Karel Plíhal - Nebe počká

Nebe počká

Po bezmála roce čekání se nám, „Plíhalářům“, konečně dostalo do ruky nové CD s texty Josefa Kainara „Nebe počká“. Pokusím se teď shrnout, jaké je.

Třiadvacet skladeb věru není málo. Nutno zmínit, že čtyři skladby nejsou nové, jedná se o rearanžované kousky z dřívějška (Děvče mi usnulo, Bázlivá, Imperial Blues, Diga diga do). A v tom tkví jediná slabina desky. Aranže jsou totiž mdlé, pomalé a proti předchozím o poznání slabší (ale možná je to jen ve zvyku). Naštěstí se přes to u čtyř skladeb z třiadvaceti dá celkem snadno přenést.

Ovšem ostatní skladby – to opravdu stojí za to. V aranžích se Karel Plíhal držel zkrátka, nezaslechnete jiný nástroj než kytaru (kombinace akustická/elek­trická), ale bluesové rytmy jsou zato zvládnuté na jedničku. Je-li Karel opravdu samouk, může mu leckdo závidět (…no, to může i pokud samoukem není).

Vokály si, spolu s Karlem, vzala „na triko“ Zuzana Navarová, fantastická zpěvačka někdejšího Nerezu.

Album jako celek je vyvážené, na většinu skladeb jsem si sice musel „zvyknout“, ale teď mi minimálně jednou za den některá z nich zazní v hlavě. Doporučuji pro milovníky blues, Kainara, Plíhala nebo Navarové:) A pro informaci – cena se pohybuje okolo 300,– Kč

Rozhovor s K. P. o desce si můžete přečíst na idnes.

Musique

Komentáře

Wanderer

22. 10. 2004, 11.26

Ať to tu nezeje prázdntou – už se těším matěji až mi to půjčíš abych si to mohl… poslechnout!


Jirka

25. 11. 2004, 10.47

Tak to vnímám dost podobně. Výborný CD, skvělá kytara, krásný aranže, heyký texty, ale kdyby se vynechaly první dvě písně, tak tam nebudou chybět. Ty starší aranže jim slušely víc. Tohle CD si pouštím s náhodným výběrem písní. Ty nejlepší jsou až vzadu.


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.