Divní lidé na trase Liberec - Rychnov

Zatím vždy, když (s Kletrem) jedeme do Rychnova u Jablonce n. N, potkáme nějakou (víceméně negativně) zajímavou osobnost. Ale hlavně, že je u toho legrace.

Poprvé jsme (asi tak tři roky zpět) jeli autobusem, náhradní to dopravou zastupující vlak. Živě jsme diskutovali o Diablu II, když Zippy pronesl cosi ve smyslu: „To brnění dává +5 poison, chápěš to?“ Muž, který stál na schodech vedle mě, si pod vousy zabruček překlad: „Poison, to je jed…“ Dalšího překladu se nám dostalo zanedlouho: „River of Flame, to je řeka plamenů!“ Tímto nás nejen královsky pobavil, ale zároveň dal vzniknout zjišťovacím výrokům , které si, v jejich surové podobě, může nezasvěcený čtenář představit jako Kletr, to je pět písmen!

Ani dnes nás cesta do Rychnova nezklamala. Už na nádraží jsme potkali chlápka, mohlo mu být tak šedesát, který vehementně vykřikoval: „Američani zabíjej' děti! Zrovna takový děti, jako jste vy!“ Pousmáli jsme se nad tím a nevěnovali tomu větší pozornost. To jsme ale netušili, že s ním pojedeme i ve vlaku.

To je perfekní, ten náš kapitalismus! Ten má sto tisíc za měsíc, já žiju deset let bez bytu a taky jsem šťastnej!“ Oznamoval plně obsazenému vagonu ještě než jsme vyjeli, v ruce lahev Svijan.

Všichni nadávaj na Rusy! Ale kdo nás osvobodil? A kdo byl vrah? Hitler, za všechno může ten vrah Hitler! Ale že chtěli Rusové chleba, to jsme se na ně vybodli a začali nadávat! A to jich pro nás umřelo přes milion! Ve sněhu a v zimě! A neměli nic jinýho než ty pitomý Kalašnikovy!“ To jsme se od něj dozvěděli po deseti minutách. Na čelo si k tomu položil pětikorunu, která tam držela jen tak (!), dokud mluvil. Když domluvil, spadla. On upil z lahve a okomentoval situaci hlasitým „Ježiši Kriste, že já to vůbec řešim.“ Pak se osočil na asi sedmdesátiletého pána, který seděl vedle něj a zkusil mu oponovat.

Jo, kdyby byl Hitler u moci, to byste mě určitě hned podříz'! Ježiši Kriste, s kym se to tu bavim! A to že nás Sověti osvobodili si už nepamatujete, co? Vás ty koncentrační tábory nebolely! A ten Havel, ten je nejhorší ze všech! Zloděj a lhář je to! Co udělal? Sametovou revoluci? Revoluci? Tak proč musíme po revoluci makat za tak směšný platy? Když jezdim s Traktorem a nejsem schopnej se tim uživit, tak za to může stát, to vám povidám. Ježiši Kriste, že já to vůbec řešim…

V tom okamžiku byl umlčen kýmsi z prostředku vagonu. „Hele, už drž hubu, už s tim fakt se*eš.“ Na to se zmohl odpovědět jen svým „No jo, že já to tady vůbec řešim…“ My vystoupili, a o pokračování už nic nevíme.

Je bohatá na zvláštní lidi, ta trať Liberec – Rychnov. A mě by zajímalo, koho tam potkáme příště.

Výkřik do tmy, Lehké metafyzično

Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.