SONY DSC-F717 vs. Minolta A1

Na tohle téma byla napsána nejedna recenze a nejeden článek. Jestli hledáte objektivní srovnání daných fotoaparátů, koukněte se třeba na http://www.dpreview.com. Tenhle článek bude ryze subjektivní a budu při něm lehce nadržovat sedmsetsedmnáctce. Oba fotoaparáty znám, mám možnost je používat a oba mají dobrou reputaci. Já mám ale svoje výhrady.

Minolta je neergonomická. Ovládacích prvků na A1 je moc. Na F717 jich je polovina, ale foťák se ovládá mnohem elegantněji. Objektiv je malý a umístěný daleko od spodní strany fotoaparátu. Zoomovacím kolečkem jde otáčet dost ztuha – a při umístění objektivu je dost nepohodlné se k objektivu dostávat více než dvěna prsty. Zato objektiv F717ky sedí na dlani, palcem de ovládá WB/aE Lock a s pomocí ukazováčku se hýbe zoomovacím kolečkem (zoom je na rozdíl od Minolty ovládaný motorem – v menu jde dokonce nastavit, na jakou stranu chceme co dělat – ale je dostatečně citlivý). Taky mi chybí možnost ohnout displej dolů – když koukám přes dav a mám foťák nad hlavou, je to neskutečně užitečná vlastnost. Na displeji samotném pak nedokážu určit, která fotka bude rozmazaná a která ne – mírně rozmazané jsou všechny (stejnou vadu má i Dimage7). Jo a abych nezapomněl – sáňky blesku jsou u Minolty dost nestandardní…

Na druhou stranu tu jsou i vlastnostu, které bych u Soňáka uvítal – jako např. focení sérií snímků po časovém intervalu.

Zkrátka a dobře – možná je to tím, že jsem s Minoltou zatím nebyl schpen vyfotit dobrou fotku (s 717 už jich mám několik), ale na F717 holt nedám dopustit.

Lehké metafyzično, Computer$

Komentáře

Daniel

13. 12. 2004, 21.23

Bohužel jsem neměl možnost vyzkoušet SONY DSC-F717, ale vlastním Minoltu A1. Nechci porovnávat. Třeba právě ten ručně ovládaný zoom je perfektní. Jsem možná trošku ortodoxní, ale tohle mi úžasně vyhovuje! A jsi tak i pohotovější mezi lidmi (např.). Mj. hodně šetří baterii. Foťák mi tak vydrží celý den (na jednu 512MB kartu… při nejvyšší kvalitě jpg. fotek). Složitost ovládaní je možná trošku na obtíž, ale do měsíce jsem si naprosto zvykl, i když přiznávám, všechny funkce nevyužívám. Sáňky mě samozřejmě trošku zamrzely, protože nemůžu použít starý (výborný) blesk z Praktiky.

Menší velikost mi vyhovuje především na cestách. Ale rozdíl zas tak velký patrně není. Jenom dodávám, že konstrukce je poměrně bytelná. Alespoň jsem se o tom mohl i přesvědčit, když mi foťák (v tenké brašně – 1cm tlusté stěny) vypadl z krosny, když jsem stoupal po schodišti (tedy cca 2m pádu) a ještě se kutálel přes 5 schodů. Možná to bylo veliké štěstí, ale pád ho nijak nepoznamenal.

Věřím, že snímací čip u Sonyho bude možná krapet kvalitnější, ale rozdíl může být nepatrný. Mně osobně kvalita fotek plně vyhovuje (protože fotím především na webové použití).

Suma sumárum, A1 je foťák do nepohody, bez problémů zvládl i jednu mojí fotosejšn v Praze za dosti vydatného deště. Povrch foťáku byl kompletně prolitý. A jakoby se nechumelilo… výdrž baterií skvělá a na cestách dostává dosti zabrat po stránce mechanických nárazů… V tomhle ohledu mi vyhovuje, protože poměrně často fotím za dosti nepříznivých podmínek a v přírodě.


Finwe

14. 12. 2004, 10.29

Na jednu baterii dokážu se 717 fotit dva až čtyři dny. (2–4 karty, 256MB). Na focení pro web bych nepotřeboval A1 nebo 717 za 25t+, ale stačil by mi nějakej UZ za 10.

Na druhou stranu je pravda, že ten kloub 717 je dost choulostivý místo a čas od času musím dotáhnout šroubky, aby se tolik neviklal. A takovej pád, kterej popisuješ by, pravda, se soňákem něco orčitě proved. Minolta je opravdu mnohem, mnohem bytelnější.


Daniel

14. 12. 2004, 23.38

ta výdrž baterie u soňáka mě překvapila… když jedu opravdu fest focení, je to na den…

jak jsem napsal, většina fotek je pro web, ale když se do toho občas zamotá serióznější nápad a využití (fotogalerie – formát A4, např.), pak jsem jedině rád, že držím v ruce kvalitní foťák, který mi umožní maximální kontrolu nad snímkem (tedy plný manuál)… to byl můj sen coby vlastníka Praktiky…:)


pták

24. 7. 2005, 17.26

Nejlepší enduro od SUZUKI je Bandit a k nafocení takovýho macka je nejlepší SONY DSC-F717. Rychlej, šikovnej, baterka vydrží celou cestu na Ukrajinu a zpět. Kloub je dobrej třeba na koncert KABÁTu nebo na focení pod sukně. Minolta může vyrábět tak akorát kopírky a to bych se ještě rozmýšlel, jestli radši nekoupit HP.


Darken

13. 10. 2005, 9.41

Nemate nekdo na prodej Sony F717? Jestli, tak na darken (at) e­mail.cz


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.