Největší Čech - nominační večer

Nechal jsem se zlákat. Zajímalo mě, co si národ zvolil do první stovky. Většinu jsem čekal, něco mě i nepříjemně překvapilo.

Pětatřicáté místo Daniela Landy mě nakrklo nesmírně. Dost dobře nechápu jak kdosi, kdo vyřvává „oi, oi, oi!“, má rozsah půl oktávy a v posledním roce jen těží z hudby Karla Kryla, může vylézt tak vysoko (přestože mám jeho tvorbu od Vačíku po Pozdrav z Fronty + Krysaře rád a Tajemství jsem ještě nesoudil). To už se radši podepíšu pod umístění Marie Terezie, přesto, že Češka vůbec nebyla. Taky mě hodně mrzí, že se ve stovce vůbec neumístil vynikající literát, dramatik, básník a textař Jiří Suchý, přestože sportovců, kteří, jak trefně poznamenal kdosi z komentujících,

jednou ten gól nedaj' a to jejich božství skončí

je tam dost a dost.

Rozhodně mám ale radost z umístění Václava Havla a Jana Wericha v první desítce a z toho, že se ve stovce objevily tacím jako Wichterle nebo Horáková.

Lehké metafyzično

Komentáře

Andrew

6. 5. 2005, 9.31

Být tebou, jsem v klidu. Tahle soutěž totiž srovnává naprosto nesrovnatelné lidi.

A nakrkávat kvůli Landovi se můžeš, ale smiř se s tím, že lidi ho prostě znají. O něm se tam snad taky někdo bavil, že „intelektuálům“ vadí, že všechno hrozně zjednodušuje, ale lidi jsou spokojení, že jim to podá tak, že to chápou a hlavně zpívá o tom, co se jim líbí – o národní hrdosti atd.

Osobně mi mnohem víc vadí ten Gottwald. Toho mohli volit vážně jenom vylízaný idioti.


kuba-kubula

6. 5. 2005, 19.43

nebo spíš zarytí komunisti, staříci, kteří se bojí, že jim starý babky nedaj v posteli… protože se jim budou ty slepice z vedlejšího činžáku posmívat a budou o nich mluvit jako o zrádcích. Tak nějak to vidím já, ale jinak TOP10 je snad v pořádku…


Andrew

6. 5. 2005, 22.11

Prosimvás, taky se vám zdá, že by Kubula měl přestat hulit?

A TOP ten? Jo, mohlo být hůř. Ale já osobně bych ji sestavil jinak. Spíš bych tu soutěž udělal jinak. Nebo bych ji možná nedělal. No, to je jedno.


Andrew

6. 5. 2005, 22.27

A eště si zaspamuju…

Cituji z pravidel: „Cílem je zvolit osobnost, která je dle mínění většiny hlasujících největší osobností naší historie i současnosti. Může to být kdokoliv, kdo se narodil, žil nebo působil na území Čech, Moravy a Slezska, a kdo se zasloužil o společenství žijící na tomto území a významně ovlivnil jeho život.“

To znamená, že „Největší Čech“ vůbec nemusí být Čech. :-\ Já od začátku řikam, že to je soutěž na imho…


Loony

6. 5. 2005, 23.48

A máš taky radost z umístění Járy Cimrmana:-)???

Já na podobný soutěže kašlu, ale zaslech jsem cosi i o A. Langerové… což mě krapet „znepokojilo“. Ale Eben byl dobrej, jako vždy, a pánové jako Smoljak, Svěrák a Cimrman to „pro mně zachránili“ :-)!


xom

7. 5. 2005, 8.58

Já stále nemohu pochopit ten mumraj kolem této, od úplných začátků, podivné soutěže. Soutěže, kde vedle sebe zápolí šestnáctileté zpěvačky, všemožní sportovci, ale klidně i čtyři staletí mrtví… Ti mrtví, by měli být nahoře, protože jejich činů si dějiny všimly a těch žijících si teprve všímat budou… A uvidíme, jestli za sto let si někdo vzpomene na to, co pro naši zem tehdá udělal ten Jágr nebo ta Langerová… Nejspíš si lidé vzpomenou tak s bídou na Havla… Prostě – uvidíme (spíš naše děti)…

Zrovna včera jsem v metru poslouchal skupinku kluků, tak deset-dvanáct let starých, kteří žhavě debatovali nad tím, který jejich oblíbený hokejista se dostal do stovky a kritizovali, že se jich tam dostalo málo…

Osobně mi v desítce chybí jeden z trojice: Josef Dobrovský, Josef Jungman, František Palacký… Nebýt jich, tak bychom asi volili největšího Němce a český jazyk by byl zapomenut…


Andrew

9. 5. 2005, 18.14

Nojo, Xome, máš svým způsobem pravdu. Všechno se to ale točí kolem toho, že srovnáváš lidí, který jsou prostě nesrovnatelný.

Nemůžeš srovnávat lidi, který žili před stovkami let s těma, který žijou teď. Už jenom proto, že náš pohled je za ty století dost pokřivenej a občas i daleko od reality (viz Žižka).

Taky nemůžeš srovnávat mezi obory. Udělal pro nás víc věděc, jehož vynález kdokoli denně používá, ale nikdo ho nezná, nebo sportovec, kterej sice defakto vůbec nic neudělal, ale zná ho kde kdo a díky němu je známá i naše země?

A kdo to vůbec jsme my? Jako já? Ty? Matěj? Kačí? Liberečáci? Muži? Ženy? Děti? Nebo snad my = Česká republika?

Prostě je to soutěž nahovno, no.


KLK

9. 5. 2005, 19.13

Ten Gotwald mi taky dost vadí…

Taky mě ale docela naštvalo že je Gott v závěsu za Smetanou… Vždyť bych ho nedal se Smetanou na stejnou nástěnku natož seznam…

Slyšel jsem toho (podle mího pořád ještě) nácka a písničky mi nepřijdou zas tak slavný… Vylízaný palice ho asi volej páč si ho pamatujou z Orlíků a berou ho jako správnýho chlapa kterej to umí říct před všema a je to přece vlastenec a osvoboditel od těch všech špín… Nakonec on se svý nacistický minulosti nezřek… nebo jo?


KLK

9. 5. 2005, 19.15

A za Wericha sem neuvěřitelně šťastnej… Jako pro jedinýho bych z tý dvacítky hlasoval… S Havlem už by to tak slavný nebylo


Andrew

9. 5. 2005, 20.11

No on Landa je rozporuplná osobnost. A to i když si odmyslíš jeho minulost.

Pozdrav z fronty je jasně vlastenecký album. A to tak že hodně. Právě proto ho třeba vojáci fest žerou. Jenže problém je, že mezi silným vlastenectvím a nacismem je tenoučká hranice. A na který straně tý hranice se Landa pohybuje, o tom bysme se mohli dohadovat. Já si myslim, že po tý „správný“. Klokane, můžeš svůj názor podpořit nějakým argumentem?

Jinak on si imho nehraje na velký umění. Asi jako Kabáti. Prostě zpívá, jak umí a lidem se to líbí, no. Smůla.


Andrew

9. 5. 2005, 20.12

[10] Říká se, že člověk by měl odejít, když je na vrcholu. Havel odešel o moc později, než měl.


Gagí

10. 5. 2005, 10.27

No víte… já osobně mám Landovu muziku hodně ráda. Teda Orlíci, no, dejme tomu od nich jednu písničku, tu nejmíň extrémistickou. Jeho písničky vždycky měly a maj něco do sebe. Tolik k názoru na jeho hudbu. Podle mýho by ale taky neměl být v anketě.

Jinak ta anketa, pokud jste si všimli reklamy, je právě o tom, co si lidí myslí o tom, kdo pro nás nejvíc udělal (Kdo pro náš národ znamená nejvíc? Ti, co ho živí, Ti co pro něj bojují nebo Ti, co za něj závodí?). A od toho se to asi odvíjí, proto se porovnávají neporovnatelní… Nakonec zase zjistíme, že „náš národ“ znamená konzumenty masmédií, kteří prostě jiného člověka než Gotta neznají (berte s rezervou)…

A k panu Havlovi… já si ho velice vážím. Toť vše. Od toho se můj názor na něj odvíjí. Navíc o jeho odchodu, kdo jiný by měl být v té době „na vrcholu“ místo něj? To bylo proč tam zůstal. Aspoň se domnívám… politice moc nerozumim.


xom

10. 5. 2005, 12.59

Já tu soutěž prostě neuznávám, protože až příliš smrdí penězi, které Česká televize čeká od sponzorů… Jde pouze o to mít nějaký top předávací pořad, když jim nova většinu předávacích pořadů přebrala… (předávací pořad = pořad, ve kterém se přebírají různé ceny)


Gagí

10. 5. 2005, 13.05

Tak:) já se toho původně vůbec nechtěla účastnit, ale pak mi někdo řekl o Cimrmanovi, a to sem prostě nemohla odolat ;)


Andrew

10. 5. 2005, 13.21

Ale notak. A co čekáte? Česká televize je trochu pokřivená tím, že je veřejnoprávní, ale jinak je její primární snahou (stejně jakoho kohokoli na trhu, že, Xome :-)) vytvářet zisk.


xom

10. 5. 2005, 14.56

[15] Tedy kromě neziskových organizací, které plní své předem stanovené cíle… :o)


Andrew

10. 5. 2005, 15.59

Mno. Dobře. Ale mezi ČT a třeba Člověk v tísni (byť je to organizace při ČT) je docela rozdíl. Dokud bude valnou část příjmů ČT tvořit reklama (jako že asi navždy), tak holt bude bojovat o ty šéry, rejtinky a tydle věci :-)


xom

10. 5. 2005, 16.06

Dyk sem si jenom doplnil definici podniku, v žádném případě netvrdím, že je ČT neziskovka… I když dle hospodaření je… :o)


KLK

10. 5. 2005, 21.34

[10]Možná je to pouze můj názor ale viděl jsem jeho koncert…Tří metrové plameny šlehající neuvěřitelne rychle. Oblečení téměř zůstalo. Agrese atd… Máš ale pravdu.To vůbec nic neznamená a je to můj nepodložený názor…Ale je můj…


Andrew

11. 5. 2005, 14.50

Ten popis by seděl třeba i na Rammsteiny :-) Ale je to tvůj názor, a ten ti neberu.


Gagí

11. 5. 2005, 16.03

[19] Uznávám, že na jeho koncert bych se docela bála jít, ovšem šla bych tam celkem ráda. Ale ta jeho muzika mě hodně bere ;) Prostě všechnoj e něčím vykoupeno…


Kačí

11. 5. 2005, 18.31

Ehm… no, já se jenom vrátim k tomu Čechovi, můžu?;) Já se na to teda nedívala, vůbec nevim o co tam šlo, jen mi naši řikali, že tam byla i desítka největších neexistujících Čechů, nebo tak něco.

Ale dneska se na dějepise objevil „blud“, jako že se v Hitler narodil v Čechách a že se o tom teď dost spekuluje (já osobně o tom nic neslyšela, je to absolutně nepodložený a vůbec tomu nevěřim) a že by teda jako klidně moh bejt nominovanej.

Přijde mi uplně nesmyslný, že o tom chce takhle někdo hlasovat, vždyť to přece vůbec o ničem a o nikom nevypovídá. Třeba je největší Čech někdo naprosto neznámej, někdo, kdo udělal něco moc důležitýho pro nás všechny, ale veřejnost se o tom vůbec nedozvěděla.

Nějak mi to nejde do hlavy. Proč se do toho ty lidi nechaj vtáhnout? To jsme jako národ opravdu tak zdegenerovaný? Asi jo. To se ukázalo už při prvním Superstar…


Finwe

13. 5. 2005, 22.38

K Cimrmanovi – nevim proč, ale ten dědek mi začíná vadit čím dál tím víc. Možná už jsem to někde psal, ale vadí mi, když je nějaká umělecky-intelektuální věc vyzdvihována idioty (tím samozřejmě nemyslím nikoho z vás, protože nejste).

K Landovi – Jako osobnost je u mně dost hluboko. Jako hudební skladatel (výše uvedenou tvorbou) dost vysoko. Jed pravda, že když jsem viděl videoklip k „Vltavě“, docela u mně klesnul, asi tak na úroveň soptíků Rammsteinů.

K Největšímu Čechovi – ano, je to soutěž na <acronym title=„In My Honest Opinion“>IMHO</a­cronym>, na hlavní večer se dívat nebudu, i když je pravdou, že i když ten večer moc neřekne o odobnostech, dost vypoví o národu…


Andrew

14. 5. 2005, 18.25

ad Cimrman: Bohužel se z toho stává masová záležitost. A to je u takovýchhle věcí vždycky naškodu.

ad Největší Čech: Nevim, co to vypoví o národu. Podle mě nic, protože většina lidí stejně nehlasuje.


Finwe

14. 5. 2005, 18.47

O národu to vypoví třeba už jenom to, že většina lidí nehlasuje.


Andrew

14. 5. 2005, 18.55

Jo? A co prosimtě?

Ukaž mi nějakou soutěž, kde většina národa hlasuje. Taková snad nikde na světě není. Takže by to vypovídalo leda to, že je to soutěž jako každá jiná.


Konfucius 1918

15. 2. 2006, 13.21

CZECHOSLOVAKIA & KAREL KRYL FOREVER !!!


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.