Hodin(k)ová hádanka

Mám hodinky. Nové, od Vánoc. Casio. Takové ty s ručičkama i digitálkama…

Hodinky s ručičkama i nožičkama Tuhle jsem si s nimi hrál, abych zjistil, jestli se ručičky seřizují stejně, jako u předchozích (též Casia). Seřizují. Stačí vstoupit do správného módu a zmačknout tlačítko, ručičky se začnou hývat dopředu. Jenže jsem si tím ručičky od digitálek rozhodil (posunuly se o nějakou 1/3 minuty) a rébus byl na světě.

Jak synchronizovat ručičky s digitálem, když ručičkami nechci objíždět celou 12hodinovku. Vím tedy toto:

Hodinky jen s nožičkama Po chvíli přemýšlení (ne hraní s hodinkami, byla to mozková práce ;-) ) jsem na ten trik přišel. Přijdete na něj i vy, přestože nemáte moje hodinky po ruce?

Lehké metafyzično

Komentáře

Loony

13. 2. 2006, 0.30

Mateji, ses si jistej, ze se Ti rucicky posunuly o 1/20 sekundy (vterina je uhlova jednotka, pro presnost ;-))??? Vzdyt tak kratky okamzik bys nemohl ani poznat…


Andrew

13. 2. 2006, 20.22

Sice jsem, pravda, napsal, že to nebudu řešit, ale zkusím se zamyslet.

Všechny digitálky, co jsem kdy měl (troje – jedny (od Ťongů) v první třídě , druhý (měly kalkulačku) ve třetí třídě a třetí (měly ručičky a iluminátor) jsem snad dostal k patnáctinám, či co) uměly vynulovat sekundy. Takže co kdybychom vždycky, když sekundy ukážou 15, zmáčkli čudlík a tím sekundy vynulovali. Tohle uděláme čtyřikrát. Takže pak stačí posunout minuty o jednu a voilá, máme správný čas. A co je zajímavější – ručičky už neukazují víc než nožičky, ale jsou o 2/3 minuty pozadu.

No není to skvělé, je to skvělé! (Jenom doufám, že takhle fungujou i Matějovy hodinky.)

btw Úhlová jednotka je radián, to bys moh vědět ;-)


Finwe

13. 2. 2006, 20.50

[2] No vidíš, a kdybych Ti to odpoledne neodmít prozradit, neměl bys nad čím přemýšlet. Samozřejmě je to správné řešení;) Bravo!


Loony

15. 2. 2006, 14.10

Radián je úhlová jednotka v obloukové míře… :-)


Andrew

15. 2. 2006, 15.18

No jistě. To se dalo čekat. Bravurní práci šedé kůry mozkové přejde mlčky, ale rejpnout si, to jó!

Chápu, že úhly na kružnici se v radiánech měří spíš než úhly v trojúhleníku. Ale to nic nemění na tom, že radián je jednotka rovinného úhlu.

A konec konců, proč by Matěj nemohl z hodinek odečítat čas ve vteřinách? Bylo by to mnohem přesnější než v sekundách. Ale je fakt, že na hodinkách, kterým se minutovka hne jednou za 20 sekund, se ta výhoda vytrácí ;-)


Loony

16. 2. 2006, 6.29

#5 – Andrew Ze jsem rejpavej, vi vetsina lidi, co me zna :-)) Hadka o uhly sem nepatri a mimoto mame pravdu oba :-)!

Ja mam podobny Casia asi uz 4 roky, takze jsem uz tenhle problem resil… a vis/te proc? Protoze jsem si rejpnul do cloveka, co mi tvrdil, ze se to musi objizdet :-))


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.