Týdenní televizní peklo

I na mě došlo. V neděli 37,5 °C, v pondělí 38,5 °C, Příšerná bolest zad, neschopen sedět/ležet u počítače… Týden jsem strávil u televize a z lecčeho jsem byl, jak by řekl Jan Tuna, doslova šokován.

Může mi někdo vysvětlit, proč kdykoliv zapnu televizi, na jakémkoliv programu, ve všední den i o víkendu, vždycky tam běží AZ Kvíz? To nemá televizní studio Ostrava nic lepšího na práci? Za středu jsem zvládl dokonce tři díly, z toho jeden Junior! Eva Machourková, dříve Brettschneiderová naštěstí moderovala jen jeden z nich. Ta ženská je celkem sympatická, dokud neotevře pusu a z ní se nezačnou sypat zhůvěřilosti jako [ekskalibér], [sídíróm] a podobně. Soutěžící jakoby taky moc rozumu nepobrali, z OD ozonovou díru poznají, ale taktika výběru polí, na tom by měli ještě zapracovat. Všichni.

Hudba reklamy na O2 má na začátku stejnou melodii jako zvuk startu Windows XP. Jen hraná jinými nástroji. Jinak je skvělá reklama na Vodafone, Petr Čtvrtníček je mi svým specifickým humorem blízko. Jen je škoda, že je ho teď všude až moc plno. Ostatní reklamy stojí za málo. Lépe řečeno za nic.

K dabingu Lostu moc výhrad nemám, když ale v sobotu dávali Minority report, zatínal jsem pěsti. Společnost Precrime (z angl. před zločinem) je přeložena/vys­lovována jako [prekrym], což mi evokuje spíše poloostrov Krym, než zločin. A když ještě Tom Cruise pronesl namísto „ale jdi“ (angl. come on) prosté „pojď“, naprosto mimo význam rozhovoru a věty, zatoužil jsem překladateli/tvůrci dialogů provést něco nepěkného.

Na druhou stranu mě moc potěšil seriál Horákovi, hereckými výkony i nápadem, humorem a situacemi.

Nikomu nepřeju nemoci v nemoci dělat nic jiného, než sledovat televizi. I základní 4 kanály stačí, aby bylo „pořád na co koukat“. Snad jen, až přijde digitální vysílání a kvalita přenosu se zhorší bude jednodušší ty slabší části prostě nevnímat :)

Výkřik do tmy

Komentáře

xom

8. 11. 2006, 4.03

(Ale) pojď (soudím, že se dá to ale vypouštět, ale ještě si na to netroufám ;o)) Ono je to s naším výborným českým dabingem stále horší a horší v důsledku toho, že spousta lidí rozumí originálu, já třeba nemohu sledovat na ČT Simpsonovi a ve filmech z budoucnosti bude problém asi vždy (např. Matrix)

Děkuji za exkurzi do světa televize, který příliš nenavštěvuji, posledním nefotbalovým přenos, který jsem viděl, byla Noc s Andělem – host byla Suzanne Vega, celé mi to přišlo strašně trapné, Anděl se česky zeptal, chvilku na své hosty upřeně civěl (než tlumočník do sluchátek zformuloval jeho myšlenky) nebo začal po chvilce ticha (kdy se překladatel snažil americkým hudebníkům přeložit jeho slova) své dotazy přeformulovávat a zamotávat se. Stále jsem přemýšlel, zda-li umí anglicky, protože by se mi více líbil anglický dialog, který by byl celý simultálně překládán.. Nejtrapněji mi bylo, když paní Vega nemohla své sluchátko nasadit na ucho a Anděl ji pomalou češtinou radil, že to má táák-hle zaháknout..


onza

10. 11. 2006, 14.07

tak já třeba AZ kvízem nepohrdnu. dyz uz na nej nahodou narazim tak dycky dokoukam..


Želvák

2. 12. 2006, 16.53

ale vy kritici… nechcete se rovnou přestěhovat do Ameriky, abyste to měli všecko pinktlich? :-)) to sou mi problémy… Machourková sice neumí vyslovovat anglicky, ale já zas né rusky… mějte se


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.