Tančící Hitler - tak se dělá muzikál!

Za posledních mnoho let konečně muzikálový skeč, který mě totálně uchvátil.

Dobrá, přiznejme si hned na začátku – není to úplně férový muzikálový skeč, v duchu divadla na divadle je zasazen do filmu Susan Stroman The Producers, natočeného podle opravdové muzikálové předlohy Mela Brookse.

První polovina scény je přeci jen trochu silnější kafe. Obzvlášť pro ty, kteří mají s druhou světovou válkou osobní „spojení“. Nádherně (ač z počátku lehce metaforicky přehnaně) vidět na reakcích publika. Ale s příchodem Hitlera se celá situace změní a směřování gagu se obrací na druhou stranu:

S tímhle videem žiju už dva týdny. Přes nebezpečnou symboliku, se kterou si zahrává, mě na něm fascinuje, jak je vypilované do nejmenšího detailu. Každý pohyb, naprosto přesně stejně stepující jednotky SA, slizký blonďatý esesák, výrazy obličejů, kostýmy, scéna… Vím, je to divadlo na divadle ve filmu, ale nevidím důvod, proč by taková pečlivost nemohla vstupovat i na divadelní pódia. Hlavně na ta česká (když beru v potaz fakt, že poslední – a možná jediný – povedený český muzikál byl Krysař).

A až se za týdem přistihnete, že si celý den broukáte I was just a paper hanger, no one more obscurer, tak si vzpomeňte, že takhle se dělá (nebo by se měl dělat) muzikál.

Musique

Komentáře

Loony

27. 11. 2006, 23.05

K Tve posledni poznamce: ja bohuzel nevidel Krysare, ale videls Ty Tajemství?


xom

28. 11. 2006, 3.26

Přiznej se, že máš něco z propagace toho filmu! ;o) Již týden (před týdnem jsi mi to pouštěl) se přistihuji, že si nekontrolovatelně broukám tu písničku!


Finwe

28. 11. 2006, 9.40

#1 – Loony Neviděl.

#2 – xom Nemám :) Ale kvalita zpracování mě tak uchvátila, že jsem prostě nemohl nenapsat. A taky mě celkem překvapuje, že o tom filmu jsem u nás v Čechách ještě ani nezaslech…


Loony

28. 11. 2006, 22.54

#3 – Finwe Shledni! (at zije strucnost :-))


BoB

15. 12. 2006, 1.14

Pánové, dnes jsem shlédl českou verzi Producentů v Hudebním divadle v Karlíně a ačkoliv to není tak velkolepé, jako ve výše shlédnuté ukázce (kterou jsem viděl, hned jak se tu objevila), tak musím říct, že to stálo za to.

Jediné, co mi občas trochu vadilo, byl dle mého názoru poněkud zbytečně přisprostlý překlad, což v něm však na druhou stranu vyvažovalo poměrně citlivé převedení reálií do našeho prostředí.

A Martin Dejdar jako nácek (autor nejhoršího muzikálu na světě) byl mírně řečeno dost dobrej a to ho jinak příliš nemusím! Asi zraje…


Misa

3. 4. 2008, 17.04

Doporučuju zajet do Karlína! Nestačí vidět jednou, je to naprosto úžasný představení. A počkejte si, až bude hrát Olšovský (nejhorší režisér). Fakt mooc povedený!! neviděla jsem film, ale v divadle to nemá chybu! Neváhejte;))


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.