Na co nezapomenout při záloze systému

Sem tam je prostě nutné reinstalovat systém (většinou poté, co šachujete s oddíly, na které pak přijde linux, který v zápětí přijde zase pryč). Zejména pro sebe si sestavím (průběžně doplňovaný) seznam, abych pro příště opět na něco nezapomněl.

Dokumenty a dokumentová data

Dokumenty mám všechny na jednom šifrovaném oddílu. Není proto nic jednoduššího, než všechny soubory vzít a prostě je zkopírovat vedle. To samé platí o adresáři, kde jsou zdrojáky vyvíjených aplikací. Pozor, pokud ignorujete v TC adresáře .svn (nebo jiné verzovací), nezkopírují se při záloze – přijdete tak o stav vůči SVN a musíte pak repozitáře složitě obnovovat ručně.

Plus další soubory zahrnující smlouvy, dokumentace k vyvíjeným projektům, atd, pokud nejsou namapovány do složky dokumentů.

Databáze

Zapomenout na databáze, na to jsem doplatil naposledy. Naštěstí byly aktuální stavy databází na ostrých strojích, ale co kdybych měl složitou databázi pouze lokálně? MySQL, PostgreSQL, dumpy. Případně, tím směrem jsem se vydal po posledním reinstalu, směřovat všechny databázové soubory do vývojového adresáře na šifrovaný disk. Sníží se sice rychlost čtení/zápisu, ale data budou ve větším bezpečí.

Profily

Profily Firefoxu, Thunderbirdu, Mirandy a Psi mám uloženy taktéž na šifrovaném disku. Pokud je tam nemáte, nezapomeňte na ně, zejména ztráta pošty by byla strašnou pohromou.

Nainstalovat Firefox a rovnou do něj načíst starý profil se všemi rozšířeními a původním nastavením je pak přímo skvělé! :)

Krom profilů je tu taky téma windows, s ním související fonty a kurzory.

Fonty obecně jsou taky dost opomíjená část zálohy.

Data aplikací

Nejsložitější část. Myslet na všechny programy, které by mohly mít nějaká specifická složitá nastavení… Navíc, je třeba ji provést, i když máte jinou datovou partici a reinstal provádíte jen na té systémové.

Nejdůležitější je myslet na data účetního software, ten si je totiž většinou ukládá právě do Dat aplikací.

Pak je tu: nastavení IDE (phped), zapsané feedy Sharpreaderu, nastavení SVN, a pokud nemáte profily Firefoxu a Thunderbirdu jinde, tak i ty.


Samozřejmě toto není vše, ale snažil jsem se podchytit ty nejdůležitější body zálohy. Pro příště. Pokud vás něco obecného ještě napadne, jsou tu komentáře.

Computer$

Komentáře

MiK

24. 1. 2008, 15.49

Hned po instalaci Win systému přesměrovávám proměnné prostředí pro Dokumenty a někdy i Data aplikací tam, kde je chci mít já (a kde je mám na očích). Většina slušných aplikací se tím řídí, čili mám své dokumenty i profily prohlížeče/pošty/IM pod kontrolou.

Horší je to s nastavením aplikací. Před přeinstalací systému proto ve FARu projdu registry a vyexportuji větve dobře známých aplikací (léta používám stejné programy), které po instalaci OS snadno obnovím. Vzhledem k tomu, že mám i programy na samostatném oddílu, většinu normálních aplikací nemusím ani instalovat a mohu fungovat ihned po instalaci ovladačů grafické karty. :)

Ach ano, pro nás autisty je bezbolestný přechod na novou instanci systému důležitý, proto si uložím i aktuální rozložení ikonek na ploše, abych potom nedirigoval myší. Samotné zástupce na ploše i v nabídce Start samozřejmě kopíruji ze starého disku, což vzhledem k tomu, že – jak jsem výše psal – používám stejné programy na stejných cestách, nepředstavuje žádný problém. Lze tak dokonce sdílet „look-n-feel“ mezi různými instancemi Win NT.


BoB

24. 1. 2008, 18.48

Proč mám pocit, že se Ti poslední přeinstalování win příliš nepovedlo? ;o) A abych doplnil jedno související moudro: Nedávno jsem přeinstalovával MDA, data okopíroval, adresář, úkoly, poznámky atd. syncnul, ale na co jsem zapomněl, to byly Mobilní oblíbené položky :oP Ty klasické oblíbené si pravidelně exportuji, u mobilních mě to netrklo a byly pryč, mršky ;o)


PaulMan

25. 1. 2008, 9.14

Koukám, že vy kluci si s reinstalací systému užijete kopec srandy :) V mém případě vypadá záloha systému takhle:

tar czf /tmp/etc.tgz /etc
tar czf /tmp/home.tgz /home/paulman

A ten úžasný pocit, že si pak nainstaluju program a rovnou v něm mám k dispozici vše, co potřebuju, je potom celkem nezáživná rutina :)


Andrew

25. 1. 2008, 9.56

#1 – MiK Chtěl bych se zeptat, jestli znáš nějaký elegantní způsob, jak uložit nastavení plochy (hlavně rozmístění ikon). To je věc, na kterou si uživatelé Windows stěžují pořád a MS na to vytrvale kašle. Můj notebook se občas připojuje k projektoru a jinak ho doma používám v doku s LCD, které má jiné rozlišení než jeho display. Takže jsem na jakékoli uspořádání ikon dávno rezignoval a mám je na hromadě podle nejmenšího používaného rozlišení (projektor).

#3 – PaulMan Nojo, jenže tobě si program do instalačního adresáře prostě nezapíše. Takže i ten největší vohnout musí nějaká pravidla dodržovat. Na Windows tohle platí jenom teoreticky (většina lidí používá Admin účet a po Vistama si UAC vypnou). Např. Pohoda nebo jinak skvělý Nusphere PhpED si zapisují do svých instalačních adresářů. Vzhledem k tomu, že PhpED existuje i pod Linux, fakt by mě zajímalo, kam ukládá konfiguraci a jaká je přednastavená cesta pro projekty. Si tipnu, že někam do /usr/share/phped/… to nebude :-)

Ale k zálohování. Dovolím si předpokládat, že data katerogie „důležitá“ se zálohují automaticky a pravidelně. Takže se nám seznam redukoval na konfiguraci programů a méně důležitá data. Všechna svoje data mám na vlastní partition ve vlastní „struktuře“ (bordelu). Ty Windowsí My Documents, My Pictures, My Films,…, My Poo, mi nikdy k srdci nepřirostly. Takže už mi zbývá jenom ta konfigurace programů. Ty slušnější ji mají někde v Application Data, ty méně slušné všude možně jinde. A to se holt musí ručně projít. Takže si otevřu adresář Program Files a odfajfkovávám si postupně jednotlivé programy.

Mimochodem, Finwe, co to máš za Pohodu? Moje si data vytrvale cpe do instalačního adresáře a nenašel jsem možnost to změnit. Takže dokud jsem si nepovolil zápis do adresáře Pohoda/data, odmítala se spustit (Visty).


Finwe

25. 1. 2008, 20.38

#2 – BoB Každý reinstall je specifický ;)

#3 – PaulMan Ovšem nám je tenhle postup docela na hovno, že :) Navíc – taky bych moh zkopírovat celý Documents and Settings, ale selektivní zálohou se aspoň zbavím balastu od programů, který příště už instalovat nebudu.

#4 – Andrew Možná, možná že se umístění dat od Pohody dá změnit v HKEY_CURREN­T_USER\Softwa­re\STORMWARE\Re­port\5.0\Settin­gs, klíč Database resp. RootDir


PaulMan

28. 1. 2008, 12.50

#5 – Finwe No, když odhlédnu od odlišných OS, tak máme hlavně odlišnou filozofii. Namísto dvouhodinového vybírání, co všechno zálohovat, abych pak stejně zjistil, že jsem na něco důležitého zapomněl, raději zazálohuju všechno a mám potom možnost vytáhnout si ze zálohy v klidu to, co potřebuju. Kapacita záložních médií mě netrápí.


BoB

2. 2. 2008, 13.34

#6 – PaulMan Jasně, kapacita záložních médií není problém snad u nikoho, ale reinstaly a zálohy se snažím využívat i k úklidu v systému – kdybych jen kupil, tak už jsem se asi zbláznil…


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.