Harry Potter and the Half-Blood Prince

Když já si vzpomenu, jak jsem na HP před dvěma lety nadával… Předevčírem jsem ale dočetl jeho šestý díl, „Harry Potter a Princ poloviční krve“ a ten mě opět utvrdil v tom, že J. K. Rowling psát umí a celý příběh HP je zatraceně napínavě vymyšlen.

Upozornění! Následující text bude obsahovat spoilery – nechcete-li se dozvědět, kdo s kým bude chodit, kdo se obrátí na temnou stranu a ktrerá z hlavních postav umře, nepřejíždějte vyznačená místa myší a nelezte sem přes nic, co nepodporuje CSS ;-)

To, co mě na díle JKR udivuje nejvíc je to, že napínavost a rozsáhlost HP série se stále zvyšuje. Zatímco závěr pátého dílu je akční, pro závěr dílu šestého mě nenapadá jiné slovo, než overwhelming.<spo­iler>To, že Snape přejde na temnou stranu se očekávat dalo, ale že při tom zabije Brumbála a jeho smrt není vykoupená nalezením jednoho z kousků Voldemortovy duše mi přijde už trochu moc.</spoiler> Posledních 100 stránek knížky jsem četl jedním dechem, od šesti do čtvrt na jednu.

Dalším plusem je jazyk. Přestože český překlad nevyšel, nedělalo mi problém prokousat se knížkou (a nejen touhle, i ostatními) v angličtině. Děj se dá, i s drobnými nuancemi, pochopit, problémy mi dělaly jen slovesa grimas (shrugged, grinned, groaned ap.)

Dobře se vyvíjejí i postavy – trojici hlavních hrdinů mám pořád za malé ňoumy, ale ono jim je sedmnáct, myslí jim to a dokonce se i párují <spoiler>Ron s Levandulí Brownovou (a posléze to vypadá, že přeci jen Hermiona) a Harry s Ginny (!)</spoiler>

A abych našel i nějaká negativa

Závěr HP&HBP je tak silný, napínavý a nedokončený, že už se teď nemůžu dočkat sedmičky ;-)

Sobě pro radost

Komentáře

Lukáš

7. 8. 2005, 22.07

Jsem rád, že taky někdo jinej ze třídy přelouskal Harryho :-)

Ač jsem jeho fandou nebyl, tak jsem před maturou přečet pět starých dílů a hned 16. jsem kupoval HBP. A po týdnu louskání mi nezbývá nic, než se těšit na 7. díl…

Myslíš si, že se Brumbál opravdu vůbec nevrátí? Přes nějakej Horcrux nebo R.A.B.…??? Mě se zdá, že tam byl moc silnou postavou na to, aby tak rychle, hloupě a zbytečně zmizel…


Finwe

7. 8. 2005, 23.03

To jsem si myslel už u Siriuse a taky to nevypadá… No, uvidíme…


Ly

8. 8. 2005, 15.43

Pani, prekvapujes me, Mateji! Nikdy sem si nemyslela, ze nekdo tak ,,starej" jako Ty (prece ti uz bylo,pokud se nemylim, 19, a to 1.8– tak sice trosku opozdene,ale vsechno nejlepcejsi:o))), bude cist HP:o)) Pote, co sem docetla HPB se taky strasne tesim na sedmicku..ale nedostal ses ke cteni naaahodou trosku pozde? Dyt to vyslo uz 16.7,nee?:o)) Nedavno sem cetla (myslim ze to bylo na MuggleNetu) ,,exkl. rozhovor" s J.K.R.. Rika,ze na sedmicce se uz (nastesti) pracuje, posledni zaverecne slovo sedmicky by melo byt prej ,,jizva", po sedmicce by vydala mozna treba zivotopis Brumbala… chce kazdopadne zustat u psani neceho, co souvisi s HP:o)…


Finwe

8. 8. 2005, 15.46

No jo, když někdo celej červenec lítá po přírodě, tak si knížku těžko přečte…

A proč bych nemoh číst HP? První díly jsou sice pro děti, ale ty další už spíš ne…;)


Ly

8. 8. 2005, 15.53

Ja jenom ze treba kluci z nasi tridy HP odsuzuji, a je jim teprve 14:o)) Zase nechapu ty, kt. si raci zaplatej a dou do kina na HP nez aby si v klidku precetli nakou knizku=/

Videl si uz nakej dil HP nebo raci ctes=o)?


Finwe

8. 8. 2005, 15.55

Když mi bylo 14, taky jsem HP odsuzoval ;)

Viděl jsem filmy všechny, knížky všechny česky i anglicky :)


Kačí

8. 8. 2005, 19.56

Sakra, sakra, sakra!!! Ach jo, tak jsem to nevydržela, no!:) Slyšela jsem pár lidí, jak říkaj, že holky jsou stejně zvědavý jako kluci, ale to nemůže bejt pravda! Ale co, ono to kdo s kým chodí zas tak důležitý neni.. No a ten Snape a Brumbál.. na to, že mě Fénixův řád zas až tak nebral (ani teď, když jsem ho přečetla podruhý), se na šestku začínam fakt těšit.

No a k odsuzování HP.. já ještě před třema rokama, měsícem a nějakejma dnama (dněma??? to je jedno horší než druhý!) /vim to přesně, páč jsme zrovna jeli na tábor:)/ taky tvrdila, že Harry Potter je „ptákovina pro malý děti“, jenže cestou ve vlaku jsem se neskutečně nudila a tak mi moje o dva roky starší kamarádka nacpala Kámen mudrců (sama četla Vězně z Azkabanu) a tak nějak jsem se začetla.. A už mě to nepustilo:) Ale filmy se mi nelíběj, viděla jsem všechny a nějak mě neoslovily. Samozřejmě se podívám i na další díly, ale spíš jen za zvědavosti, jak si s tím Mike Newell poradí, knížka pro mě zůstane vždycky na prvním místě..


xom

9. 8. 2005, 17.54

[5] Ono je jednosušší něco hanět, než se tím hlouběji zabývat.. Kluci kolem 14 objevují svět, mnohdy se nechávají strhnout modními věcmi, třeba i tím, že HP je ptákovina pro děti a holky.. Moc dobře je známo, že děvčata dospívají dříve a chlapci, kteří jsou třeba teď negativně postaveni k této heptalogii, po čase začnou pošilhávat po stránkách těchto knih..

Sám jsem Harryho nečetl, ani to pro teď neplánuji, byl jsem ale na všech, zatím třech, dílech v kině a uznávám, že je to zajímavý počin, který mě dokázal oslovit..

PS: Plánuji, že až budu starý, tak si pořídím velkou knihovnu, ve které nebude HP chybět, a budu od rána do večera číst nebo psát.. v takovém houpacím křesle.. a a tak.. :o)


Ly

9. 8. 2005, 19.08

8

Hmm… myslim, ze dyz te HP nechyt ted , tak ve stari te uz podle myho nechytne=/ – jako ze uz nebudes mit chut si HP precist:o/


xom

9. 8. 2005, 19.14

[9] Neříkám, že mě nechytl, ale že jsem ho zatím nečetl.. ;o)


Gagí

14. 8. 2005, 18.50

No, díky mému bratrovi (de do třetí třídy) sem viděla všechna filmová zpracování a dokonce hrála obě dvě počítačové hry. Bohužel knížku mám přečtenou jen jednu, a to tuším Vězně z Azkabanu, a mohu říct, že se mi líbila mnohem víc, než film. Knížky si všeobecně víc užívám (vnitřní monology, popisy emocí…). A myslím, že takhle čtivé knížky se dají číst i v důchodu (navíc pak je člověk sežene za pár šupů v antiku, že ;))


gvi

29. 8. 2005, 18.23

I trust Severus Snape

Opravdu si myslíš, že AB je takový ňouma? Opravdu by si Jo dala tolik dílů práce přesvědčovat, že Sevie není zas tak špatný? Opravdu jsou věci vždy tak, jak je vidíme?

na blogu mám k tématu anketku


gvi

29. 8. 2005, 18.23

hele nechce mi to vzít adresu blogu, tak jí vložím do textu

gvi.bloguje.cz


Lukáš

2. 9. 2005, 20.44

Pokud se chcete dozvědět něco více o možnostech Brumbálova přežití a nevadí vám angličtina, tak zavítejte na tuto adresu:

http://www.dum­bledoreisnotde­ad.com/&#…

Je to fakt zajímavý a dozvíte se tam spoustu „utajených“ věcí z knihy (velmi zajímavou a důležitou odlišnost americké od anglické verze knihy, a mnohé jiné…)


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.