Didn't expect the best

Včerejší koncert KISS byl zhruba přesně takový, jaký jsem ho (ne)čekal.

První fanoušky jsem potkal cestou hned na Opatově v metru. Bylo zajímavé sledovat, jak roste denzita trik, bund a účesů KISS směrem k Českomoravské – na Můstku se to logem jen hemžilo a na Florenci naplnily metro davy „hardcore“ fanoušků, samozřejmě i těch namaskovaných. Bez rozdílu pohlaví a věku, někdy očividně celé rodiny, nejmenšímu „Stanleymu“ mohlo být tak devět…

V hale příliš nabito nebylo; tedy nebylo ve chvíli, kdy jsem přišel. Orlí pohled ze sektoru 401 vypadal tak nějak akorát, na pódiu malé bicí a čtyři mikrofony (které později obsadila předkapela). Celkem zima a nuda, nemaje co dělat jsem obdivoval velikost arény a koukal na plátna, kde nekonečná smyčka ohlašovala další level merchandisingu – Živé dvojCD Alive35 přímo z tohoto večera, k dostání před halou hned po koncertě!

Hala se utěšeně plnila a kolem osmé naběhla (doslova) na pódium mladá a progresivní (sic) kapela Cinder Road – podle Wiki Rock, na mě asi s příliš numetalovým nádechem – chlapcům se nicméně nedala upřít energie, ať už jejich basák vypadal emo sebevíc… Hala se mezitím zaplnila až po střechu. jen pár volných sedadel a volnější prostor vzadu na ploše.

…a po půl hodině předkapely a půl hodině pauzy konečně padla černá opona KISS a staříci nastoupili na scénu za zvuku Deuce a prvních dělbuchů z mnoha.

Nic moc jsem od koncertu nečekal, hnala mě spíš zvědavost a možná za to mohlo i místo vysoko nad pódiem, každopádně jsem na něj koukal celkem střízlivým okem a poslouchal nezaujatýma ušma… Zvuk byl na začátku dost přebuzený. Paul se snažil promlouvat k davu; nevím, jak níž a víc naproti pódiu, ale já jsem mu rozuměl jen pár anglických slov (jako come here again next year, prej) a jedno české – Praha. Publikum vypadalo, jakoby moc nerozumělo, čekal bych bouřlivější reakce a automatika stylem „cokoliv řekne, musíme řvát co nejvíc“ taky dvakrát nezafungovala.

Nevím, jestli Paulovi na začátku i přeskakoval hlas, nebo za to mohlo přebuzené audio, a nemůžu posoudit, jestli se situace během zlepšila díky záběhu a zvukařům, nebo jen tím, že jsem dočasně přiohluchl. Zvuk kytar se lehce projasnil, postupně i zpěv, jen mluvenému slovu nebylo moc rozumět až do konce.

Bylo fajn, že se během koncertu kissáci vystřídali v sólech a tríčkách všichni (nějaká ta kytara, oheň, krev, lítání, bicí a rozbíjení kytary), ale proč musely být všechny (snad až na ty Geneovy) tak strašně zdlouhavé a ve finále i nudné? Opravdu zajímavý powerup dostal koncert až v posledním songu první půlky s Rock and Roll All Night, kde děla naprala nad lidi mrak konfet a kapela začala aspoň na chvíli vypadat, že si koncert nefalšovaně užívá.

Konfety. Mobilem.

Suma sumárum? Zvukově přebuzená standarní show, která do lidí naprala notnou dávku komerční neupřímnosti. Takže ve výsledku „jaký si to uděláš, takový to máš“ – lidi dole v kotli se navzájem asi táhli a nějakou atmosféru vytvořili, ale všude okolo, a zejména v sektoru 401, by člověk hledal někoho na pařbu asi marně :) Třeba příště (pokud se stane něco neočekávaného a nějaké příště bude), a tentokrát do kotle s polopropustnými špunty do uší. A Gene má ten jazyk opravdu dlouhý a hubu fakt velikou, to bylo poznat i shora :)

Na KISS proto ale nezanevřu, táhnou to se mnou už až moc dlouho… Jestli mi ale stojí za to je vidět naživo znovu, to si budu muset rozmyslet.

Poslední fanoušky jsem potkal dnes po deváté ranní na Můstku, jedno Star Child a jednoho Catmana. Asi se už večer nevešli do metra a přespali na Českomoravské…

Musique

Komentáře

BoB

12. 6. 2008, 14.42

Proč ta změna nadpisu?


Finwe

12. 6. 2008, 14.58

Původní nebyl dostatečně všeříkající, spíš nicneříkající. Tento taky není, ale je lepší :)

A připomněl jsem si tím, že musím do rss dodělat tag guid :)


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.