Mám to!

Tak jsem si sedl na půl hodiny k počítači s tím že se podívám na tiskový stylesheet svého webu, ktreý v Mozille (a vůbec gecko-browserech) nefungoval. Otestoval jsem ho tedy v IE, tam běhal bez problémů, a začal jsem ho ladit. Jednotky v pt, atp.

Během ladění jsem ho znovu vyzkoušel ve Firefoxu a byl jsem mile překvapen. Funguje. Doladil jsem ho pro všechny prohlížeče a prohlásil za hotový. Takže vzhůru tisknout!

A během ladění tiskových stylů se mi podařila ještě jedna věc. Prohlížeč zdrojového kódu ve Firefoxu 1.0PR má i vestavěný validátor a ten mi oznámil, že na stránkách je přebytečný uzavírací tag </div>. Hledal jsem ho v index.php, ale nenašel. Navíc mi validátor u index.php ohlásil, že stránka je validní. Na mysli mi vyvstalo pojednání Petra Staníčka o tom, že validátor W3C někdy udělá chybu, ale to naštěstí nebyl můj případ. Po koumání a zkoumání jsem přišel na to, že uzavírací tag pro <div id=„conta­iner“> je umístěn v includovaném souboru blogu. Proto validátor chybu na index.php nehlásil, zato na ostatních ano. A protože byl ukončovací div umístěn před clearem floatu, nemohl jsem prohodit menu a obsah stránky, protože menu odplavalo až k pravému okraji obrazu. Tak se teď již neděje a menu našlo své „nové místo“ pod textem, kvůli čtečkám a díky Shamanovi.

No a já teď odjedu na Harmonizáky, doufám, že mi to tu Andrew s Xomem moc nezaneřáděj komentářema a budu se snažit vyfotit něco, co bude hodné fotoblogu. Uf.

Sobě pro radost, Sorry, Fári

Komentáře

Andrew

29. 9. 2004, 18.06

Ani nevíš jak ti ty Harmonizáky závidim. Já tu sedim v počítačový učebně bez počítačů a to naše zvířátko nám na tabuli kreslí, že program začíná klíčovým slovem begin… Chjo :-(

Aspoň, že jsem ráno potkal PiFa a Janu, a pokecali jsme si. Jinak je to tu hrozný — tendle ročník bude fakt drsnej a navíc všichni furt melou něco o semestrálních pracích. Asi je to nějakej místní fetiš :-)


Fára

29. 9. 2004, 21.01

ahoj mateji..tak presne tohle je odkaz kterej nechapu od zacatku do konce…tak to je ten priklad jak sem psala na ratabackym webu…jinak si to tam uzij..ahoj


Andrew

29. 9. 2004, 21.42

No já nevim, ale já tomu rozuměl napoprvé a bez problémů :-)


xomax

30. 9. 2004, 16.22

Index x-srozumitelnosti: 10/10


Andrew

1. 10. 2004, 10.22

Mám problém :-(

Představte si zdroják:

<div id=„obal“>
  <div id=„prvni“>bl­ablabla</div>
  <div id=„druhej“>bla­blabla</div>
  <div style=„clear:bot­h;“></div>
</div>

Tomu prvnímu divu nastavim float:left a nějakou šířku. Tomu druhýmu nastavim odpovídající margin-left (protože nechci, aby „obtékal“, ale byl prostě vedle). Obalu nastavim pozadí. Přesněji řečeno pozadí, které bude vypadat jako pozadí toho divu „druhej“. Prostě IMHO něco jako Finweblog (dvousloupcový layout).

No a problém je v tom, že to pozadí se mi zobrazí pouze do konce divu „druhej“, tzn. toho neplovoucího, a dál ani ťuk.

Nalezl jsem jedno řešení – když tomu obalu nastavim border, tak to fachá, jak já chci. Což je IMHO dost divný.

Jo, takhle to zobrazuje FF, IE je v klidu.

A teď zásadní otázka: „Je to mozilla-bug nebo Andrew-bug?“


Finwe

1. 10. 2004, 15.42

Napadlo mě, že založim v blogu kategorii „Sorry Fári“…;)


Andrew

1. 10. 2004, 16.17

Teda jako ale už!

Srandičky, srandičky, to vám jde, ale když člověk potřebuje poradit, tak nic… ;-)


Andrew

2. 10. 2004, 22.00

Update problému:

Asi to bude složitější, páč XomaX mi neporadil, protože ten problém nedokázal nasimulovat. Ony ti divy jsou v jiných divech, ty jsou všelijak pozicované, zkrátka radost pohledět. Vzhledem k tomu, že problém se dá vyřešit tím borderem, budu to pokládat za FF-bug a začnu opět klidně spát :-)

A kategorie „Andrew Power!“ nebude, ale o kategorii „Sorry Fári“ se uvažuje, jo? Další důkaz, že to maj holky v životě lehčí. Minimálně u Finwëho :-)

BTW ono neplatí následující?

category(‚Sorry Fári‘)==catego­ry(‚Computers‘)

Andrew ;-)


Finwe

2. 10. 2004, 22.12

Ne, neplatí, protože:

(„SELECT gr FROM blog WHERE id = 48“)
vrátí „Sobě pro radost“


Andrew

2. 10. 2004, 22.46

To je výjimka potvrzující pravidlo… :-) Co takhle mít možnost, aby jeden příspěvek byl ve více kategoriích, hm?


xomax

3. 10. 2004, 12.21

Nasimuloval jsem ho z tvých kusých informací..

btw tohle téma v „sobě pro radost“ je provakace proti Fári.. :-)


Andrew

3. 10. 2004, 13.23

No já hledal někoho, kdo se s tim už třeba setkal. Simulovat podle kusých informací jde ztuha, to máš pravdu. To je jako kdybych tady napsal, že když něco floutim, tak Explorer mi občas nenzobrazí obsah obtékajícího divu. To se ti může ale taky nemusí podařit nasimulovat a zcela určitě nevymyslíš řešení. Ovšem zkušený webdesignér hbitě odpoví, že se jedná o tzv. peek-a-boo bug a napíše řešení.

A Fári Matěje zná, takže ví, čím se je schopný potěšit :-) Takže si příště dá pozor a bude chodit jen na hudbu a fotky (ale fotky zase rychle opustí :-)).


Shaman

3. 10. 2004, 23.34

Ahoj,

promiňte, že jsem se k tomu dostal až tak pozdě.

Je to samozřejmě Andrew bug. S prázdným divem by prohlížeč respektující specifikaci, tuším, neměl vůbec počítat. Tzn. Mozilla se chová správně (jako by třetí div neexistoval), první div je vlastností float vyjmut → zarovná se tedy podle obsahu druhého divu.

Chci-li, aby se divem počítalo, mám dvě možnosti – dát do něj nějaký obsah nebo mu přidat vlastnost height (zde 2px). Pak ovšem narazím na chybou interpretaci MIE, který počítá výšku podle velikosti písma. Problém odstraním vlatností font-size: 1px;

Nakonec se může stát, že žádné odsazení nechci (patička má být přilepena přímo k sloupcům). Pak stačí použít záporný margin-top.

Snad už je to teď jasné. Kdyby něco, ptejte se, pošlu Vám příklad a referenční odkazy…


Andrew

4. 10. 2004, 0.25

Odpovídal jsem na mail, takže pro čtenáře Finwëblogu jen ve zkratce.

Nebyl jsem odpovědí uspokojen ze tří důvodů:

  1. ten obal má správnou velikost, jenom to pozadí mrví

  2. z čehož vyplývá, že prázdnym divem jde clearovat; prázdnym divem se clearuje běžně; prohlížeč by ho IMHO měl ignorovat KDYBY měl všechny vlastnosti defaultní, což nemá

  3. proč to bez borderu nejde a s borderem jo?

Nebudu to dál nípat, funguje mi to, a to je hlavní :-)

Shaman

4. 10. 2004, 10.53

AD 1. Z čeho tak soudíš?

AD 2. Kde například?

AD 3. To netuším. Nicméně fungují i jiné triky, např. když obalu přidám vlastnost float. Ale nemá to nic společného se specifikací…

Podle mně má div bez obsahu výšku 0 a něco, co vlastně ani neexistuje, nemůže clearovat. Mozilla se tedy chová korektně.

Více třeba zde:

http://tvorbawww.einstein.cz/…-clear-quot/

http://interval.cz/clanek.asp?…


Andrew

4. 10. 2004, 16.44

(1) Soudím tak z toho, že když pod ten obal něco napíšu, zobrazí se to pěkně od levého okraje a nEobtéká to ten float.

(2) Momentálně mě nenapadá nic jiného než vlastní web, tam je floatů požehnaně a všechny clearuju prázdným divem a nikdy to problémy nedělalo.

(3) Nastavovat obalu float je prasárna. A stejně bych to někdy musel clearovat.

A ten článek na intervalu bych IMHO radši nezmiňoval :-)


Shaman

4. 10. 2004, 17.41

AD 1. To nechápu, jaký float, na obalu žádný float být nemá, ne?

AD Článek – jsou tam zajímavé komentáře :-)


Fára

4. 10. 2004, 18.06

hm tak jo..nerozumim ani tobe mateji ani nikomu jinymu kdo sem prispival…a ten smich na chodbe si priste laskave odpust!:)


Andrew

4. 10. 2004, 21.40

Ad 1: Sorry Shamane, napsal jsem to blbě. Chtěl jsem říct tohle: když je float delší než nefloat a já něco napíšu po uzavření divu obal, tak se to píše až pod ten float a neobtéká ho to ⇒ ten clear funguje.

Ad článek: Přesně tak, diskuse pod ním je mnohem přínosnější.

Ad Fára: Si to tak neber. Prostě jsme Íčka a ty se většinou bavěj o věcech, o kterejch ostatní nemaj páru. Stejně tak ale umělci, vědci, IMHO kdokoli. Určitě by se našlo téma, kde bysme se proti Tobě nechytali. Matěj je hold ÚÍčko a podle toho Finweblog vypadá. Tak si z toho nic nedělej a zkus ho přesvědčit, aby sem hodil zas nějakou fotku. A Matěj se určitě nesmál Tobě, ale na Tebe! :-)

Andrew


Finwe

22. 7. 2005, 20.41

pokusník


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.