Miranda IM - instalace a konfigurace

Miranda <acronym title=„Instant Messenger“>IM</a­cronym> je program, který slouží ke komunikaci s jinými uživateli po internetu. Já ho používám pro ICQ, ale dokáže víc (Yahoo, IRC, Jabber, Skype ad.) Jeho hlavní výhodou je to, že je zdarma, bez reklam (na rozdíl od reklamy plného ICQ!), lze jej použít pro více protokolů a je snadno přizpůsobitelný a nastavitelný.

Začněmež

Jako první bych doporučil stahnout si instalátor Mirandy a nainstalovat. Stačí do předem nastaveného adresáře, který by měl být C:\Program Files\Miranda IM. Pokud se nechystáte používat jiný protokol než ICQ, klidně je při instalaci odznačte…

image

Pokud chcete Mirandu používat ve více lidech, je třeba upravit nastavení v souboru C:\Program Files\Miranda IM\mirandabo­ot.ini:

ProfileDir=./

na

ProfileDir=%AP­PDATA%\Miran­da IM

Každý uživatel Windows tak bude mít svůj profil ve vlastních datech aplikací a nebude tak hrozit zneužití, alespoň tedy neúmyslné.

Lokalizace

Pro Mirandu existuje celá řada lokalizací, včetně české, tu stačí zkopírovat do C:\Program Files\Miranda IM, restartovat Mirandu a už je česky!

První spuštění

Po prvním spuštění se Miranda zeptá na Vaše ICQ číslo, příp. přihlašovací údaje dalších protokolů. Pokud je nemáte, můžete tak učinit na stránkách ICQ. Zadejte je spolu s hesly, Miranda se přihlásí a stahne ze serveru Vaše kontakty, máte-li tam nějaké. Kontakty lze taky importovat, nebo přidat hledáním (Menu → Vyhledat kontakty).

Přizpůsobení

Aby měla Miranda více-méně stejné funkce jako ICQ, je třeba nainstalovat několik rozšíření.

Prvním z nich je SmileyAdd. Stažený archiv rozbalíme do složky C:\Program Files\Miranda IM\plugins. Pak Mirandu restartujeme a v Možnostech najdeme položku Události → Smajlíky.

image

Zde je možné nastavit soubory smajlíků pro jednotlivé protokoly, buď zvlášť, nebo dohromady. Osobně používám knihovnu ICQSmileys (po stažení rozbalit libovolně, ideálně ale do C:\Program Files\Miranda IM\Smileys).

A aby Miranda vypadala úplně jako ICQ i v liště windows, nastavíme ještě ikony (Menu → Kontakty → Ikony). Já osobně používám ikony. (po stažení rozbalit libovolně, ideálně ale do C:\Program Files\Miranda IM\Icons), v možnostech Mirandy pak změňte cestu k těmto souborům.

image

Tak, a máme hotovo. Kdybyste si ani teď nevěděli rady, zkuste výtečnou stránku Miranda IM by Koki, nebo fórum na http://miranda&#…

Computer$

Komentáře

Kačí

10. 8. 2005, 22.03

To byl porod!!! Mám to, ale bez smajlů a tak.. A to jenom díky radám přes ICQ.. No, asi opravdu nejsem technický typ. Ale větší talenti by si podle toho určitě poradili!


david

13. 2. 2006, 23.22

Mam prosbu jestli byste sem nekdo nemohl podrobnejc napsat tvorbu toho druhyho uctu v Mirande..?Protoze kdyz udelam to co tady je napsano, tak se me to pak pta na nejaky AIM ci co, to dam, ze nechci a pak to chce UIN, to zadam, ale pak to po me chce veci ktery nak moc nechapu(protoze to chce pak jeste prezdivku a pravy jmeno a nakej server) a doslo to tak daleko, ze jsem si omylem skazil svuj vlastni profil..:/


Pařez

14. 2. 2006, 9.39

hej potřeboval bych pomoc.. mám mIrandu snad už rok ale jednoho dne se mi stala tahle věc: spustím Mirandu a vidím všechny kontakty a mohu jim i napsat oni zprávu dostanou ale já endostávám jejich zprávy a ostatním kontaktům nejde přečíst moje awayka… vubec nevim co s tím. Když se připojím normálně na icq tak je vše v pohodě… když budete někdo vědět tak mi prosim napište na mejl klobouce (at) gjs­.cz moooc dik Edys


Andrew

14. 2. 2006, 9.57

Pařez: Co takhle pužít Google? Nebo třeba Žive nebo fórum na Živě ? Nebo se nedejbože podívat na homepage Mirandy? A vůbec nejlepší by bylo projít si tenhle blog celej :-\


nnn

22. 2. 2006, 11.58

Miranda je shit jak blazen…..ICQ is best!!


Andrew

22. 2. 2006, 12.21

#5 – nnn Přesně tak! Tys na to kápnul! ICQ rulezzzzz! Ty reklamy, ten kýč, ta bezpečnost… Mažu Mirandu, instaluju ICQ.


303ik

23. 5. 2006, 20.23

#6 – Andrew Miranda a kýč vspamatujte se , miranda zabírá v ram paměti bez pluginů 1,5 Mb a icg 25 Mb ,nzavíc v icq je tolik blbostí které nepoužijete,icq je náročné miranda má minimální nároky. A to že neumíte s tímto programem pracovat je váš problém,jo v icq je vše hned od začátku ale co není pěknější když si můžeš cokoliv nastavit udělat vlastní plugin ,vidět jak tvoje práce má smysl :) Prostě Miranda je skvělá ale není pro lamy .Lol MIRANDA-IM RULEZ . PEACE


Andrew

24. 5. 2006, 8.19

#7 – 303ik A co to je ironie, to tě doma neučili? A co takhle logika? Když už to budeš brát smrtelně vážně, můžeš mi vysvětlit, jak jsi z mého komentáře vyvodil, že o Mirandě tvrdím, že je to kýč?


303ik

15. 10. 2006, 16.52

Já jsem narážel na to co psal ten borec před tebou ,neb o možná ne už si to nepamatuju ale koaždopádně jsem zalamil lolll :))))


adela g

1. 5. 2007, 16.36

jajkio teda nevim co na ty mirand e je ja mam icq 6. je to mnohem lepsi cau hubi


Andrew

1. 5. 2007, 17.53

#10 – adela g Hm, takže jsi nám k článku o Mirandě přišla oznámit, že nevíš, co Miranda je, ale myslíš si, že pravděpodobně největší sračka softwarového světa (i když uznávám, verze 6 je na tom líp než pětka) je lepší… Tak teda děkujem.


Jake

14. 7. 2007, 15.10

Vyserte se na Mirand a ICQ,nejlepší je QIP :))…jo a to ICQ je podle mýho názoru oplně na hovno,5.1 bylo o dost lepší(líp sem se v tom vyznal,lepsi dizajn a to okno pro text je v 6 uplně na hovno)….sportu zdar


SwyQ

1. 4. 2009, 11.55

tak jsem sem zabrousil a musim reagovat i kdyz az za dlouho :÷) ICQ 5 byla lepsi nez ICQ6 QIP je lepsi nez obe ale Miranda je nej. TY co uprednostnujou icq atd. jsou lamy protoze poradne nevyzkouseli mirandu a jeji moznosti vzdyt v mirande jde skoro vse jen si to chce dat trochu praci s nastavenim a pak je ale sladka odmena vse dokonale a to doslova :÷)


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.