Mp3tag - geniální program na správu audiotéky

Správa alb uložených jako mp3 (nebo wma, flac aj.) není jen správné umístění a pojmenování souboru. Zejména po té, co jsem se zaregistroval na last.fm a vedu si statistiku poslouchané hudby, začal jsem pociťovat potřebu moci lépe spravovat taky id3 tagy. Mp3tag mi šetří hodiny času, protože většinu akcí s tagy lze s jeho pomocí automatizovat.

Metodika

Jak ukládám hudební soubory?

schéma je jednoduché
<interpret>/<al­bum>/<číslo> – <název>
Následující schéma je závazné asi jen z 90%, pokud je třeba mezi číslem a názvem jen mezera, nepřejmenovávám hned všechny skladby.
Adresáře i jména skladeb
jsou s mezerami i s diakritikou. Pouze pokud je nějaká hodně divoká (a české windows by ji nepobraly, např. švédské å), převedu na odpovídající nejbližší tvar.
Velikost písmen
První vždy velké – u anglických skladeb pak smíšená (každé první písmeno velké, krom „krátkých“ of, a, the ap.)

Mp3tag

Nástroj malý a zdarma. A kolik toho umí! Spouštím ho zásadně z kontextové nabídky hudebního souboru Otevřít v programu… Dřívější verze hned poté načtla do okna obsah adresáře, v novější se bohužel musí odenterovat políčko s cestou.

Okno Mp3Tagu

Načetl se seznam souborů, můžeme kouzlit. Po označení požadovaných souborů můžeme v levých okýnkách hromadně tagovat. To by ale nebyl pořádný program, aby nenabídl ještě něco víc.

Hromadné přejmenování z tagů
Tagy na soubor

V daném dialogovém okně vybereme formát pojmenování. Lze zvolit i „pokročilé formátování“, kdy číslo skladby v názvu souboru bude vždy dvouciferné, i když v tagu je jednociferné. Nahrazování, velikost písmen, na všechno jsou interní funkce.

Otagování ze jména souboru
Soubor na tagy

Přesně obráceně. Zadáme formát jména souboru a program je převede na ID3 tagy. Pokud chceme nějakou část jména souboru vynechat, je tu šikovné slůvko %dummy%.

Akce

Akce nabízejí pohodlnou změnu libovolného textového pole (ať už je to pole ID3 tagu nebo jméno souboru nebo vše) spojeného se souborem podle několika směrů. Hlavními jsou Změna velikosti písmen, nahrazení, nahrazení regulárním výrazem, konverze kódové stránky, nebo třeba i zkrácení jména souboru na 64 znaků.

Akce

Akce lze seskupovat a řetězit, takže po vytvoření seznamu akcí lze dosáhnout komplexního přejmenování a přetagování na dva kliky.

Hledání na freedb, amazon

Pokud mám složku nepojmenovaných souborů, u které nevím, jestli je její jméno názvem interpreta nebo alba, může se mi hodit hledání na freedb, či v databázi amazonu.

Freedb

Výsledek je většinou nalezen a soubory otagovány také na pár kliknutí. Pak už stačí jen použít dříve zmíněnou funkci a přejmenovat soubory podle tagů.

Závěrem

Mp3tag toho umí o dost víc, tohle je jen taková ochutnávka. Sám jej neznám skrznaskrz a nové funkce teprve objevuji. Pokud jste ras na pořádek ve své hudební sbírce, zkuste objevovat taky!

Musique, Computer$

Komentáře

Jan Tichý

12. 12. 2007, 15.05

Hmm, podobným fajnovým dolaďováním a vymazlováním MP3 tagů jsem strávil desítky hodin svého života. Pak se mi automaticky aktualizoval zku*venej Windows Media Player a během několika sekund bez varování na pozadí všechno přepsal, popřesouval a rozházel podle toho, co si zrovna náhodně postahoval z internetu. Od tý doby už na to kašlu.

Jinak „20 deka duše“ patří k mým nejoblíbenějším Etc.. albům :).


ryba

15. 1. 2008, 11.24

Zrovna včera jsem přemýšlel, jak to udělat, abych snadno opravil tagy u některých pofidérních mp3, kterých mám víc než hodně.. A tohle vypadá fakt užitečně.. Díky za tip..

Jinak zjišťuju, kdo všechno zpívá texty mého oblíbeného poety Jiřího Dědečka..


vwilson

27. 7. 2015, 12.34

Prosím poradí někdo jak zbavit tagové pole „TITLE“ části textu? Konkrétně ( 01 – Název Skladby ) na pouhé
( Název Skladby ) Nevim jak konkrétně použít %dummy% potřebuji to hromadně pro cca 2000 souborů. Mohl by někdo dát přímo vzorec?? Děkuji. :)


Finwe

3. 8. 2015, 15.01

To záleží, jak se jmenují soubory, pokud převádíš jméno na tag.

Pokud je třeba jen upravit existující title, tak je třeba to dělat přes „akce“ (ikona se zeleným a modrým A a žlutou šipkou), vybrat „Nahradit s použitím regulárního výrazu“, jako pole vybrat TITLE, jako výraz zadat \( [0–9]+ – a do „odpovídající nahradit“ dát .

Doporučuju vyzkoušet na jednotlivých souborech.


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.