Jsem drsoň?

Čirá náhoda mě dnes přivedla na stránky Shaman.cz a jsem za ni rád, protože mi dala (alespoň přes ten internet) poznat skupinu (chcete-li sortu, kastu) lidí, do které bych mohl (podle popisu, případně podle seznamu vlastností) zapadnout. Zatím pozoruju shodu u více než tří čtvrtin bodů.

Jen by mě zajímalo:

A jinak mě stránky Shaman.cz ohromily svou validitou, informacemi, ale hlavně tím, že lidé spjatí s přírodou a počítačem zároveň opravdu existují – doposud jsem se pokládal za unikát…

A co mě taky ohromilo, je existence Klubu přátel smaženého sýra (KPSS). Přemýšlím o podání přihlášky…

Lehké metafyzično

Komentáře

Andrew

6. 9. 2004, 20.40

Evidentně nejsa drsoň, budu web hodnotit pouze co se webdesignu týče. A narovinu říkám – nic moc. Je to sice validní (dokonce striktně), ale trpí to klasickým syndromem validity, tzn. kvalita kódu je nepřímo úměrná estetické hodnotě. Prostě se mi to nelíbí. Kromě toho, když jsem ve FF zmáčknu control a zakvrdlal kolečkem, nějak se mi to rozsypalo, takže, být autorem, rozhodně zapracuju na pozicování. Takže nejlepší web-drsoň zůstává Finwë :-)

Andrew


Finwe

6. 9. 2004, 20.47

Na druhou stranu – je to optimalizováno pro co nejrychlejší zobrazování; Pravda, trocha antialiasingu a hry s velikostí písma by neškodila, ale přesto to zůstává velice obsáhlým a poučným webem..


Andrew

6. 9. 2004, 20.57

Omlouvat chabou grafiku „optimalizací pro nejrychlejší zobrazení“, teda Finwë :-)

Zkusíme srovnat Shamana a Kletry. Sice to nejsou weby 100% o tom samém, ale nám to bude stačit.

  1. Informační hodnota obou je značná.
  2. Validní jsou oba.
  3. Po grafické stránce se to nedá srovnat.

Aby nedošlo k mýlce – neupírám webu informační hodnotu, jenom si myslím, že by všechny tři složky, informace, technická kvalita a grafika, měly být v rovnováze (pokud možno všechny kvalitní). V opačném případě se někde stala chyba… V tomto případě je evidentní, že onen „Shaman“ je spíš HTML kodér než grafik…

btw zmínka o tvém „bohémském životě“ mě velmi pobavila ;-)

Andrew


Finwe

7. 9. 2004, 7.32

Tak to pr…

Informační hodnota Kletrů je velmi slabá. Když se to vezme kolem a kolem, je tam jeden text o činnosti, fotogalerie (pravda, obsáhlá), seznam akcí a členů. A morseovka. To se s Shamanem nedá srovnat…

Ale kodér je správný slovo. I když si nevzpomínám, že bych někdy (nebo Shaman sám) vyřkl slovo „grafik“..


Andrew

7. 9. 2004, 9.40

Tak jinak. Návrh webu by měli v ideálním případě dělat tři lidi:

  1. grafik udělá návrh (třeba ve FotoKrámu);
  2. kodér udělá hezky strukturovanej (X)HTML kód;
  3. a CSS kodér se postará o to, aby to v prohlížeči vypadalo stejně jako ve Fotokrámu.

No a pak už se jenom starat o informační obsah.

Shaman umí celkem dobře práci toho druhého. S FotoKrámem evidentně moc nekamarádí a kvůli tomu neměl ani extra šanci ukázat, jak si rozumí s CSS.

A o grafikovi jsi ty ani Shaman určitě nemluvil, bo o něm jako grafikovi se skutečně mluvit nedá :-)

Takže abychom to shrnuli: je to informacemi nabitý web s nadprůměrným kódem a slabou grafikou. Tečka. ALE v kategorii „osobní stránky“ je po všech směrech vysoko nad průměrem. Tečka.

Snad už jsem dokázal vyjádřit přesně to, co jsem chtěl :-)

Andrew


xomax

7. 9. 2004, 17.47

Finwë, děkuji Ti za upozornění na tyto Shamanovi stránky..

Již bylo probráno, že Honza Štráfelda není zrovna nejlepším grafikem, ale obsahem se rozhodně chlubit může..

Holt, když je někdo zapálen do své práce, po nocích nečučí na bednu, tak je schopen něco vymyslet..

Ale, opravdu bych zde nesrovnával Honzu s Matějem (zdá se mi, leč se mnohdy obsahem přibližují, že je pojetí výsledku rozdílné)

Jo, bych zapomněl, díky, za to, že již vím, že jsem dle Keltského stromkruhu habr.. :->


Andrew

7. 9. 2004, 17.58

Tak jsem se na to eště jednou podíval a možná (ale opravdu jenom možná) bych ten drsoň taky moh bejt. Za měkkoně bych se nepovažoval, takže už zbejvá jenom drsoň, jestli teda neni eště něco mezi…

Jo a já jsem jilm :-)


Finwe

7. 9. 2004, 22.31

„Náš vědecký magazín považuje za téměř jisté, že oba tyto pojmy označují jen hypotetické osoby (extrémy), nicméně osa Měkkoň – Drsoň je snadno představitelná. Ukazuje pasivitu vs. aktivitu, tupost vs. přemýšlivost, zážitky vs. stereotyp. Mohlo by se zdát, že též koresponduje s osou zlý – dobrý, ale to by byl politováníhodný omyl!!! Existují samozřejmě též dobří Měkkoni (upřímnou soustrast) a výjimečně i zlí Drsoni (bohové nám pomozte).“

Tudíž mezi měkoněm a drsoněm jistá mezera (zaplnitelná)

Už mě koně vyvádějí! Nebo měkkoně?


Andrew

8. 9. 2004, 13.00

Aha, takže jsem někde mezi, chca se přiblížit drsoní straně osy ;-)


ryba

11. 9. 2004, 10.32

Nevim proc, ale vzdycky, kdyz nekdo takhle mluvi (v samanove pripade pise) o prirode, prijde mi to jako strasna poza.. Napriklad samanova osobni fotka a komentar k ni.. podle popisu vlastnosti jsem v sobe nasel dost z drsonu, ale nedokazal jsem se stotoznit s zadnou kategorii – asi se budu muset dotazat ve vedeckem magazinu saman, zda mam narok se zvati drsonem..


Andrew

14. 9. 2004, 0.37

Ryba a ostatní: Taky jsem v sobě ledacos z drsoňů našel, ale na druhou stranu mi ten název připadá tak odpudivej, že mam sice radost (jelikož drsoní vlastnosti na mě působí kladným dojmem), že bych za drsoně moh bejt považovanej, ale řikat si tak rozhodně nebudu :-)


xomax

14. 9. 2004, 14.03

Mno, přátelé nechtěl jsem moc rejpat do drsoňů, ale musí konstatovat, že soucítím s Andrewem – drsoni, jak popsal Shaman, mají kladné vlastnosti spjaté s přírodou, dovednostmi, zapálením, ale zdá se mi NAPROSTO UJETÉ sám sebe nazývat drsoň..

Jak by to znělo, když přijdeš do nového kolektivu a představíš se: „Ahoj, jmenuji se Jarda drsoň Fišer..“ Mno, příkladem neopovrhujte, myslím si, že by i Jarda mohl být drsoň.. (to zapálení..)


Andrew

14. 9. 2004, 14.05

Mno, právě to zapálení nás děsí, bo on se nějak doslechl o přípravách tý akce na jaře v muzeu a strááášně by na tom chtěl taky dělat :-)


ryba

16. 9. 2004, 18.59

Mel by rict spis: „Ahoj jmenuji se Jarda Fiser a jsem drson…“

Jo a taky nevim, esi drson muze jet na peknou drevenou chatu na upati hor, skoro v lese, ve skoro nedotcene prirode, kdyz na dvorku cekaji dve auta, uvnitr koupelna a splachovaci zachod, dataprojektor, PoCitadlo s LCD monitorem a dva digitalni fotaky.. O tom by se Mr.Shaman mohl zminit – pokud jsem to nekde prehledl, pripomente mi, prosim, zda je to mozne..


Andrew

17. 9. 2004, 14.56

IMHO je vcelku jedno, kolik máš aut, kolik megapixelů má tvůj foťák a že tvoje LCD stálo víc jak roční příjem souseda. Důležitý je, jakej SEŠ UVNITŘ. A o to IMHO jde i Shamanovi. Abys byl drsoň, nemusíš žít jako asketa.

Andrew


Shaman

20. 9. 2004, 1.16

Hned na úvod výtka: to se přece nedělá, bavit se o někom za zavřenými dveřmi a nepřizvat ho k rozhovoru, aby se mohl sám obhájit. Ještě že na internetu jsou všechny dveře vždy pootevřené :-)

K webdesignu Shaman.cz: Je potřeba upozornit, že ten web je už dobře 2 roky starý. Neměl jsem v poslední době čas ho předělávat. Znamená to, že:

  • texty a obsah odpovídají vývoji mého vědomí před dobrými 18 000 hodinami přemýšlení (a za takovou dobu si toho člověk hodně ujasní…)
  • forma, IA a webdesign obecně od té doby také značně pokročily (koneckonců to v té době byl jsem z prvních webů ve striktním XHTML (ne jako dnes, kdy už najdete návod na každém web-rohu…)

Naštěstí ten čas teď už mám a tak web přestavuji. Takže v tomto směru ještě s hodnocením trochu vydržte.

K Andrewowi: kritéria jako validita, informační hodnota a grafika jsou úplně scestná. Věř mi, nejdůležitější je, aby web plnil úlohu, kvůli které byl postaven (resp. jeho stavba zaplacena). V mém případě byl cílem velký ohlas návštěvníků a v té době takový web opravdu stačil.

Moderní kritéria jsou však jiná a to přesně v tomto pořadí:

  1. visibility (viditelost)
  2. accessibility (přístupnost)
  3. usability (použitelnost)
  4. copywriting (stylistika)
  5. graphics (vzhled)

Čili po překladu: jsem vidět ve vyhledávačích (SEO) nebo na mě odkazují ostatní (lidé o mně vědí) → web je přístupný a bezbarierový, všichni se na něj dostanou – nejen MIE a ostatní prohlížeče, ale i webTV, čtečky slepců, braillův řádek a display mikrovlnky…(lidé se ke mně dostanou) → informační architektura, rychlost načtení, použitelnost navigace (lidé okamžitě nalézají informace, kvůli kterým přišli) → stylistika, typografie, konverzní poměr atd. (forma textu, který návštěvníka přesvědčí, aby splnil cíl webu) → pak teprve příjemný vzhled (lidé si web pamatují a dobře se mu s nimi pracuje, k webu se jim pojí pozitivní pocity).

Například tento web by vypadl už ve druhém kole (SEO jsem nezkoumal) – kontrast písma není pro část čtenářů dostatečný (via sovavsiti.cz/kon­trast), navigace je v kódu před vlastním obsahem a jiné… A o tomto to právě je – není těžké vytvořit kvalitní web v jedné kategorii, je těžké, aby vynikal/neztrácel ve všech (zvláště tvoří-li ho jeden člověk). Případně, aby jeho stavba byla ekonomicky únosná/rentabilní pro zadávajícího (tvoří-li ho více lidí).

Z toho také vyplývá, že na dobrém webu obvykle spolupracuje pozic víc (ne osob, jedna osoba může zastávat i více pozic):

  1. informační architekt (navrhne rozmístění informací na webu, rozmístění prvků na stránce)
  2. grafik (vzhled)
  3. kodér (HTML/CSS)
  4. web copywriter (texty)
  5. SEO konzultant (viditelnost)
  6. usability/acce­sibility expert
  7. programátor (PHP)

A to zdaleka není vše (v teamu bývá obvykle account a další). Na celé věci obvykle pracují zároveň, se zpětnou kontrolou ostatních. Validita, kterou se tu někteří oháníte, je pouze jeden z nástrojů té kontroly.

Chcete-li k hodnocení nějaký konkrétní příklad, zkuste http://www.shaman.cz/redesign/ – kód je, myslím, slušný (zkuste jeho logiku a použitelnost bez CSS), navíc je to plovoucí layout, nebyl jsem však spokojen s grafickou částí. Takže teď dostavuji verzi II.

Ještě v rychlosti k Drsoňům: původním záměrem bylo zesměšnit takové ty typy ala Arnold a zároveň veselou formou upozornit na fakt, že existuje mnoho cest, po kterých se dá dojít k přírodě. Nebylo to tedy myšleno nikterak vážně, i proto jsem zvolil formu „reportáže“. Nicméně v nové verzi už to nebude, jako ostatně většina textového obsahu, který jsem přepsal…

A ještě poslední reakce, k Rybovi: co to znamená strašná póza? Před chvílí jsem se stopem vrátil Orlických hor, kde jsem byl tábořit s dvacítkou euroindiánů, jezdit na koni a koupat se v Orlici. Mám za sebou víkendy na sněhu pod širákem, víkendy prochozené v dešti, víkendy plné sázení stromů a sbírání odpadků v CHKO, přípravy a realizace oddílových táborů a tolik putování, kolik si jen těžko dovedete představit (přece jen mám nějaký ten rok náskok) – o samotě, se psem, s přítelkyní, s kamarády, s oddílem i s cizími lidmi jen tak na potkání. A přesto se stále učím novým věcem, o táboření, o stopování, o šití mokasínů, o vybavení a dalších věcech. Je na tom nějaká póza?

Jo, a ještě díky Finwemu za odkaz… To je pro mě opravdový přínos.

Co vy na to?


Andrew

20. 9. 2004, 10.11

ááá, tady bude veselo :-)

Vezmu to pěkně popořadě.

  • Že byl web v době vzniku jedním z prvních XHTML-Strict validních, je mu jedině ke cti; IMHO příručka existovala vždy – viz w3c.org.
  • „Andrewowi: kritéria jako validita, informační hodnota a grafika jsou úplně scestná.“

    Jak pro koho… Uznávám, že bez validity se dá v klidu obejít. Ovšem já, jelikož se považuji za člověka (X)HTML-zdatného, si podle zdrojového kódu udělám obrázek o webdesignerově schopnostech. IMHO vytvořit web a kašlat na validitu je asi jako napsat dopis a kašlat na gramatiku. A to bych vřele nedoporučoval. A když už to k ničemu není, tak by validita měla být pro (X)HTML kodéra alespoň otázkou prestiže.

    Informační hodnota je zcestná? Když půjdu na web firmy, ten bude nádherný, validní, přístupný, prostě boží, ale bude tam, s prominutím, hovno, tak je mi to taky na h…

    Grafika je zcestná? Opět jak pro koho. Pro BFU zcela jistě ne, já se bez ní obejdu. Ale když už se chci prezentovat, měl bych se jí věnovat.

  • Moderní kritéria koho? Teoretiků? Webdesignérů? Zadavatelů? Uživatelů? Na mě to působí, že těch prvních. Což ovšem IMHO rozhodně není dobře.
  • „Čili po překladu: jsem vidět ve vyhledávačích (SEO) nebo na mě odkazují ostatní…“ To všechno chválím. Jen bych prosil – ty mikrovlnky s displayem si odpusťme :-)
  • Finwe.gfxs.cz
    • Co se SEO týče, neměl by to být problém. Už jen proto, že Finwë není zas-až-tak-časté slovo (stejně jako Shaman). Ovšem dostat mě (klíčové slovo Andrew) na první místo v Googlu – to bych skutečně chtěl vidět :-)
    • Přístupnost tohoto webu je jednoznačně podřízena vzhledu, to je bez debat. Ovšem měli bychom také zmínit jeho cílovou skupinu – všichni vidíme, slyšíme, máme velké monitory, … :-)
    • Jestli má být v kódu menu před textem nebo až za ním, na toto téma se vedly sáhodlouhé flamewary a my tento problém rozhodně nevyřešíme. IMHO já si to nemyslím. A jsem si to schopen zdůvodnit.
  • Validitou se tu IMHO nikdo neohádněl, ale pokud myslíš mě, tak věz, že VALIDITA JE NAPROSTÝ ZÁKLAD a kdo nedokáže napsat validní (X)HTML, tak ať si to zkouší na localhostu a až se to naučí, pak ať se prezentuje na webu. Stejně jako copywrighter musí být schopen napsat text, který má hlavu a patu a je gramaticky správně, (X)HTML kodér musí být schopen napsat validní kód. A za tím si stojím.
  • Tvůj/Váš (?) redesign se mi rozhodně líbí, jen bych prosil okomentovat, co je míněno tou „ohraničeností“? Doufám, že ne to, co si myslím. :-)

Tož asi tak.

Andrew


Andrew

20. 9. 2004, 12.59

A co se oné „pózy“ týče, Ryba to určitě nemyslel zle. Problém je v tom, že když o sobě někdo píše, že je „přírodní muž“, bývá to kec. Sám znám lidi, kteří chtěli vstoupit do Strany zelených. Ovšem pouze proto, že je to v módě. To ovšem neznamená, že neexistují čestné výjimky.


Shaman

27. 9. 2004, 21.12

Ahoj Andrew,

veselo bude :-) I když jsem teď nestíhal ani číst maily, natož sem „inteligentně“ odpovědět…

AD validita: mně se spíše líbí pojem řízená nevalidita, který prosazuje Marek Prokop. Říká tím, že není nutné se držet vždy obecných pravidel W3C, ale že je třeba vědět, proč a kdy se jich nedržíme. Také mi připadá, že validita je jen jedním z méně důležitých ukazatelů kvality webu, jsou jiné a mnohem důležitější. Samozřejmě si na svém webu, kde mám neomezeně času, validitu ohlídám, ale u klienta, kde mám omezený rozpočet, si budu především hlídat jiná kritéria. Zbudou-li peníze (čas) na zvalidnění, tím lépe.

AD informační hodnota:

Tady jsem se špatně vyjádřil, přiznávám. Snažil jsem se naznačit, že samotný obsah nestačí. A když web nebude SEO friendly, přístupný a použitelný, ani obsah to nezachrání. Navíc existuje skupina webů, jejichž účelem je hlavně branding, ani zde to s obsahem nebývá slavné… Nicméně, říká se, že obsah je otcem dobrého webu (a koncepce jeho matkou :-)

AD grafika:

Všichni se bez grafiky obejdou. Vezmi si příklad z Yuhůův blog. Rozhodně je grafika až nadstavba na těch ostatních věcech. Ale neříkám tím stavět weby bez grafiky – naopak. Dobře udělaná grafika zjednoduší orientaci, pomůže k zapamatování webu a k vyvolání pozitivních emocí. Bohužel však hodně grafiků staví vzhled před použitelnost a přístupnost (malá světlá písmena vypadají dobře, ale čtou se špatně). Je fakt těžké najít schopného grafika.

AD Finwe.blog a SEO: nejde přece o to, aby web vypadával jen na klíčové slovo „Finwe“ – měly by vypadávat jednotlivé články, ne?

AD Finwe.blog a menu před obsahem. Nevím, kde jsi viděl jaký flame, ale všeobecně se webdesignerská komunita shoduje, že v dobře napsaném html códu se před obsah dává menu maximálně o 5 položkách. Delší menu je vždy za textem, před textem pak bývá odkaz na něj…

Těším se na odpovědi :-)


Shaman

27. 9. 2004, 21.21

Ještě dodatek k tomu grafikovi:

Jak jsem již psal, hledám schopného webového grafika. Hledám ho už přes rok. Takovému člověku jsem schopný zajistit pravidelný příjem několika tisíc korun / návrh. Přesto nenacházím. Cítili byste se na to?

Já rovnou přiznávám, že v grafice mám mezery. Považuji se za schopného kodéra, informačního architekta, nadprůměrného copywritera a SEO konzultanta. Trošičku vidím i do programování databázových aplikací a správy serverů. Přesto (a možná právě proto) však potřebuji s grafikou pomoci. Víte o někom?


xomax

27. 9. 2004, 22.43

Osobně se domnívám, že by člověk měl web stavět dle nějakých platných pravidel, ne se později vracet s nějakou činností, kterou nazýváš zvalidnění – ta je jako, že sis to předtím psal jen tak bez „diakritiky“ a teď tam domlátíš „háčky a čárky“..

Ohledně SEO a Finwë, tak si zkus, třeba na Seznamu, vyhledat slovo „drsoň“ – Shaman sice vypadne na 3. stránce (dlouhý článek-rozbor), ale Finwë již na 4. stránce – to je o tom jen malá zmínka v blogu.. Takže bych řekl, že tento web na tom špatně není..

Mně osobně přijde logičtější dát navigaci před text, ale nebudu se přít, je to pouze můj „anketní“ názor..

Myslím, že schopným grafikem se dá nazvat právě Finwë – již nějakou dobu to na webu zkouší – myslím, že si již nějaké zkušenosti nahrabal.. Akorát, že on asi bude trávit nějaký čas s maturitou.. :-)


Andrew

28. 9. 2004, 15.00

Aha, vidím shodu, takže až taková sranda tu nebude :-)

Nejdříve pro pobavení: Finwë je z nás tří (Finwë, XomaX a já) beze sporu nejlepší grafik, ale já osobně bych si ho jako grafika nenajal :-) On to totiž neni zrovna nejspolehlivější člověk na světě a IMHO nejlepší návrhy si stejně dělá pro sebe. A ostatní, byť (velmi dobře) zaplacené, jsou evidentně až druhá liga. (Nic ve zlym, Finwë, sám víš nejlíp, že to tak je ;-))

Ano, řízená nevalidita, je, řekněme, cestou nejmenšího zla. Ovšem na konci toho samého odkazu mluvíš o „zvalidnění“, takže logická otázka zní, proč to nepsat rovnou validně. Píšeš-li (a to Ty píšeš) dobře strukturovaný kód, nějak mě nenapadá, co na těch pár tagách (tazích ?) napsat nevalidně.

Yuhůův blog je velmi atypický příklad. Stejně tak, kdyby Pixy (Marek Prokop, …) smazal všechny soubory s příponou css, taky by o moc návštěvníků nepřišel. Já mluvím o BFU (rozuměj člověk, který se nevyzná ve webových technologiích), ne o „geekách“ (fujnázev).

SEO: IMHO (ale skutečně jen IMHO, protože do SEO extra nevidím), by prioritou mělo být jméno a obecná klíčová slova (Finwë, Finwëblog, Matěj, Humpál, weblog, blog, …). Klíčová slova z článků bych řadil až na druhé místo, protože u nich je šance na rozumné umístění ve vyhledávači IMHO mizivá.

Grafika: Tu poslední větu bych upravil na „Je fakt těžké najít schopného grafika pro web“ Už jenom vysvětlit grafikovi, že si uživatel může zvětšit písmo a tím se mu rozhodí jeho načinčaný layout… Ano, už jsem se setkal s tím, že člověk (IMHO tragéd, ale to jen tak na okraj) žil v domnění, že si na pixel přesně napozicuje každý písmenko a bude :-)

Menu: Ano, to je pravda (že se na tom webdesignerská komunita shoduje). Je to (mimo jiné) proto, aby například slepecká čtečka nelouskala čtvrt hodiny menu, než se vůbec dostane k samotnému článku. Na druhou stranu, můj „anketní názor“ je opačný. Přesněji řečeno, nejsem zcela vyhraněn. Ještě přesněji řečeno, zastávám kompromisní názor (viz níž) :-)


Andrew

28. 9. 2004, 15.04

A ještě k tomu redesignu Shaman.cz. Díval jsem se na to dýl a myslím si, že to vypadá „až moc seriózně“ Tím chci říct, že se to graficky nehodí k obsahu webu. Vypadá to moc stroze. Prostě jako portál já-nevim-čeho. Snad pochopíš, co jsem chěl říct.


Finwe

28. 9. 2004, 18.13

Tak taky přispěju svojí troškou do mlýna. Hádáte se tady o validitě a můj názor je tento: BFU je jedno, jestli je web validní, nebo není, validita se teď jenom „nosí“ (ovšem neříkám, že není na nic, to pozor), pro něj je důležité, jak rychle se dostane k informacím, které hledá a, promiňte mi ten výraz, jak mu u toho je – tzn. jakou mu web navodí náladu (jak bylo popsáno výše). Validita se stala ukazatelem kvality webdesignerských služeb, ale zas tomu rozumí jen povolaní. Mám nevalidní web? Ano, možná se na to podívám během dvou týdnu. Mám někde na webu špatnou navigaci? Opravím to hned. (To není ze mně, to je citát, matně tuším, že možná Yuhůův…). Ale při „výrobě“ několika posledních webů jsem přišel na to, že už mi „čest“ nedovoluje vyrobit nevalidní web. Zvyk je železná košile.

V ohnivé vřavě debaty na téma menu bych se přiklonil k těm, kteří tvrdí „za obsahem“. Kvůli čtečkám. Vždyť ti, co čtečky nepoužívají, mají určitě browser s podporou CSS, které to menu dostane na viditelné místo. (Na přesunutí menu pod obsah se pracuje;-)

SEO – do SEO taky moc nevidím, ale chápu to tak, že čím více vpředu bude v googlu po vyhledávání moje stránka, tím líp. V googlu jsem se za poslední měsíc dostal ze stránky 6+ (dál jsem se na dotaz „Finwe“ nehledal) na stránku 2, a to považuju za úspěch. Zrovna tak relativně dobře dopadlo vyhledávání názvů příspěvků.

„Bez grafiky se všichni obejdou“ – nesouhlas. Vzhledem ke konkurenci na webu, by z webu bez grafiky přešla většina návštěvníků na jiné, hezčí sránky. A co se poptávky na grafika týče, pravdu má Andrew i Xomax, a já se na to navíc sám necítím (nebezpečí pracovat pro někoho, kdo tomu rozumí:-)


Andrew

28. 9. 2004, 19.43

„nebezpečí pracovat pro někoho, kdo tomu rozumí“ Tím chceš říct, že tomu nerozumim? Jen počkej, v osm si o tom u piva popovídáme ;-)

Jinak to menu bych dělal tak, že „main menu“ bych nechal tam, kde je a „zbytek“ hodil pod obsah. Jenom si nejsem jistej, tak to v CSS uděláš. Mně jeden (nepříliš čistý) způsob napadl, ale chtělo by to hlubší zásahy. Jsem přísupný všem návrhům, v novém Andrewovi to mám takhle v plánu.

K Finweho SEO si neodpustím poznámku: Je super, že jsi poskočil o 4+ stránek, ale víš taky, proč? Nebo to bylo tak nějak samo?


Finwe

29. 9. 2004, 0.06

K SEO: Lví podíl na tom bude asi mít moje registrace na http://www.photoblogs.org …


Shaman

29. 9. 2004, 12.49

To XOMAX:

Validita – máš jistě pravdu, ale někdy to opravdu není možné ohlídat zároveň. Nebo snad napíšeš kódy bez chyby? Tím zvalidněním jsem myslel právě tu kontrolu. Také jsou případy, kdy spěcháš před spuštěním projektu natolik, že si dovolíš použít třeba „align“, ačkoliv to jde proti validitě…

SEO: 3. a 4. stránka je v SEO skoro nanic, obvykle je důležité 1–3 místo, maximálně 1. stránka. A třeba v Google se Shaman.web zobrazí na 7. místě, kdežto Finweblog na konci 3. strany… A nezapomínej, že srovnáváš nově postavený web s webem skoro 2 roky starým (v té době se o SEO nevědělo skoro nic)… V nové verzi to bude jistě lepší.


Shaman

29. 9. 2004, 12.58

To Andrew:

SEO – právě,že to tak není. Prioritou by mělo být, aby web plnil svůj účel. Tj. aby prodával, nebo, jako v tomto případě, aby získával spokojené čtenáře. A jestliže existují čtenáři hledající „morseova abeceda“ a já jim mám co nabídnout, potřebuji, aby se ke mně dostali (Google, 4. místo / mohlo by bát lepší). Co je na tom mizivého? Je to vždy otázka konkurence těch jednotlivých slov.

Grafika – souhlas. Většina grafiků takhle opravdu přemýšlí. Hlavně DTP grafici.


Shaman

29. 9. 2004, 13.16

Všem:

Ještě k té grafice – myslím, Finwe, že pracovat s někým, kdo věci opravdu rozumí, je nejefektivnější (a častoi také jediná) cesta, jak se věci naučit. :-)

A k tomu redesignu http://www.shaman.cz/ – také se mi to právě nelíbilo (i když to v podstatě má být portál). Nicméně Vám můžu představit verzi 2. Kódování ještě není dokonalé (např. neošetřený tisk či verze bez obrázků), takže na něj nehleďte:

http://www.shaman.cz/show/shaman/

Web měl být původně opět řešen jako fluidní layout, čemuž grafik přizpůsobil jednoduchý vzhled, nakonec jsem se však rozhodl jinak (pevná šířka stránky) a tak bude asi ještě verze tři.

A s tou bych právě uvítal pomoc. Tedy, kdyby se Vám chtělo. Hrozně se mi líbí http://www.simplebits.com/ – tak si říkám, že verze 3 by mohla mít to menu až dolů a bílé pozadí obsahové části (Finweblog :-). A také by to chtělo ohraničit obsahovou část, v menu udělat písmo menší, elegantnější hlavičku s obrázkem atd.

Co myslíte?

Jinak Finwe, blahopřeju k tomu menu pod obsahem. Ještě by to chtělo pod h1 odkaz „k navigaci“, aby se každý bezmyšový uživatel nemusel proklikávat celým obsahem…


Andrew

29. 9. 2004, 17.20

„A nezapomínej, že srovnáváš nově postavený web s webem skoro 2 roky starým“ Z toho jsem nepochopil, jesli je teda Finwë ve výhodě nebo ne. Pokud je mi známo, tak nezanedbatelnou část třeba Google-ranku tvoří i to, kolik a jaké (rozuměj s jak velkým Google-rankem) stránky na web odkazují (viz Finwë a photoblogs.org). Takže by IMHO měl být ve výhodě spíš Shaman (jakožto starší web), ne?


Andrew

29. 9. 2004, 17.25

A k té spolupráci s člověkem, který tomu rozumí – ono jde spíš o to, že když děláš pro někoho, kdo nemá páru, tak to můžeš všelijak očunit a tak vůbec… Ale s tou spoluprací bych to viděl bídně — už teď má Finwe práce až nad hlavu. Ne že bych mu za jeho zády chtěl kazit kšeft, ale on dluží pár věcí i mně :-)


Shaman

30. 9. 2004, 11.32

Ahoj Andrew,

obávám se, že spojuješ dvě věci, které spolu nesouvisí. Odkazy ze známých webů jsou samozřejmě důležité, ale ty zrovna nesouvisí s věkem webu. Věk webu sice přímo ovlivňuje pořadí ve výpisu, ale zase nemá moc velkou váhu – větší váhu mají on-page faktory, které právě já na starém webu ošetřené nemám. Tak jsem to myslel, ufff.


Andrew

30. 9. 2004, 12.11

Ahoj Shamane :-)

Já bych řekl, že odkazy, respektive jejich počet, s věkem webu určitě souvisí. Ono i když nemáš bůhvíjak vymakané SEO, tak si tě sem tam stejně někdo najde, a když se mu Tvůj web bude líbit, třeba na svůj umístí odkaz. No a řekněme, že když rakových sem-tam lidí přijde 5 do měsíce, tak za měsíc jich je 5, ale za dva roky jich je 120. Takhle jsem to myslel já.

Na druhou stranu se tohle chápání týká spíš webů, které nejsou příliš známé a ani jejich pozice ve vyhledávačích není kdovíjaká. A na třetí stranu to má stejně řádově menší váhu než ony on-page faktory. Takže ti to web o moc výš nevytáhne, ale člověka potěší, když má někdo na stránkách odkaz na Tvůj web, že? :-)

Už jsem se trefil? ;-)


Shaman

30. 9. 2004, 13.29

Přesně :-D

Odkaz vždycky potěší, ale ony odkazy samy o sobě nijak zázračně nepřibývají (zhruba tak 5–10 za ty dva roky). Navíc jsou to odkazy z webů, které nemají skoro žádný rank (např. Finweblog má 3, kdežto shamaní web má 3×4 – protože nejsou sjednoceny odkazy na HomePage, Carnivora a přímo na root).

O ostatní odkazy si člověk musí napsat, musí o ně pečovat a hýčkat si je. Pak to přináší velký efekt (a ten se částečně přelývá i na podstránky, ale to už je otázka pro IA/SEO konzultanta).

Jsem rád, že jsme se shodli :-)

Mimochodem, co si myslíš Ty osobně o tom vzhledu druhé verze? Přehledné? Použitelné? Trochu moc strohé?


Shaman

30. 9. 2004, 13.31

Ehm, „přelívá“, samozřejmě.


Andrew

30. 9. 2004, 14.22

K designu: je to podobné předchozímu návrhu, tzn. pořád mi to připadá strohé. Ten web je o „turistice, zálesáctví, Indiánech, Keltech, outdoorový sportech, přírodě“ a krom toho jsem (za tu krátkou dobu, co ho znám) ten web chápal jako něco „alternativního“ od člověka, který tím skutečně žije. A s tím mi ten design prostě nejde dohromady. Něco takového bych čekal na adrese www.priroda.cz nebo podobně „exkluzivní“, ale ne jako stránky člověka jako jsi Ty. Když se na priroda.cz podíváš, tak je to přehledný, slušně udělaný web, ale je studený, neútulný, moc strohý. Současný Shamanweb je (přes všechny moje výhrady ke grafice) pravý opak – sympatický, milý, útulný. Což se ale o novém návrhu IMHO říct nedá.

Ufff, líp to už asi nevyjádřim, tenhle odstavec jsem psal asi 20 minut :-)

Ale když už, tak bych hlavičku (s logem a dalšíma věcma) a patičku roztáhnul až do kraje. A dvě jednohubky: u odstavců bych odsadil první řádek a zrušil bych ten bevel-like efekt na odrážkách v menu.

Tož asi tak.


Shaman

30. 9. 2004, 14.58

Paráda, díky moc, také to tak cítím. Jen jsem to neuměl tak přesně vyjádřit…

Ještě na tom zapracuju.

Ještě jednou díky…


Andrew

1. 10. 2004, 10.35

Mám problém! Sice už jsem nalezl řešení, ale to jeho podstatu nevysvětluje.

Prosím místní CSS guru, aby se podívali do komentářů Finwëho příspěvku o přestavbě zdrojáku Finweblogu. Určitě je to triviální a já z toho vyjdu jako blbec, ale prostě to nechápu.

Co, Shamane? Poraď :-)


Finwe

1. 10. 2004, 16.02

Teda, tady to jede…

Redesign Shamana – Zdá se mi, že Andrew má s tou „studeností“ pravdu… A jestli by Novému „Shamanovi“ něco pomohlo, tak IMHO fotky. Takhle je to sice pěkná stránka se spoustou přechodů odstínů šedé, ale o svém zaměření na první pohled nic neříká.

Víc toho teď ale asi nevypotim, poslední tejden spim průměrně čtyři hodiny;)


Andrew

1. 10. 2004, 16.13

Přesně tak, chtělo by to do designu zakomponovat něčeho fotku. Tak nějak bych to u webu o přírodě čekal.


Shaman

3. 10. 2004, 23.32

to Andrew:

Odpověď hledej v emailu a za otázkou…


Andrew

4. 10. 2004, 0.19

Hledal, našel, nebyl uspokojen :-)


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.