Illumio ne aneb Jak si představuji ideální RSS čtečku

Martin Malý na webu Čertoděj upozorňoval na „komunitní“ RSS čtečku Illumio – Položky a kanály jsou umístěny na vzdáleném serveru a spravovány pomocí lokálního klienta. Tahle idea se mi velmi zamlouvá a Illumio slibovalo i víc – sdružování do skupin čtenářů s podobným zaměřením, či upozorňování na články, které se blíží vašemu zájmu, a s normální čtečkou byste je propásli, protože zdroj, ze kterého pocházejí, třeba neznáte.

Nechal jsem se tedy zlákat a Illumio klienta stahl a nainstaloval. První nepříjemný pocit byl už z průběhu instalace – usmívající se slečny s internetových fotobank mi automaticky evokují lichváře typu cofidis nebo provident – instalátor mi neumožnil zakázat vytvoření položky programu v nabídce Start, což by nebylo nic zas až tak hrozného, kdyby si program nevytvořil v položce Programy svého zástupce ale navíc ještě přímo v první úrovni nabídky Start vlastní složku Programs\Star­tup(!). Fuj. Zároveň si vyrobil složku C:\temp, kam zapsal dva textové soubory (Fuj fuj, aneb jak to vypadá, když je programátor čuně a neumí používat proměnné souborového systému). Při instalaci vyžaduje vypnutí prohlížeče, ale když kliknete na „Cancel“, tak se dané okno objeví znovu – vypnutí prohlížeče tedy nejde obejít.

Nevím, jestli je to použitím .NET Runtime 1.1, ale celý desktopový klient je velmi pomalý a jakékoliv překreslování oken a jejich obsahu doprovází nepříjemné poblikávání. To je snad proto, že nerespektuje nastavení tématu systému a kreslí si všechno se stíny, bevely a mnoha odstíny modré a oranžové. Okamžitě po startu, bez potvrzení nebo vyzvání(!), začne skenovat složkou Dokumentů, aby vyzjistil, o co se daný uživatel zajímá (a samotného ho vůbec nezajímá, že složka dokumentů může být prázdná a relevantní dokumenty jsou někde uplně jinde). K přidání vlastních feedů se člověk musí relativně složitě proklikat, a ani potom není jednoduché feedy a jejich položky v rozhraní vůbec najít. Import OPML ano, ale původní skupiny jaksi ignoruje. Když už položky najdete, neřadí je podle PubDate, ale podle data stažení, nebo co. Webové rozhraní Illumio zatím nemá. Zkrátka – Illumio jsem po deseti minutách poslal tam, kam patří (idea výborná, zpracování stojí za starou Belu i se Sebastiánem):

Celý tento zážitek mě znovu přiměl přemýšlet nad tím, jak si vlastně představuju ideální RSS čtečku. Používám Sharpreader, žádná jiná čtečka mě neoslovila. Dám tedy dohromady seznam vlastností, které by měla mít:

To by byly nutné body. Teď přichází seznam „nepovinných“ položek:

Zatím jsem rád za Sharpreader :)

Computer$

Komentáře

Peto

11. 6. 2007, 18.53

pouzivam tiez par dni, dokonca mam aj vlastnu skupinu „online business“:)


wayfarer

11. 7. 2007, 21.10

vyvojari na tom pracuji velice intenzivne – kupodivu i velice svizne odpovidaji na bugreporty…do­porucuju nepoustet z dohledu…


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.