Herní nostalgie - Fish Fillets

Vzpomněl jsem si nedávno na fajn českou hru Fish Fillets. Původně jí vydavatelství Altar (<acronym title=„Dračí Doupě“>DrD</a­cronym>, UFO, UFO:Aftermath) prodávalo, ale v březnu roku 2004 vyšla nová edice hry v GNU <acronym title=„General Public License“>GPL</a­cronym> pod názvem Fish Fillets – Next Generation. Díky tomu jsem si hru stáhl (cca 200MB) a nainstaloval. A to jsem neměl dělat.

Přesto, že první verze <acronym title=„Fish Fillets“>FF</a­cronym> vyšla už v roce 1998, grafika je krásně oldschůlová, v 265 barvách, málokterá hra dokáže tak vtahnout. Pokusím se s popisem začít z kraje.

Fish Fillets je hra logická. V zásadě jde o to, dostat dvě ryby, malou a velkou, ven z místnosti. Místností je něco přes 70 (rozdělených do ca 5 tematických celků) a jsou zaplněny předměty – s těmi musejí ryby pohybovat podle daných pravidel tak, aby na žádnou z nich nic nespadlo nezabilo ji to. První místnosti jsou jednoduché, v podobné, hezky malované a animované grafice, ale s přibývající obtížností roste i rozmanitost předmětů – můžeme hýbat třeba ikonami Windows 95, velkým puzzle s Monou Lisou nebo postavičkami ze hry Warcraft II.

Velikou výsadou hry jsou i dialogy obou ryb a hlášky předmětů (lidské lebky, hlavy soch ap.) Jedna hlava v Atlantidě např. říká Prosíme maminku, jejíž dítě se zaběhlo k přísně střeženému objektu městské pokladny, aby si jeho ostatky vyzvedla na vrátnici.

Super je i rozhovor ryb v místnosti Garden of War (ta z Warcraftu):

„Kde se v tom hradu vzala ta ocel?“
„Počkej, přivedu na pomoc pár vesničanů“
„To nejsou vesničani, ale peóni“ 

nebo

„Když na tomhle počítači běží Word nebo jiná zbytečnost, my, postavičky z počítačových her, se scházíme v adresáři C:\Windows\config a povídáme si.“
„Když nemáme do čeho píchnout, hrajeme si na schovávanou v registrační databázi. Proto ti přestanou přestanou jít Windows, když dlouho nehraješ žádnou hru.“
„To jsi neměla prozrazovat. Já chtěl jen říct, že to tam vypadá podobně, jako tady. Spousta postaviček z her.“

Díky uvolnění hry pod GPL je možné hrát nejen pod Windows, ale i pod MacOS, Linuxem, FreeBDS, Amiga OS4 a podobně – Fillets tak mohou poskytnout chvilku vzrušení, napětí a hlavně práce mozkovým závitům skoro komukoliv. Vřele doporučuju. Minimální konfigurace je přívětivá:
100 MHz, 400 MB na disku (s CD 10 MB), zvukovka výhodou.

Computer$

Komentáře

Sušík

22. 3. 2006, 16.51

tak tohle je dost husta hra…celou jsem ji dohral akorat sem tam nasel par bugu, nic vic ;)


Priwi

13. 4. 2006, 16.03

Jo, suer hra ;o)


pinky

19. 7. 2006, 13.05

Kdysi jsem ji hrál a tak jsem si ji chtěl stáhnout znovu pro linux ale nikde není, nevíte kde je jiná možost ji stáhnout?


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.