Typografický layout klávesnice

Na suchém WC jsem se nedávno proklikal k článku, který mj. popisuje tvorbu vlastního layoutu klávesnice. Hnedle jsem si ten <acronym title=„Microsoft Keyboard Layout Creator“>MSKLC</­acronym> musel vyzkoušet a i přes obtíže se dopracoval ke zdárnému konci. Tím koncem je české „typografické“ rozložení kláves úspěšně nainstalované do systému.

Upozornění: postup v tomto článku zkoušejte pouze v případě, že víte, co děláte. Autor nenese žádnou zodpovědnost za případně způsobené škody!

Samotné vytvoření layoutu bylo dílem okamžiku. Jelikož na notebooku nemám numerickou klávesnici, psaní typo značek přes alt+číslo se stává utrpením. Cílem tedy bylo přiřadit na klávesnici (při stisknutém AltGr, příp. Ctrl + Alt) nejdůležitější typografické značky – uvozovky „9966“, trojtečku, ©, ®, nedělitelnou mezeru ap. Zároveň jsem nijak neměnil stávající české rozložení kláves – pouze přiřadil nové funkce klávesám prázdným.

První problém nastal, když jsem se snažil vygenerovat DLL knihovnu a MSI instalátor, program nahlásil chybu. DLL vygeneroval, ale MSI už ne. Vyzkoušel jsem na pěti počítačích (WinXP SP1 a SP2, MS Server 2003) a všude jsem se setkal se stejnou chybou. S podporou od <acronym title=„Microsof­tu“>malého měkkého</acronym> počítat nelze, MSKLC je dodáván „as is“. Rovněž Google zarytě mlčel.

Poradil jsem si jinak – stáhl jsem si rozložení dgx#2 (kteréžto mi nevyhovuje ;-) ), nainstaloval a dal v registrech hledat „dgx“. Úspěch se dostavil spolu s řešením:

Pak již lze nové rozložení klávesnice přidat přes nastavení panelu jazyků.

Ten postup má i svoje nevýhody – nevím, čím to, ale v některých programech mi někdy zcela náhodně vynechávají háčkovaná písmenka v horní řadě kláves – místo nich se napíšou varianty bez nábodeníček (č → c ap.).

Stávající rozložení také není finální – skvěle mi vyhovuje umístění dvojitých typografických uvozovek. Naopak ještě popřemýšlím, jestli někam nepřesunout znaky ł, đ a hranaté a špičaté složené závorky. Zdrojový soubor a DLL jsou přesto ke stažení: fnwTypo.zip (7kB)


Update 9. 3. 2012

Microsoft po dlouhé době (po delší, než co jsem se díval naposledy) vydal novou verzi MSKLC, která funguje i pod dnešními windows a funguje v ní zabalení dll a instalátor. Enjoy, já si to ode dneška užívat určitě budu. fnwTypow7.zip (~250kB)

Computer$

Komentáře

Ján Varhol

4. 7. 2006, 16.26

Pekne, pekne. Len či nie zbytočné. Väčšina týchto typografických značiek funguje aj so slovenským layoutom (cez Alt Gr+…). Používam to už často a nepotreboval som to.

PS: Entity ako © a pod. predsa zapisujeme ako entitu (&ynbsp;), teda nie sú potrebné priamo na klávesnici ;)


Finwe

9. 7. 2006, 17.36

Ano, v HTML zapisujeme entity pomocí ampersandu (nebo je za mě píše Texy! ;-) ), ale např. v editoru, který tyto znaky sám nepřevádí (jak to dělá word) třeba zrovna „©“ jen tak nenapíšu, pokud si nepamatuju ASCII kód. A ten se ještě ke všemu píše na klávesnici notebooku pěkně špatně.


Petr

10. 2. 2014, 12.18

dobrý den,
neřešil jste náhodou i pod Windows 8 – prošel jsme přesně váš postup, ale bohužel se mi nedaří aktivovat stažené rozložení, pouze mi v panelu jazyka svítí nedostupná metoda zadávání znaků..


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.