Přechod z disku na disk - pohoda s Acronis True Image

Řekněme, že máte disk, který vypadá, že co chvíli zkolabuje. Anabází reinstalu a zabydlování jste prošli nedávno, takže se vám podruhé nechce… Není jednodušší řešení, než vytvořit přesnou kopii disku původního na disku novém. To jsem si na vlastní kůži vyzkoušel a jsem s postupem, v jehož hlavní roli se objevuje Acronis True Image, naprosto spokojen.

Ráno jsem si v práci musel znova postěžovat, že disk má nějakou pomalou odezvu. Původně jsem to viděl na „feature“ truecryptu, ale když se tak chovaly i nešifrované partice, musel jsem názor přehodnotit. HDD Health (který už před půl rokem odhadl konec životnosti disku na únor) ukázal zdraví disku kdesi ve třetině, a tak jsem přešel od úvah k činům, objednal a vyzvedl nový disk spolu s USB rámečkem a v pohodlí obydlí začal převádět.

Zapojení disku do Windows nedělalo problémy. To až <acronym title=„True Image“>TI</acronym> nedokázal nový disk nadetekovat a vytrvale hlásil, že s jedním diskem pracovat neumí, že potřebuje dva. Rozmrzele jsem posháněl asi tři alternativy klonovacího softu, hned první mě donutila po instalaci restartovat systém a po restartu – vida – TI už prázdný disk poznal. Nastavení klonu disku je s pomocí velmi intuitivního wizardu okamžikem několika minut. Nový disk byl větší než starý, a duplikované partice nebyl problém zvětšovat/zmenšovat a posouvat.

Klik na osudné tlačítko a TI začal v bootovací sekvenci systému konat své dílo. Trvalo mu to asi hodinu a kus, během níž jsem úspěšně několikrát usnul a byl rád, že jsem si nastavil budík. Po dokončení „press any key“ a už už jsem výměnu disků v počítači odkládal na další den, když na mě z obalu na rámeček disku vypadlo přesně to, co mi chybělo – šroubovák. Vyšrouboval jsem z počítače disk starý, nasadil (zatím provizorně) disk nový a spustil.

Ani nebylo potřeba moc spínat ruce – systém naběhl a k mému velikému překvapení se bez nejmenčích problémů nechal namountovat i šifrovaný oddíl. Před výkonem TI smekám, mám (sice nestabilní, ale přece) záložní disk k dobru a můžu mít alespoň pocit, že jsou moje data a schopnost výkonu povolání zase trochu bezpečnější, resp. jistější. Nasadit nový disk napevno a je to.

Dodatek: na to vše stačil 15denní trial TrueImage. Umí toho spoustu navíc, takže by se možná i dalo uvažovat o placené verzi.

Computer$

Komentáře

Radar

11. 3. 2008, 10.42

Ja Ti to rikal :) Acronis je proste magem nad spravou a klonovanim disku. Jen se divim, ze Ti klon trval hodinu, to bych odhadl tak na 120GB :)
Jinak Acronis umi image disku vypalit na DVD s pomerne slusnou mirou komprese – na 15GB obraz ciste instalace se zakladnim softem (jak jsem popisoval ve svem clanku) se vejde v pohode na jedno DVD.


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.