Devatero tipů, jak zlepšit své koderské schopnosti

Odzkoušeno na lidech (což neznamená, že to bude fungovat na všech programátorech).

Čtěte
weblogy, dokumentace, specifikace, tutoriály… Získané informace zpracujte „svými slovy“ do vlastního kódu.
Zkoumejte
jak to vlastně uvnitř funguje? (platí zejména pro PHP a další skriptovací(sic!) jazyky) Pokud pracujete s cizím kódem, pomůže vám, když se občas pohrabete ve vnitřnostech. Když to navíc bude dobře napsaný projekt, leccos se určitě přiučíte.
Najděte si práci
Pokud možno někde, kde budete mít pár kolegů na stejné úrovni, pár na vyšší a nadřízeného, co vás bude lehce buzerovat. Mít možnost konzultovat své postupy s ostatními je ohromná výhoda, stejně jako motivace ve formě někoho, kdo vám stojí za zadkem. Bastlením svých kódů doma na koleni bez možnosti konzultace se nikdy se tolik nenaučíte.
Nechte se poučit, nebojte se nechat si poradit…
I když budete mít kolegy, budou vám na nic, pokud budete tupě ignorovat jejich dobré rady (nebo i ty „jen“ dobře mířené). Argumentovat je povoleno, ale až poté, co si z výkladového slovníku (nejmíň) třikrát přečtete a ve finále pochopíte, co to argumentovat znamená.
…ale nezneužívejte ostatních
Nic se nesmí přehánět. Když budete za schopnějšími chodit s kdejakou kravinou, budete závislí jen na nich a vlastní schopnosti budou tlít v koutě. To není dobrý cíl.
Předejte znalost
Něměli byste vědomosti jen sbírat, ale i předávat. (Slovním) popisem něčeho, co umíte použít v počítači si utřídíte myšlenky a leckdy i objevíte dosud skrytá zákoutí. Poznámka: Pro předchozích pár bodů platí pravidlo zachování know-how. Nemusíte z kohokoliv vytahnout cokoliv a vice versa :-)
Nebojte se velkých projeků
Když jsem začínal v Jyxu, hodili přede mě k úpravám CSS o 2500 řádcích. Ze začátku mi z něj šibalo, ale naučil jsem se na něm CSS velmi zhusta a dopodrobna. Věřím, že obdobně to bude fungovat i jinde.
Dodržujte štábní kulturu
Coding standards tady nejsou jen jako opruz. Určete si je (případně přejměte nějaké již vytvořené) a naučte se je dodržovat. Ve vlastním kódu se vám pak bude orientovat mnohem lépe, než bez nich a vzroste i produktivita.
Trénujte
a to na rozmanitých projektech. Vymyslete si mapou aplikaci, která vám v něčem pomůže. Laďte ji k dokonalosti. Vylepšujte. Udělejte si z toho zábavnou soutěž, kde bude stát jazyk proti vám. Pokaždé, když překonáte nějakou laťku (nebo hlášku Laďky), budete zase o kus dál.
A jeden navíc, jako bonus – Naučte se přemýšlet
Můžete si být jisti, že Steve Krug svým „nenuťte uživatele přemýšlet“ nemyslel uživatele vývojářského IDE. Naopak, produkujete-li něco, nad čím někdo přemýšlet nemá (ať už je to uživatel, nebo kodér, který to bude přebírat po vás), zamyslete se pokaždé, než na řádku s kurzorem něco vyplodíte.

Computer$, (Web)design

Komentáře

kukulich

14. 4. 2008, 18.14

Na to CSS raději ani nevzpomínat. Bál jsem se v něm později cokoliv udělat, abych něco jiného nerozbil :)


Shaman

19. 4. 2008, 0.51

Hezké rady, hned bych se pod ně podepsal. A myslím, že většina platí nejen v kodéřině, ale i v jakékoliv jiné lidské činnosti (studujte teorii magie, teorii magie zkoušejte v praxi, pracujte jako mág, konzultujte znalosti s dalšími mágy,… :-) )


BoB

20. 4. 2008, 15.31

Já bych možná přidal 10. radu: Sledujte a vnímejte sami sebe – buďte si pokusným králíkem! Pokud se sami na svých stránkách někde zaseknete (klikáte, kam nemáte, nebo něco pořád hledáte), tak je pravděpodobné, že se tam zasekne i váš návštěvník.


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.