Přednáška V. G. Cerfa na ČVUT

Před chvílí jsme dosledovali streamovanou přednášku Otce Internetu Vintona Gray Cerfa. A rozhodně stála za to.

Musím uznat, že z fotografií mi Vint Cerf připadal dost nesympatický, ale už z prvních slov (po úvodu pohlavárů univerzity jsme byli rádi, že konečně slyšíme normální angličtinu) se dalo poznat, že s ním bude legrace – předváděl, jak splynul s mladými pracovníky Google (kšiltovka s umělými dlouhými vlasy)…

Pak se rozhovořil o tom, jak za jeho přičinění vznikal Internet, jak se rozvíjí, kolik uživatelů asi bude mít a kde je jeho budoucnost. Sem tam (velmi) vtipná hláška, Sem tam pokus nalákat lidi v sále na „robotu“ do Google, Google IS hiring new engineers! (Teď chvíli neposlouchejte, říkal nám u toho Michal Illich :) )

Poutavě vypávěl o tom, jaká „chyba“ způsobila to, že dochází místo v adresním prostoru IPv4, přesto, že se jeho rychlému rozhodnutí lidé smáli (Vždyť je tam mnohařádově víc míst, než kolik je zařízení!), O tom, jak navrhuje meziplanetární protokol pro výměnu dat, který má být velmi dobře zabezpečený (narozdíl od TCP/IP), a který počítá se vzdáleností a otáčením planet…

Opět zmínil ledničku napojenou na internet, která kontoluje recepty on-line a podle surovin uvnitř vám nabídne ten vhodný. Upozornil na to, že Japonsko vyvinulo dokonce i na internet připojenou osobní váhu, která odesílá informace pžímo do lékařského záznamu. Vidím tu jedinou vadu, řekl, Váha je spolu s ledničkou připojena ke stejné síti, a to může být fatální.

Ve finále zmínil krásu technologií, které umožnily jeho hluché ženě slyšet, že doma používá Macintosh, protože jeho syn pracuje u Apple, a že je velký fanda GNU a OpenSource.

Víte, co dělají na webu internetoví nestoři? Vintcerfují.

Přednáška byla pěkně opakovací-poučná, navíc velmi vtipná a doufám, že by se mohla objevit někde v záznamu, pokud možno i s titulky, pro méně zdatné v angličtině.

Computer$, (Web)design

Komentáře

Loony

11. 4. 2007, 21.43

Dal to mas „dobre“, ale je vhodny v prvni vete psat OTEC Internetu? Nebylo by lepsi JEDEN Z OTCU Internetu?


Finwe

11. 4. 2007, 22.56

O Vintonovi se všude referuje jako o Otci Internetu, takže jsem toto označení přejal.


Hagal

16. 6. 2007, 11.05

http://cerf.cvut&#…


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.