Imprese

Galerie Rudolfinum připravila na poslední dva měsíce roku 2005 a osm dní ledna nového roku výstavu s ne zcela přiléhavým názvem Imprese

Původně jsem se na Impresi chtěl podívat kvůli fotografiím vážek Dana Bárty (ten člověk umí v umění snad všechno). Padesát korun na průkazku <acronym title=„Interna­tional Student Identity Card“>ISIC</a­cronym> je cena vskutku lidová, na pražskou galerii a ještě v centru. Odložil jsem bundu do šatny a prošel do tří sálů dolního patra výstavy.

První pocit? Nic moc. Čmáranice, skici, Bártovy vážky na tiskách velikost 4×5 cm… Tři sály mě neohromily prakticky ničím, krom dalších známých jmen (jako např. Milan Cais) a několika conceptual arty skvělé flashové hry Samorost, ke které se ještě dostanu. No – ještě mi zbývá horní patro, ale jestli bude ve stejném duchu jako to spodní…

První sál horního patra překonal moje představy. Návrhy a skici spodního patra zde jsou převedeny do mnohonásobně většich rozměrů (s šestimetrovou světlou výškou místností si to Rudolfinum může dovolit). Od Caisových fackovacích panáků a ohromného amerického astronauta nabodnutého na obelisk, přes fotorealistické umění Ivany Lomové až po zvětšeniny vážek Dana Bárty (konečně!) Do toho všecho hraje značně depresivní hudba z futuristických reproduktorů od Jaroslava Kozy.

Co mě ale zaujalo nejvíc, byl skvělý design sedaček s notebooky, na kterých běží „výstavní“ verze hry Samorost (v druhé verzi). Sedačky jsou (přes to, že na to nevypadají) velmi pohodlné, doladělé do všech detailů a hra Samorost jedna z nejhezčích „flashovek“, které jsem kdy viděl. Jejím autorem je Jakub Dvorský, absolvent Pražské <acronym title=„Vysoká škola umělecko-průmyslová“>VŠUP</a­cronym>. První kapitola hry je zdarma dostupná a hratelná na webu, druhou si můžete zakoupit.

Celkově mě Imprese nadchla. Její návštěvu můžu jen doporučit, ale musíte si pospíšit – konec vystavování je bohužel už v neděli (osmého ledna).

(Web)design, Sobě pro radost

Komentáře

Daniel

3. 1. 2006, 20.47

Když jsem viděl ty poutače v metru – pobledlá fotka holčičky u řeky ve stínu, nezabýval jsem se tím dál. Ale pokaždé mě to zaujalo.. nudné a nijaké až skoro zajímavé..

Samorost je každopádně dost nápaditý. Díky za link.


Finwe

3. 1. 2006, 21.19

Ano, to je pravda – právě proto jsem psal s ne zcela přiléhavým názvem ale zapomněl jsem to v textu dál zohlednit :) Plakát o výstavě opravdu téměř nic nevypovídá…


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.