Jak já vlastně fotím?

A tím mám na mysli statistiky, čísla. Přemýšlím (už relativně dlouho) nad pevným širokým objektivem s malou minimální clonou. A narazil jsem na problém: Bude mi stačit 28? Nebude to moc? Není 20 málo? Dobrá, tak si zjistím, na jakou ohniskovou vzdálenost častěji a rozhodnu se.

Program Smart Photo Statistics umí přesně to, co potřebuju – z daných fotek vycucat EXIF a u nejdůležitějších parametrů sestavit grafy. Pravda, mohl by umět zpracovat výčet adresářů, abych mohl jednoduše vyloučit třeba fotky od jiných lidí a nemusel proto dělat symlinky – I tak jsem si tu práci dal a nechal zpracovat zhruba 4500 fotek z léta – Co se ohniskových vzdáleností týká, tak to byl záklaďák Nikkor 18–70, Sigma 70–200, portréťák Nikkor 50 a málo fotek Sigma 10–20. Výsledek mě překvapil, i když by asi neměl:

Vždyť nejvíc mají krajní ohniskové vzdálenosti! 18, 50, 70, 200. To se pak vybírá mezi 24 a 28 špatně. Nicméně jedna jistota tu je – člověk fotí na to, co má. Takže ve finále může být výběr mezi 24 a 28 jedno a bude lepší se rozhodovat podle ostatních parametrů, hlavně kresby při malých clonových číslech.

Nicméně zajímavé jsou i další statistiky:

Jasně převládá 1/60 s – s číslem k tisícovce. Jak je vidět na dalším grafu, většinu z šedesátinových fotek zaberou ty, které byly s bleskem – tam je 1/60 s základní synchronizační jednotka.

Zajímavé, i přesto, že D80 zvládá ISO 100 jsem se na něj nikdy fotit nenaučil, používám jen, když chci uměle prodloužit čas, třeba na focení vody.

U statistiky clony jsem čekal, že převládne 5.6, chyba lávky, vede 5.

Jiné metody meteringu než multi-segment používám jen zřídka. Většinou ve chvíli, kdy mám přepálené nebe a není to žádoucí.

A vy?

Fotoblog

Komentáře

Huggi

22. 1. 2009, 10.51

hm..zajimavy..mozna taky nekdy vyzkousim :)

Jinak pri vyberu pevnyho sirsiho skla..i kdyz budem brat v uvahu objektivy od Sigmy..28mm se vyhni..ani jeden neni zadnej zazrak..24mm a 20mm je na tom o neco lip..ale pokud mas dobrej kus Sigmy 10–20 tak krom svetelnosti ti to o moc lepsi kresbu neprinese..


BoB

22. 1. 2009, 11.17

Hezké, o tomhle prográmku vím, ale ještě jsem se nedokopal k tomu jím prohnat moje fotky, každopádně srovnání s dalšími lidmi je motivace navíc, proč to udělat. ;o)


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.