Co bych chtěl a nechtěl od webového fóra

Medhi se na twitteru ptá, co nás štve, co nám vadí a co se nám líbí na současných internetových fórech (nebo lépe řečeno <acronym title=„Bulletin Board, nikoliv BlueBoard“>BB</a­cronym> řešeních). Mám pár nápadů a vizí, shrnu je teď do neuspořádaného proudu myšlenek.

Uživatelské hledisko

Ve fóru bych se měl především vyznat. To, že na mě vyskakuje tisíc tlačítek, odkazů, datumů (a největší z nich jsou ty nejméně potřebné, třeba datum registrace daného uživatele) mi nijak nepomáhá. Chci přijít, na první shlédnutí zjistit, kde je něco nového, přečíst si nové zprávy a zase jít pryč.

Známá (PHP) Bulletin board řešení (phpBB, PunBB, Phorum), většinou jedou systémem Témat (=„Pár tematických okruhů a v nich spousta monotémat o málo příspěvcích“), ale na Internetu jsou fóra (Okoun, Lopuch), kde jsou spíše Kluby zařazené do tematických kategorií, kam chodí lidé diskutovat, diskuse je zde stálá a další vlákna není potřeba zakládat. Nezdá se mi, že by současná řešení zmíněná výše byla druhému přístupu příliš nakloněna. Proč bych měl vždycky vyplňovat Subject zprávy? proč přidávám zprávu jako Reply, když to třeba ani reply být nemusí?

Ano, můžu si bookmarkovat téma nebo fórum, ale (phpBB) nenašel jsem jiný výpis bookmarků, než ten 3 kliky vzdálený pod „Manage bookmarks“ v mém profilu. To je hodně daleko. Spíše by mi vyhovoval systém „Oblíbených“ a „Oblíbených s novými“ který znám z Okouna, na jeden klik z hlavní lišty vidím, kde je v mnou sledovaných tématech/klubech něco nového, přečtu a jdu. Tady funguje Okoun skvěle, žádné fórum založené na *BB nikoliv.

Dalším trnem existujících je samotný proces uživatelských akcí. Proč, když se přihlásím, musím ještě jednou kliknout na odkaz „přejít na hlavní stránku“ pod řádkou „Byl jsi úspěšně přihlášen“? (tímto trpí minimálně poslední phpBB). To se již nevyvíjí? Vývojáři neznají FlashMessenger? Nebo si zakládá na postupech z minulé dekády? Proč? Stejně tak po odeslání odpovědi musím kliknout na odkaz, abych danou odpověď viděl. Phorum mi dokonce ani nenabídne možnost odpověď prohlédnout a vrátí mě jediným dostupným odkazem na seznam témat. Alespoň má ale, narozdíl od phpBB, odpovídací formulář na stránce s příspěvky a nemá ho tak nesmyslně složitý. K čemu mi je možnost přidat svému příspěvku jednu z deseti ikonek?

Ideální fórum by nemělo dávat uživatelům možnost vkládat do svého příspěvku příliš mnoho citací. Citace zabíjejí čitelnost. Původní text je odkázatelný, a také by se to mělo dělat. Proč duplikovat obsah.

Když chci být informován, můžu si třeba nechat o nových zprávách posílat e-maily. Líbilo by se mi, kdybych si mohl nechat zaslat třeba jen denní/týdenní souhrn toho, co se na fóru událo, příliš mnoho informací je příliš mnoho informací. Umí to některé z existujících?

Pohled správce a „tvůrce rozšíření“

Rychlou a bezbolestnou instalaci současná BB řešení mají, tam je málo co vytýkat. Jednoduchá a elegantní tvorba rozšíření je zatím nenaplněný sen, ke kterému se nepřiblížili ani vývojáři CMS, natož BB fór.

Co bych určitě ocenil, by byla možnost použít externí uživatelskou databázi (přes nějaký Interface, ať už beru uživatele z txt souboru nebo z LDAP) a následnou synchronizaci interní tabulky uživatelů s board-specific daty.

Jednoduchá tvorba šablon je také výhodou. Self explanatory názvy proměnných a jednotlivých chunků HTML kódu.

Závěrem

Z článku je určitě vidět, že BB nemám rád a raději a více se pohybuju na Okounech a jemu podobných. Nechápu pak ale, proč jsou klony internetových fór tak stejné, trpí skoro stejnými neduhy a jsou podobně nepoužitelné. Proto, jestli vznikne další Yet Another fórum, ať je pro uživatele i pro implementátory co nejpříjemnější, už by to nějaké takové chtělo.

Computer$, (Web)design

Komentáře

dev

28. 3. 2010, 13.18

„Stejně tak po odeslání odpovědi musím kliknout na odkaz, abych danou odpověď viděl.“ Blbost, nikam klikat nemusíš, protože je tam automatické přesměrování, tohle je pouze informace, které se obzvlášt hodí, když diskuze dost odsýpají.


dev

28. 3. 2010, 13.21

PS: Když už má být toto přístupný web, tak by to chtělo opravit kontrolní otázku. A také u formulářů nejde poznat, že se mají vyplnit (je tam jen divný tečkovaný řádek).


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.