Hyeny lidu

Rok se s rokem sešel a už tu máme vyhlášení dalšího ročníku World Press Photo.

A já se musím zamyslet nad tím samým tématem, které mě napadlo vloni, když jsem si v Českém Krumlově koupil Mladou Frontu a z ní se mimo jiné dozvěděl, že v WPP se umístil i náš (Čech) Jan Šibík.

Jak už trefně poznamenal Světluška na binárním světle, mnoho optimismu zde nenajdete.

Když se podívám na jakoukoli fotografii z předních míst, čiší z ní čistá bolest, nenávist, krutost, zoufalství a utrpení. Proč? Je sice pravda, že fotografové podávají vynikající výkony leckdy v nasazení vlastního života. Ale copak se nedají dělat reportážní fotografie tak, aby měly šanci vyhrát první cenu a nebýt tak pesimistické? Nebo je zdegenerovaná porota?

Divím se fotografům, že mají žaludek něco takového bezostyšně fotit. Ano, může to mít pobuřující účel, ale pro koho? Pro širokou veřejnost? Vždyť devětadevadesát lidí ze sta (a možná i míň) se k těm fotkám vůbec nedostane… Nebo jen svět opravdu prahne a prahne po násilí.

Až se najde někdo, kdo vyfotí, přihlásí a vyhraje s fotkou z nějaké oslavy, tak to asi taky oslavím. Ze současných fotek se mi jenom dělá špatně (přesto že v nich je síla, mají správnou kompozici i expozici a bůhvíco ještě).

Lehké metafyzično

Komentáře

grooger

13. 2. 2005, 19.48

agree…


Andrew

13. 2. 2005, 20.56

(almost) completely disagree…

Matěji, uvědom si, jakou funkci plní reportážní fotografie. Ukazuje realitu. Ukazuje svět v jeho nahé krutosti. Nebere si servítky. Já osobně bych na to žaludek neměl. Já bych ani nemohl točit přírodopisný film – vždycky bych tomu slabšímu zvířátku chtěl pomoct. Ale jsem rád, že jsou lidé, kteří na to žaludek mají a fotografická svědectví hrůz našeho světa pořizují. Čím víc dokumentace budeme mít a čím strašnější věci zachytí, tím hůř se nám na to bude zapomínat. A to je jen dobře.

A bohužel je pravdou, že fotka utpení civilisty ve válce má prostě větší náboj než fotka novomanželského páru. S tím nic nenaděláš.

ad Trocha teorie: Někde jsem slyšel (už vím, říkal to pan ojrokomisař Železný), že lidi zajímají špatné zprávy. A když se nad tím zamyslíš, je to pravda. Nechci slyšet, že dálnice D1 je sjízdná, že voda teče, plyn taky, letadla vzlétají a přistávají, … Nechci to ve zprávách slyšet, protože to považuji za normální. Ale když se něco stane, dálnice přestane být průjezdnou, voda přestane téci, plyn vybuchne nebo letadlo spadne, chci to vědět. Je super, že na Islandu jsou boží termální prameny, ale upřímně řečeno, na první stránku MF Dnes bych to nedal. Mobilizuje Slovensko a chystá se nás napadnout? To mě zajímá – to chci na titulce. A takové jsou i reportážní fotky. Fotka medvěda, jak si chytá lososa, je super, ale fotka umírajících vojáků má prostě větší náboj.

ad Hyeny: Proč hyeny? Protože fotí svět takový, jaký je? Asi ne, viď? Hyena je pro mě člověk, který přijde za bábinkou, cosi jí nakuká a zmizí s jejími úsporami. Hyena není člověk, který přináší svědectví o tom, jaký náš svět je.


Andrew

13. 2. 2005, 21.07

Ve [2] jsem blábolil obecně. Co se letošního ročníku týče, souhlasím s většinou komentářů na Fotoaparat.cz.


Finwe

13. 2. 2005, 22.12

[2] Ano, ať vznikají fotografie dokumentující hrůzy války, světa a obecně. Ať se na ně lidi dívají a vidí, co se ve světě děje. Ano.

Ale proč se za ně probůh uděluje ta(k)hle prestižní cena? Budiž, cena, ale k ceně přináleží desetitisícová částka v € a to mi opravdu už přijse jako hyenismus, vydělávat takhle na válce, strachu, utrpení a cizím neštěstí.

Ve WPP jsou i optimističtější fotografie, ale ty končí v „podřadnějších“ kategoriích. Mám nápad – co takhle první kategorii rovnou přejmenovat na „Bolest a utrpení“ nebo podobně?


Andrew

13. 2. 2005, 22.37

Proč by se probůh za nejlepší reportážní fotku nedávala cena??

No a ta finanční odměna je diskutabilní, to je fakt. Zároveň je pravda, že reportéři často jezdí za vlastní peníze a zaplaceno dostanou až za to, co nafotí. No a taková reportérská výbava – Canon EOS 1D Mark II, náhradní tělo, pár eLkových skel, blesk a pár blbinek – má hodnotu půl milionu. No když člověk jede do války, musí taky počítat s tím, že to jeho výbava nemusí přežít. Takže vítěz tou částkou IMHO nepohrdne.

A vydělávání na válce? Matěji, Matěji… Proč tam ti reportéři asi jezdí? Aby se opálili? Asi ne. Spíš je to jejich práce. A za tu dostávají zaplaceno. Ano, dá se říct, že vydělávají na válce. Je profesionální voják hyena? Vydělává na válce. Je doktor hyena? Vždyť taky vydělává na utrpení jiných.

Jak se pozná podřadná a nadřadná kategorie? Nebo ti vadí, že hlavní cenu celého WP vyhrála fotka z Indie postižené tsunami (sic!). Můžeš mi třeba ukázat, která fotka má větší náboj než ty s utrpením? A měl by sis taky uvědomit, že WP reflektuje, co se ten daný rok ve světě stalo. Takže bych pokládal za logické, že vítězí fotky z Iráku nebo z míst postižených tsunami.


xomax

14. 2. 2005, 14.16

Nejde jenom o fotky, jde o lidi, co chtějí, po čem touží, a jak o tom informují media… Výstižná diskuse je na pixym

IMHO ta první fotka je drastická – hrozná – dělá se mi z ní úzko, ale všechny tyto pocity mě přesvědčují, že autor odvedl svou práci – zapůsobil na mě… Cena mu patří právem, je to jeho zaměstnání – vydělávat na utrpení…


Andrew

14. 2. 2005, 14.41

[6]:

První odstavec – o tom tenhle post není. Doufám, že dostaneš vynadáno, já bych určitě dostal ;-)

Druhý odstavec – Ste normální demagogové. Oba. Učitelovo zaměstnání taky není být placen z našich daní. Vojákovo povolání taky není být placen za zabíjení… :-\


Finwe

14. 2. 2005, 15.10

[5] – No ano, proč by si nemohli vydělávat ve válce. O to mi tady vůbec nejde. Ať fotěj, prodávaj ty fotky senzacechtivejm časopisům a novinám a dostávaj za to horentní honoráře, ale dostávat za tyhle fotky finanční odměnu v rámci WPP mi přijde moc, obzvlášť, když tyhle fotky zabíraj přes třetinu spektra celé soutěže.


Andrew

14. 2. 2005, 15.19

Pominu začátek Tvého komentáře, protože plácáš (z mého pohledu) hovadiny, které tu navíc nikdo neřek.

Proč by v rámci WPP nemohli dostat odměnu? Kdyby vyhrála fotka kolibříka, taky by to tak strašně vadilo? Holt nevyhrála, no. Porota WPP je taková, jaká je a vybrala, co vybrala. A Matěji, celou dobu tu nadáváš na to, že „fotograf dostane odměnu“. Jenže on za to nemůže. Porota ho vybrala. Nechtěl bys, aby se za to vítězství styděl? Prodal techniku a dal výpověď? Šel dělat misionáře?


Gagí

15. 2. 2005, 18.24

Po pravdě…po přečtení Tvého článku jsem relativně souhlasila, nemám ráda fotky, ze kterejch je mi ouzko…jenže pak sem se podívala na ty stránky (vím, že by se to mělo dělat v opačným pořadí…) a prohlídla všechny fotky…a už vím, proč jsou takové jaké jsou… Stačí těch 50 nejlepších z minulosti…vždyť ony komentují naše dějiny a to tak, že do detailu. Není mi z toho dvakrát dobře, když vidím dětskou mrtvolku bez očí nebo kluka co drží tátovy kalhoty nad jeho budoucím hrobem, ale všechno je to pravda…svět je sice krásný, a život taky, ale ne pro všechny a o těch lidech to je. Já osobně když ráno vstávám nemyslím na války a smrt, ale jednou za čas by si to měl člověk připomenout a tyhle fotky dokáží působit na ty nejniternější pocity a vyvolají účast, právě proto asi byly vybrány…

Nehodlám se zapojit do Vaší debaty o tom, jestli za to byl dotyčný odměněn poprávu, nebo proč to dělá, nebo proč zrovinka tyhle obrázky lidi zajímaj… Mám takovej pocit, že tahle soutěž je pro fotoreportéry (jestli se mýlím, tak mě, prosím, opravte…) a ti bohužel bývají hlavně u podobných věcí. Nechápu, jak to můžou vydržet a nesesypou se, ale když už tam jsou, můžou nám svoje kruté zážitky zprostředkovat, abychom si maloměšťácky nemysleli, že zdražení rohlíků je největší problém na světě.

Další z věcí, kterých sem si všimla je, že nejlepší fotky z minulých let jsou téměř všechny o utrpení, a proto asi i letošní ročník je podobný. Ta soutěž už se takovou stala kdysi dávno, nejspíš už při založení,a teď se nebude měnit. Jedině, že by už se nic takového nedalo vyfotit, jenže to je nejspíš jenom utopie…

(PS: Moc mě potěšila fotka z '58, od českýho fotografa a není zas až tak děsivá…)


Andrew

15. 2. 2005, 20.21

[10] Souhlas od začátku až do konce. A ta fotka z '58 je skutečně Fotka (s velkým „F“).

Ale my jsme spolu, Matěji, neskončili… Jsi na řadě.


Daniel

16. 2. 2005, 18.55

Finwe, priznam se, ze s tebou v tomhle nesouhlasim. Svet je jaky je… je krasny, fantasticky, nudny, nechutny i kruty…

Idylicke fotky jsou fajn, umi pohladit mysl, kdyz chces relaxovat. Relaxovat pohledem na klidnou fotografii… Ja verim, ze clovek z vyspeleho sveta nema velkou potrebu sledovat utrpeni tamhle nekde kdesi daleko… Prijdes domu, zapnes si TV, jsi online, uzivas si zivota, chodis do skoly a mas v pohode rodice… ano, ano… ale na jednoho takto zaopatreneho cloveka pripada 23 diametralne NEzaopatrenych! Chudych, hladovych a trpicich lidi… Tohle je bohuzel realita, ktera se nas zatim nic moc nedotyka, ale jednou bude, protoze pocet lidi brzy prekroci „unosnost“ nasi planety a hadej, ktera skupina bude „pocetne“ prevazovat. My to urcite nebudeme, ale budeme to my, kdo tuhle situaci bude muset nejakym liberalnim zpusobem resit, jinak vymreme vsichni…

Myslim, ze je nejvyssi cas minimalne uvedomovat si problemy Tretiho sveta!

A kdybych se vratil k te soutezi, vis, ty fotky ukazuji pravdu. Zkus se do nekterych zaberu znovu zadivat, citis tu krasu pravdy, okamziku, momentu zivota a smrti? Ty zabery nam pomahaji v hlubsim porozumeni sveta a jeste k tomu zachycuji mista, kam se kazdy z nas jenom tak nedostane… ten, kdo se tam vypravil nejednou riskoval zivot, aby poridil zabery, ktere jsou pro nas tak cenne!

Mne z tech fotek je taky ouzko, ale dokazi me na chvilinku, byt na par sekund zastavit a jakoby rict: kam kouka tve oko? do monitoru. vaz si toho…


Andrew

16. 2. 2005, 21.21

To je taky super demagogie :-) Děláš, jako by si Matěj (a kdokoli jiný z nás) měl každý den dokola opakovat, jak skvěle se má, že jánevimkolik lidí se má mnohem hůř. Kdybys to takhle dělal, tak ti brzo rupne v bedně nebo budeš mít minimálně permanentní deprese. Já osobně na tohle zásadně nemyslím. Život není spavedlivý, někdo se narodí v civilizovaném světě (rozuměj my) a někdo holt ne (rozuměj děti někde v Africe). Ale nechápu, proč bych si z toho měl dělat těžkou hlavu. To je asi jako kdybych se měl trápit z toho, že 99% lidí neumí zacházat s počítačem jako já nebo že dobrých 50% lidí ani neví, co to počítač je.

Ale řek bych, že řešení probémů třetího světa se začně hledat až ve chvíli, kdy množství „nezaopatřených“ lidí definitivně překročí poslední hranici únosnosti. A jestli si myslíš, že to řešení bude „liberální“, tak jsi dost naivní.

No a co se fotek týče, celkem souhlas, až na tu „krásu“ okamžiku… Nějak tam tu krásu nevidím.

Poslední odstavec: viz výše.


Daniel

17. 2. 2005, 17.44

Krasa nekrasa, to uz zalezi na kazdem… chapu

Ja vim, ze tohle je hodne tezky… ale jedna vec je zajimava… jak rikas: liberalni reseni, naivni myslenka… na druhou stranu bojujeme (a nemyslim to ve spatnem) za to, ze ty fotografie jsou tak trochu hyenisticke, ze mame radeji ony „krasne“ zabery… a probuh, spolecnym resenim techto svetu bude treba genocida?

Nemam z toho tezkou hlavu, stejne jako vy. Ziju problemy naseho sveta. A asi ani neni mozne, abychom si tu krutou realitu uvedomovali, snad to ani nejde, protoze mame informace z druhe ruky.

Ale jedna vec, uvedomovat si tuhle realitu, zabyvat se ji, urcite nemusi byt na skodu a muze cloveka i pred tema upornejma depresema treba zachranit… proc asi zacina byt napr. Kanada „lukrativnim“ mistem pro zivot?

Myslite, ze nase generace nic nepociti? (neafektovana zjistovaci otazka, dik)


Andrew

17. 2. 2005, 19.28

Ano, chtěli bychom radši pěkné fotečky přírody, zvířátek a tak. A nechceme vidět, jak v Africe umírají děti hlady. Zároveň se moc nehrneme do toho, Africe pomoci. Proč? No protože se máme relativně dobře a nějak nevidíme, co bychom z toho měli. Ono vůbec vymyslet, jak pozvednout životní úroveň v Africe, je téměř nemožné. A to nemluvím o realizaci. Prostě nevěřím, že onen „problém“ bude jednou vyřešen nějak humánně.

No a myslím, že naše generace bude poslední, která se dožije důchodu (a možná ani to ne). (neafektovaná odpověd, není zač) :-)


Loony

19. 2. 2005, 22.10

Já jen nevím, jestli ty fotky splňují svůj účel… myslím, že inteligentní člověk chápe všechny ty problémy, a ví o nich, i bez fotek… jde o ty méně inteligentní – chápou oni ty fotky správně???

Osobně mám rád takové fotky, které mě něčím někam zvou… (krajinky, fotky měst a lidí v běžném životě). Když vidím fotky, z kterých na mne civí utrpení, zveličí to můj pocit bezmoci, že s tím daným problémem nemůžu skoro nic udělat (reálně vůbec nic)…

… proto, chcete-li zpasit svět, zkuste to jako já: začněte u lidí kolem sebe!!! Pomozte aspoň jednomu člověku, to pro začátek stačí :-)!!!

PS: ta fotka IMHO vyhrát neměla… vidím jen utrpení, ne pěknou nebo zajímavou fotku.


Loony

19. 2. 2005, 22.14

Jo, a ještě jsem si všiml [15]… Andrew, jak „co bychom z toho měli…“??? Za pomoc, sakra práce, bys nic chtít neměl (většinou)!!! Stačí dobrej pocit, ne?!!

Hmm, a jinak je fakt, že s některými problémy si bohužel asi Matka Příroda poradí, nehumánně, sama…


Andrew

19. 2. 2005, 23.34

[16] Ano, tak fotka vyhrát neměla. Ale ne proto, že by zobrazovala utrpení, ale proto, že tam vidím lepší.

[17] Omlouvá tě, že mě vůbec neznáš. Jinak bys takovou… hloupost nenapsal.


Loony

20. 2. 2005, 12.56

[18] k [16]Neříkám, že neměla vyhrát proto, že zobrazuje utrpení. Jen jsem poznamenal, že na tom „díle“ nevidím nic jiného…

[18] k [17]Máš pravdu, neznám Tě, a pokud jsem se Tě nějak dotkl, tak se omlouvám. Jen jsem zvyklej, že pokud lidi napíšou něco, s čím se sami neztotožňují, dají to nějak najevo, aby to pak lidi jako já (co je neznají :-)) nebrali tak, že se s tím autoři třeba ztotožňujou a nechtěli to okomentovat :-)) (jestli jsem teda Tvou reakci pochopil správně…)


Andrew

20. 2. 2005, 20.29

  • Mně ta fotka přijde celkově podprůměrná. Kdyby u ní nebyl titulek, vůbec bych nepochopil, co ta žena dělá. A o nějakym náboji vůbec nemůže být řeč (nebo teda aspoň já ho necítím). Ten voják za prostříleným sklem, kluk s kusem masa nebo ten plavec na paralympiádě jsou řádově lepší fotky. Ale asi tomu dostatečně nerozumim, páč (určitě) erudovaná porota vybrala, co vybrala. Tak mě napadá, docela by mě zajímalo, jestli ta porota vybírá čistě podle fotek, nebo je to něco jako Miss Universe, kde se pečlivě dbá na to, aby se jednotlivé kontinenty, rasy, barvy pleti a bůhvícoještě střídaly.
  • V pohodě. Psal jsem, jak si myslím, že to skončí, a jaký je imho většinový názor. V soukromém životě ale heslo „něco za něco“ opravdu nerazím. Toho mi jsou koneckonců autor a nejeden čtenář FB svědky.

Loony

21. 2. 2005, 0.39

[20] Ano!!! Tak takhle jsi to (můj názor na vítězné foto) vystihl úplně přesně :-)!!!


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.