nebo se jen nekdo kralovsky bavi tim, ze mu jeho vyplod chodi zpatky. Musim se priznat, ze jsem uvazoval, ze bych si nejakou podobnou legracku vytvoril taky:o)


gagí

13. 1. 2006, 16.16

Já je (štěstíčkové maily) zásadně při přeposílání přepisuju a měním tam povětšinou tu závěrečnou část „musíš to poslat atd…“ :) a normálně, se mi už jeden takovej vrátil z úplně jiný části než kam sem ho posílala:)


klk

16. 1. 2006, 16.52

Já štěstíčkové emaily přečtu a pak mažu.Když nemám čas tak neotvírám. a powerpointový neotvírám vůbec. A když mi přijde po druhé tak jej ani neotvírám.

Hoaxy se mému emailu nějak vyhejbaj. Nedostal jsem zatim ani jeden.


savager

18. 1. 2006, 14.37

Ja myslim ze de spis o to ze nekoho (kdo mail pouziva jako nastroj) luckymaily a hoaxy vylozene irituji – akorat ho spomaluji od prace a zahlcuji mu schranku..jine, romantictejsi jedince (třea gabi) tyto maily potesi a sou radi ze si na ne nekdo vzpomnel, udelal jim radost, preje jim stesti a stara se o jejich pocitac..v tom je podle me zasadni rozpor mezi 2 nahledama na tu vec a proto se asi tyto dva tabory nemuzou pochopit..

tak to vidim ja.btw patrim do te prvni skupiny:)


Finwe

19. 1. 2006, 0.23

Kačí: poupraveno smazáním.


Kačí

19. 1. 2006, 16.20

Proč? A proč to píšeš dvakrát?


Finwe

20. 1. 2006, 0.09

No… nějak jsem nepochopil, co to tu mělo dělat. Nahoře v článku napíšu, že existuje www.hoax.cz, a ty sem v zápěstí vložíš komentář s dotazem na hoax, který jde na tom serveru bez problémů najít. To mi připadá… vhodné tak pro BFU


Kačí

20. 1. 2006, 17.34

To nebyl žádnej dotaz. Na www.hoax.cz sem nikdy nebyla a taky tam nehodlám chodit ani tyhle mejly dál přeposílat. Vůbec sem se tě neptala, esli to je pravda nebo ne.


Finwe

21. 1. 2006, 0.19

Jestli nepřeposíláš, tak to je pak OK. Ale taky to nedávej sem.

A… co tam mělo dělat to A co tohle? na začátku? To nebylo dotaz?


rony

28. 1. 2006, 22.12

gagi, co je tazke na tom, rozpoznat v emaili vetu „poslite toto vsetkym“ (alebo to iste inak formulovane) a proste to neposielat? Hodne si to zlahcujes, ale este stale sirite (ti, co preposielaju hoaxy v dobrom umysle) napr. mail HeartAttack – obsahuje rady ako rozpoznat a „vyliecit“ si infarkt „svojpomocne“. Sirenie TAKEJ spravy uz hranici so vseobecnym ohrozenim a moze sposobit smrt. V tom su hoaxy zle, ze vy v domneni, ze „o nic nejde“ sirite nezmysly a pripravujete podu pre naozaj nebezpecne lavinovite sirenie niecoho hodne zleho. Mozem dokumentovat ako sa siri vyzva na darovanie krvi pre cloveka, ktory je uz niekolko rokov mrtvy. Vyzvu poslal niekto z rodiny ale zabudol ju casovo ohranicit, takze dnes davno po smrti to ludia siria v domneni, ze ide o aktualnu vyzvu a obcas niektori z nich telefonuju rodine a pripominaju im to najkrutejsim sposobom. Navyse kontaktuju krvne darcovske centra a zbytocne ich blokuju. Proste naozaj fantasticke „o nic predsa nejde“. Sekundarny problem je v tom, ze casto uvediete ako prijemcu niekoho ako ja a popri tom desiatky dalsich ludi. Vacsinou sa medzi nimi najdu ludia, ktori su hovada a pracuju so zavirenym pocitacom a tak sa mozem ja nevinne dostat do skupin ludi, ktori z toho jeho posraneho kompu dostavaju virusy, spamy a ine nezmysly. Tymto sposobom dostavam kazdy den stovky mailov. Z nich je len nepatrna cast normalna. Ver, ze za tychto okolnosti sa s mejlom naozaj neda pracovat a prakticky sabotujes tym „o nic nejde“ moju pracu, ktora spociva aj v tom, ze neprehliadnem dolezitu spravu. gagi a vzdy pocuvam reci „ja nie som taka informaticka ako ty, tomu nerozumiem ako ty, tak to radsej poslem, zda sa mi to nevinne, a aspon vidno, ze mam obavy o tvoj pocitac“. Fakt uchylny nazor. Ak sa niecomu nerozumiem, tak to proste neurobim. A aj tak je podla mna rada „ak je v maili vyzva na dalsie preposielanie, tak ide o hoax a hoaxy zasadne nepreposielam“ pomerne zrozumitelna a nenarocna na pochopenie a dodrzovanie. A pokial nieco chcete preposlat, nestalo by za uvazenie, ci naozaj napr. AOL ma na strankach nejake vyhlasenie k tomu, co sa vo vyzve „AOL da za kazdy preposlany mail 15 dolarov“ pise? Proste overit si fakty? Ze nemate na to cas? Tak ked ho nemate, NEPREPOSIELAJTE to ;-) Preco musite neustale oponovat „informatikom“, je to nejaka choroba? Ved oni to myslia naozaj dobre a vo vasom zaujme. Nechcu vas zhadzovat, ponizovat.

gagi a ostatni, este pre pobavenie:

http://spravo&#…

gagi, naozaj je to jednoduche: HOAX je nieco ako neoverena klebeta, pomluva, podvod.


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.