Šiřte Firefox

Tým czilla.cz spustil nový web o prohlížeči Firefox. Web se snaží přesvědčit uživatele Internet Exploreru, aby přešli zrovna na Pandu Červenou – tedy Firefox. Je tak výbornou českou alternativou webů Spread Firefox!, nebo browsehappy.com

Malou zajímavostí je, že i já jsem přispěl svojí trošku do mlýna a sesmolil článek „Proč používat Mozillu Firefox“… Najdete ho na webu firefox.czilla.cz spolu se zkušenostmi ostatních.

P.S.: Tento příspěvek, přesto, že je v kategorii „Computer$“, jsem se snažil psát tak, aby mu rozuměla i Fári;)…

Computer$

Komentáře

Andrew

6. 10. 2004, 20.59

A kdyby to bylo málo, tak i já se pokusím popsat situaci pro webové neodborníky.

Microsoft Internet Explorer je prohlížeč webových stránek. Je nejrozšířenější, protože je standardně zabudován ve Windows a většina uživatelů ani neví, že nějaké alternativní prohlížeče fungují.

Pominu-li fakt, že IE není bezpečný – záplaty na bezpečnostní chyby se objevují každou chvíli, je tu ještě jedna (důležitá) věc. Webové stránky jsou psány jistým „programovacím“ jazykem. Aby se někde objevil obrázek, něco bylo tučně atd…

Samozřejmě existují pro tento jazyk normy. Problém je v tom, že se jej zároveň používá mnoho verzí a podverzí, a tak jsou prohlížeče nuceny být dost benevolentní, protože to, co je v jedné normě, nemusí být v druhé a vice versa. No a problém IE je v tom, že ony nejnovější verze podporuje mizerně a i části těch starších zpracovává dost po svém. Tzn. ne že by místo tučného písma byla kurzíva, ale jde o pozicování na stránce a tak. No a tohle trápí nás, návrháře webových stránek, protože jsou zkrátka věci, které se musí „očůrat“, aby fungovaly i v Exploreru.

V dnešní době jsou dvě nejpoužívanější alternativy IE Opera a právě FireFox. Jejich obrovskou výhodou (mimo skoro dokonale správného dodržování oněch standardů) je i to, že pro ně existují tzv. extensions – tedy moduly, které se do nich dají doinstalovat a rozšíří tak jejich funkčnost.

Tož asi tak. Vás, kdo se v oboru cítíte jako ryba ve vodě, prosím o shovívavost se zejdnodušením.


Finwe

6. 10. 2004, 21.02

Zní, jako kdybys to vysvětloval tupci, což Fára, jak ji znám, není…


Andrew

6. 10. 2004, 21.08

Je to pro člověka, který neví, co je FireFox, proč vzniknul, v čem je lepší, proč ho zrovna webdesignéři používají, proč nemáme rádi Explorer… Takže pro tebe fakt asi ne :-)


Fára

7. 10. 2004, 8.00

no jo uz to chapu.popravde myslim ze sem to uz od nekoho slysela takhle zjednodusene,ale kdyz to muj mozek zas tak casto nepouzival tak nac si to pamatovat..stacila mi matna definice..a tuhle taky urcite brzo zapomenu:)


Ondří od Veru

20. 2. 2005, 11.33

Matej prosimte mam prosbu… Nechapu proc, ale nemuzu myho nainstalovanyho FireFoxe prinutit aby mi zobrazoval JavaScripty… K mymu velkymu prekvapeni jsem teda zjistil ze jen nektery (svatky a narozeniny z databáze mi fungujou)… A nasel sem jakysi vetsi plugin, ale ani ten nepomohl… Please porad… Diky moc…


Andrew

27. 2. 2005, 10.18

Jestli ti FF zobrazuje některý JavaScripty, znamená to, že je máš normálně zapnutý a ty, který ti nejdou, jsou prostě špatně napsaný.

Kdyžtak zkus dát Nastavení → Konzola JavaScriptu, vymazat tu konzoli a znova vlízt na tu stránku. Jestli je v těch JS něco, co FF neumí, ukážou se tam chyby.

btw Že je někdo prase a píše JS tak, že to zkousne jenom Explorer, to je bohužel pořád dost častý :-\

Seminárníku :-)


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.