Co mi brání zcela přejít na Jabber

Píšu občas o tom, jaké má ICQ problémy a jak je v alternativních klientech řešit. Firmou také sem tam prolítne nějaká zpráva o tom, co zas v AOL natropili. A po takovém spotu nebo zprávě se pravidelně najde někdo, kdo vykřikne „ICQ sucks, mám Jabber a jsem v pohodě“, nebo něco na ten způsob. Případně lepší „kdyby všichni přešli na Jabber“. Problém je právě v tom „všichni“.

Většina kontaktů, na kterých mi záleží, používá ICQ

A do budoucna tomu ani jinak nejspíš nebude. Jistě, v Jabberu existují transporty, ale jejich užití si neužiju. Proč? Čtěte dál.

Problém s výběrem serveru, potažmo <acronym title=„Jabber ID“>JID</acronym>

„Slušné“ Jabber servery znám tři. Jabber.org, tam je finwe@ jistě zabrané, Jabber.cz (tam mám finwe@ zaregistrováno, ale stabilita serverů mi brání ho používat) a talk.google.com – ten je můj primární, ale stejně k němu mám výhrady, nemá žádné transporty (jen nově AIM/ICQ a ten nepoužiju), také je často nedostupný a postrádá další pokročilou funkcionalitu (ukládání položek uživatelského profilu ap.).

Nedostatky Google Talk jako XMPP serveru (Jabber je jméno pro komunikaci nad XMPP protokolem. Stejně tak Google Talk je jméno pro komunikaci nad XMPP protokolem. GTalk toho umí míň.) by byly na delší povídání. Čekal jsem, že to, když už to zaštiťuje Google, bude alespoň stabilní, ale není. Úroveň nastavení mizivá, ale aspoň to mám svázáno s poštovním účtem, kam se mi zálohují rozhovory. (Dvousečná zbraň, lze vypnout). I přes ty nedostatky ale talk.google jako server vede.

Ke všem třem serverům mám výhrady, nevím, jak jabber.org, ale oba zbývající mají často problémy s dostupností – tzn, že si proti ICQ moc nepolepším.

Další servery (ty, které neznám), prostě nebudu zkoušet. Právě proto, že se změnou serveru je třeba změnit i JID, se nové testuje špatně. Taky nevím, jak bych ze serveru na server přenášel roster (seznam kontaktů). Znovu nechat všechny autorizovat? nedík.

Pofidérní ICQ transport

Častý argument Jabber „evangelistů“ je Jabber má ICQ transport, s ICQ kontakty zůstaneš v kontaktu. No jo, to sice zůstanu v kontaktu, ale jen do té doby, než zase spadne Jabber server :) Požití víceprotokolového klienta mi tady přijde výhodnější – Jabber se znovu připojuje, zatímco na ICQ si dál povídám s někým. A samozřejmě vice versa, když nejede ICQ.

Nejde mi do hlavy, že ti největší křiklouni nadávají na ICQ co to dá, protežují Jabber co to dá, ale bez ICQ transportu by se neobešli. Sáhněte si do svědomí, jaký je poměr vašich ICQ/Jabber kontaktů? Chlubíte se tím, že máte jabber a že ICQ už nepoužíváte, mám Jabber a jsem v pohodě a zároveň se obejdete bez transportu?

Jiná věc je odmítání přístupu ke kontaktům ICQ jinak, než přes transport, protože jsou na serveru ICQ neaktuální (kontakty přidané přes transport se na server neukládají). Ale to je problém, za který už od počátku může právě ten pofiderní transport.

Není ideálního Jabber klienta

Důležitý je článek a první komentář ;)

Computer$

Komentáře

Loony

8. 12. 2007, 12.09

Co se tyce stability jabber.cz, tak nesdilim Tve zkusenosti – mne vypadl za poslednich pul roku jen jednou (to muze byt nahoda). Ale vesele je pozorovat, kdyz najednou „zhasne“ cely ICQ list ;-)

Jinak transport nepouzivam. Pouzivam totiz multiprotokolove Kopete – a to si nemuzu vynachvalit! Ja mam idealniho jabber (+ ICQ) klienta :-)

A svedomi :-)? Kdyz si odmyslim „obojzivelniky“, tak pomer je (ICQ/Jabber) asi 25/5. Ale kdyz budu brat jen ty, se kterejma se bavim aspon 1× za mesic, uz to spadne na 10/5. A z tech 10 uz je 5 nacatejch, aby byli „aspon obojzivelny“ ;-)


Jan Tichý

8. 12. 2007, 14.38

Spolehlivost Jabber.cz je opravdu špatná, v tom musím s článkem souhlasit. Dlouhodobá pravidelná nefunkčnost tamního JIT transportu je jen částí tohoto příběhu (a to dlouho předtím, než AOL vypnul TOC).

Kromě ní i na můj vkus dost časté výpadky samotného jabber serveru (pěkně to je vždy vidět ve statistikách na jabbim.cz) či jeho náhlé odříznutí od zbytku jabber světa (jednotliví lidé v rámci jabber.cz se vidí, ale nemohou komunikovat nikam jinam).

Přešel jsem na multiprotokolový Pidgin. ICQ mi od té doby šlape jako hodinky. Jabber.cz jsem změnil na Google Talk a narozdíl od Finweho zkušeností nemám s jeho stabilitou sebemenší problémy, opravdu se mi za těch několik měsíců nestalo ani jednou, že by server nefungoval.

Veselé je ale vždycky takhle zvenku pozorovat, když najednou zhasnou všichni, co mají účet na Jabber.cz ;-).


yetty

30. 1. 2008, 21.28

Asi před dvěma měsíci jsem přešel na Jabber, s tím, že kdo mi něco chce musí mít buď holt Jabber (těch je menšina), nebo mi napsat na mail, což mi víc vyhovuje. Jsem na jabber.cz a výpadky jsou asi vždy když jsem offline :).


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.