Sin City

O Sin City už delší dobu slýchávám jen slova chvály. Taky se mi nedávno poštěstilo ho shlédnout, a musím se přiznat, že k němu rozhodně nemůžu zaujmout postoj: Nejlepší filmový počin roku.

Je pravdou, že zpracování filmu je unikátní. Samá černobílá, jen tu zvýrazněné rty červenou, tam oči zelenou, tu kůže padoucha ohavně světélkující žlutou. „Divně“ se chová i krev, která je na světlých místech (hrdinova košile, tvář asiatky s mečem) tmavá a na místech tmavých bílá – zajímavý způsob, jak jí zvýraznit. Navíc se sem tam objeví jen černo-bílé obrysy známé z komiksových zpracování. Počítače tu hrály nemalou roli a na výsledku je vidět (a má být vidět) to, že předlohou je komiks. To je ale na jiných místech spíše na škodu.

Vlk si pochutnává na Eliahu Woodovi

Celý film tvoří tři příběhy, které se potkají jen na jednom místě

předvádí s lasem na pódiu. Celé propojení tří příběhů spočívá v pouhém setkání hlavních postav, aniž by ty spolu nějak komunikovaly. Více než polovinu mluveného slova zabírají vnitřní dialogy hlavních protagonistů – dokážu si představit bublinu v komiksu, ale u třetího příběhu už mě to začínalo nudit.

Příběh jako takový (a to u všech tří ministory) je taky komiksový – vzhledem k tomu, že na stránkách komiksového sešitu se těžko zabíhá do větších podrobností – všechno je pak tak přímočaré, že už snad ani více být nemůže (tu mord, honička, mučení, mord, mučení, honička, polibek a tak stále dokola).

Sečteno a podtrženo, zpracování nové a nevšedně komiksové, příběh přímočarý, nenutí k přemýšlení – až na ten malý detail, že se ve filmu vyskytuje takové množstní postav, ve kterých se snadno ztrácí. Ale Eliah Wood jako tichá vraždící stvůra mě pobavil (tím spíš, že není nijak namaskován, vypadá jako obyčejný dvacátník ve svetru a brýlích)

Sobě pro radost

Komentáře

xom

9. 8. 2005, 13.13

Již nějakou dobu jsem přemýšlel, že o Sin City napíšu, ALE stále jsem nemohl najít svůj pravý postoj – stále si nejsem jist, jestli je to pro mě super film.. Každopádně jde o něco, co tu ještě nebylo..

K jádru pudla: Chtěl jsem zde napsat to, proč se děj nerozvinul, nepropletl, nešokoval.. Robert Rodriguez je totiž na komixu Sin City vlastně odrostlý. Je jeho fanouškem.. Více než má slova Vám jeho postoj objasní poslední odstavec tohoto rozhovoru s Robertem..

PS: V souvislosti s minulým postem o HP mě napadla jistá vizuální podobnost Harryho s postavou Kevina, kterou hrál Eliah Wood.. :o)


Andrew

10. 8. 2005, 22.22

No, tak už jsem to taky viděl.

Ono je to celý poznamenaný tím, že je to přesnej „přepis“ komixu. Všechny tři historky jsou podle mě dobrý a napínavý, akorát nějak nechápu, jak spolu souvisej… ale jo, všichni se sejdou v tý hospodě, ale to je trochu málo, ne? Prostě je to takovej slepenec. Asi jako Pulp Fiction, u kterýho jsem mimochodem nikdy nepochopil, proč ho lidi tak žerou. Matěj má pravdu v tom, že většina dialogů jsou vlastně monology hrdinů, a právě proto si myslim, že herecký výkony jsou takový, jaký jsou – žádný.

Abych řek pravdu, tak výtvarná stránka filmu byla to hlavní, na co jsem se těšil. No a zklamala mě. Teda… je to docela hezký, ale čekal jsem víc. Dost mi to připomínalo Sky Captaina. Mimoto se mi zdálo, že si ten film zaboha nemůže vybrat mezi současností a 60. – 70. létama…

No abych to shrnul – hezky se na to kouká, ale jako film to za moc nestojí. Ono se ani nic jinýho nedalo čekat, když se někdo snaží do puntíku přenýst komix na plátno. Snad příště.


Finwe

10. 8. 2005, 22.30

No – jestli bych to s něčim nesrovnával, tak se Sky Capitainem; Retrofilm × komiksfilm a podobnost tam skoro není… (až teda na některý animace aut)… IMHO se Sin City o žádný retro nesnaží, tvůrci si šli za svym cílem – připodobnit se komiksu.

A v Pulp Fiction se ty příběhy prolínaj podstatně víc, má lepší herecký výkony, příběh a tok děje, režii a vůbec.


Andrew

10. 8. 2005, 22.35

Z toho, co jsem viděl, mi to Sky Captaina připomínalo nejvíc. Srovnává tady někdo? Nějak jsem si nevšim.

Jinak je otázka, jestli jít za svym cílem za každou cenu. Ono se může stát, že natočíš mizernej film, ale slušnej komix… :-

BTW bezkonkurenční filmy, co se prolínání děje týče, jsou filmy Guye Ritchieho. Kdo zná, potvrdí.


Rishak

8. 9. 2005, 20.27

Já teda nevim, ale mě se to líbolo docela hodně. Tam nejde o to, že ten film by měl mít nějaké hlubší myšlenky – ty v komiksech také nejsou. Podle mě skvěle vyvolal takovou temnou atmosféru, ve které se to odehrává. A občas tam jsou výborný fráze


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.