Někdy mám ty Windows opravdu rád

Poslední den a půl nám doma nešel internet.

Situace: v noci z včerejška na dnešek jsem se vrátil domů a koukám, na stole druhý počítač. Sednul jsem si k našemu vlastnímu, že ještě vlezu na ICQ a posléze zjistil, že nejde internet. Zahlédl jsem vedle sebe nějaké čachry se síťovými kabely, ale přes všechno úsilí se mi nepovedlo připojit. S hubou plnou nadávek směřovaných na Contactel, našeho <acronym title=„Internet Service Provider“>ISP</a­cronym>, jsem zalezl do postele, abych se dnes probudil s kocourem za krkem.

Ráno mi bylo řečeno, že poč č. 2 je kamaráda, kterýžto ho nesl ke svému otci, ale nezastihl jej doma, tak si bednu i s monitorem uložil u nás. A že prý s bratrem něco tahali z disku na disk, nekříženým kabelem… Začínalo mi být jasné, odkud vítr vane.

Ve škole jsem váhal, jestli jít dom nebo ne, když mi nefunguje net. Andrew ale pingnul náš router moje IP (neveřejné) a zjistil, že net by jít měl. Tak jsem vyrazil a doma zjistil – že nejde. Zachránili to Worms Armageddon, Half-Life2 a řežba Battle for Middle-Earth. Pak jsem dostal nápad a nabootoval do Linuxu.

Vida, internet jde! Proud nadávek jsem přesměroval z ISP na bratra a kamaráda a po návratu do oken se snažil přenastavit síť tak, aby se okýnka připojila. Marně. Před jedenáctou už jsem začal ztrácet naděje a sahat po střence, kterou bych použil proti spícímu sourozenci, ale pak mi hlavou projel nápad.

Utilitu obnovení systému jsem dávno odsoudil jako zbytečnou. Teď mi ale svitla naděje, že by mohla pomoci. Čtvrt hodiny jsem ji hledal (ne že by na ni v „Centru pro nápovědu a odpornou pomoc“ nebyl žádný odkaz), a pak ji spustil, s bodem obnovení v sobotu. Počítač se restartoval, obnovil a po staru windows se mi Thunderbird (který spouštím automaticky) připojil ke všem <acronym title=„Post Office Protocol version 3“>POP3</acronym> serverům.

Je sice pravda, že jsem si alespoň moh' zvyknout na Linux, ale to by mi šlo špatně. A i když windows spolu s <acronym title=„Bloody Fucking User“>BFU</acronym> a iniciativními blbci něco čas od času pokazí, cesta k nápravě tu je. A často i jednodušší, než format c:\.

Výkřik do tmy

Komentáře

Andrew

12. 4. 2005, 8.09

No ono je to s tim Andrewem trochu jinak. Neveřejnou IP adresu bych (už podle jejího jména) těžko pingnul. Já jsem pingnul router, co máte někde na střeše – ten má veřejnou adresu. A to 192.168.1.10, co vidíš, když si napíšeš ipconfig (pro Linuxáky ifconfig), je neveřejná za routerem.


Andrew

15. 4. 2005, 20.30

Myslim, že cokoli ti pomůže víc, než „format c:\“… Třeba to časem pochopíš ;-)


Andrew

15. 5. 2005, 22.27

Tak já teda napovim – zkus si „format c:“ napsat do příkazový řádky… Slibuju, že to nic neudělá :-)


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.