Přestavba webu ZUŠ Liberec

Poslední týden jsem sepisoval dopis (elektronický) adresovaný vedení liberecké ZUŠ. Jeho obsahem byla výzva k kompletní přestavbě webu školy. Zároveň jsem začal přemýšlet nad vhodným grafickým návrhem nového ZUŠ webu – stala se z něj taková moje tajná ctižádost. Jaké ale bylo moje překvapení, když jsem dneska (z nudy nebo ze zvyku, nevím) zadal do prohlížeče adresu http://www.zus&#….

Tohle mi nedělejte. „Tak, a mail můžu vesele smazat“, bylo to první, co mě napadlo. Pak jsem začal zkoumat detaily nového webu a napadlo mě, že by nebylo od věci mail upravit a poslat stejně. Dejme dohtomady fakta o starém a novém webu:

Starý web

Zkrátka a dobře, klasická začátečnická hrůza.

Následuje dopis adresovaný na obě kontaktní adresy školy. Dopis o kterém jsem mluvil a který jsem nestihl dokončit a dopsat.

Vážení,
Již delší dobu sleduji vývoj Vaší internetové prezentace a z vývoje jsem docela zklamaný. Je totiž ostuda, aby jedna z nejlepších základních uměleckých škol v republice měla takové webové stránky, jako ta vaše. Nejen, že se na hlavní stránce píše, že: „Stránka byla upravena 21.04.2005 10:36:09“ (celkem dlouhá doba), ale hlavní problém tkví v něčem jiném.
Školní web by měl sloužit jako zdroj aktuálních informací o škole, o dění, pořádaných akcích, případných změnách, a to formou, která se na dnešní dobu (a pokročilost vývoje webových technologií) sluší a patří.
Současný web liberecké ZUŠ je absolutně nepřístupný. Tomu napomáhá použití framů, písma Comic Sans (které je navíc zastoupeno jen v MS Windows), gifových animací, nelogicky řazeného menu, vkládání mnoha velkých fotografií (12 dvousetki­lobytových fotografií na stránce foto snad mluví za vše – přitom by do vlastní stránky mohly být umístěny náhledy o minimální velikosti, vedoucí odkazem na větší verze)… Přístupnosti webu nepomáhá ani použití editoru MS Frontpage, který generuje příšerný (nevalidní, se soustou zbytečných formulací) zdrojový kód (přitom čistý zdrojový kód je dnes nejdůležitějším ukazatelem kvality webových stránek a navíc zajišťuje vyšší pozice ve vyhledávacích enginech – jako např. seznam, jyxo, google).
Určitě by stálo za to věnovat kompletní přestavbě (a to jak vzhledem, tak zdrojovým kódem) svých webových stránek náležitou pozornost. Se správným přístupem by Vaše škola mohla obsadit přední příčky nejen v kvalitě výuky, ale i v kvalitě webu, potažmo dostupnosti informací pro veřejnost.
S úctou…

A teď shrňme web nový

Shrnutí? Lepší, ale stále nic moc. Zajímalo by mě, kolik za novou prezentaci ZUŠ (studiu ABi) zaplatila. Je škoda, že weby institucí, které by mohly být vyšperkované, perfektní, končí takhle. Asi je to tím, že v republice neprobíhá evangelizace dostatečně silným způsobem. A nebo jsou to jen známosti zadavatelů?

(Web)design

Komentáře

Andrew

12. 1. 2006, 9.26

Ježiš, já si až do posledního odstavce myslel, že to dělal někdo ze studentů. :)

Je fakt, že to vypadá mnohem líp než ta minulá verze (už to i vypadá jako „informační server“). Ale pořád je to hrozný. Hlavně po technický stránce. Ten web je dobrou ukázkou toho, co jsou některý „profesionálové“ schopný vyplodit (a nechat si zaplatit). Leda by ho v rámci dobročinnosti udělali zadarmo, to pak jo :)


ryba

12. 1. 2006, 22.00

Myslím, že nejde jen o známosti zadavatelů, ale spíše o to, že třeba není čas hledat mezi studenty někoho, kdo bude mít chuť web celý překopat (nehledě na to, že by ze samé píle mohl zanedbat umění).

Nemyslím, že zesílení technické evangelizace nějak pomohlo, i kdyby CZilla přitloukla svých „95 tezí na vrata kostela ve Wittenbergu“ a třeba se kolem nich stavěla na hlavu, nechá to naprostou většinu laické veřejnosti naprosto chladnou. Tím pádem by nebyl nikdo, kdo by mohl mít na webdesignery reformační nároky a nebojím se, že by webmasteři konvertovali dobrovolně.

BTW: celkem mě zaskočil pojem „evangelizace“, v první chvíli jsem se zamyslel, zda bylo Desatero rozšířeno o „Nesepíšeš jinak než podle W3C“

to Andrew: kdyby ty stránky byly vytvořeny zadarmo, byl bys ochoten omluvit tu hrůzu??


Finwe

12. 1. 2006, 22.25

Výhoda toho, že by ty stránky byly vytvořeny spočívá v tom, že by je škola mohla nechat přepracovat ještě jednou, pořádně, za peníze (pozor, poslední dvě příslovce se neimplikují) bez větších výčitek ;)


Andrew

13. 1. 2006, 8.57

Přesně tak. Je smutný (a nepříjemný pro obě strany), když si někdo nechá udělat web, dá za to dost peněz a vy za ním pak přijdete s tím, že ten web nestojí za nic a že by měl zaplatit za jeho předělání.


Peťa

25. 9. 2006, 19.23

Přesně souhlasím, nový web je opravdu lepší, ale nejlepší není zdaleka, dochází mi, že asi nemůžu po nikom chtít, aby vypsal na webové stránky jména všech žáků, ale přesto si myslím, že by to bylo velmi přínosné, když se to zhrne, na webových stránkách ZUŠ Liberec, není nic, co by pro mně bylo užitečné….


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.