Umíte se zeptat?

Po přečtení nadpisu vás možná napadne cosi o asertivitě nebo sociálních fóbiích. Řeč je ale o úplně něčem jiném – o vyhledávacích frázích (keywords/search strings) v internetových prohlížečích.

Na začátku bych vás poprosil o jednu věc: jakmile použiju slova Google, myslím tím webový vyhledávač. Pro všechny platí stejná pravidla, přestože poskytují na stejná slova jiné výsledky vyhledávání. (To nic nemění na tom, že google poskytuje výslegky nejlepší).

Tak tedy – jak se ptát? Příklad, ze života: Hledáte pravidla košíkové, vulgárně zvané basketbal. Pokud do políčka search v google zadáte něco jako pravidla basketballu, moc nepochodíte. Basketbal se píše s dvěma l jen cizojazyčně a se skloňovanou formou se setkáme obzvlášť zřídka.

Proto – pravidlo č. 1 – Neskloňovat a používat formy slov z jednoho jazyka, žádná czenglish. Pár čísel: 49/26400 je poměr stránek na vyhledávací fráze pravidla basketballu/pra­vidla basketbal

Dále: vyhledávače znají spoustu zvláštních příkazů a výrazů. AND / + spojí vyhledávané výrazy (je-li napsán mezi nimi), NOT / - vyhledá stránky bez výrazu, který následuje (tedy např. stavebnictví -cihly najde stránky zabývající se stavebnictvím, ale ve kterých se neobjevuje slovo cihly). Text uzavřený „v uvozovkách“ se vyhledá jako celek, včetně mezer a slov, která google pravidelně vynechává (to, or, a atd.). Kouzelné slovíčko OR zas způsobí, že se vyhledají stránky, které obsahují jedno ze zadaných slov. Příklad: voda OR písek vyhledá všechny stránky, které obsahují jedno (nebo obě) ze slov voda a písek.

Pokračujeme: nepřehánějte počet zadaných slov. Nejprave zadejte dvě, tři, bude-li výsledků moc, výraz zpřesněte. Většinou to ale není třeba.

Je dobré, zapamatovat si typová klíčová slova. Vyhledávám-li akordy, za jméno skladby (ve vyhlodávání) napíšu chords, chci-li text, vměstnám tam lyrics.

A jednu zajímavost na závěr: jedním z nejfrekvento­vanějších search strings , tj. vyhledávacích výrazů na tomto webu je už po 5 měsíců slovo slezina s 36 avg. přístupy z vyhledávače za měsíc.

Computer$

Komentáře

Fárinka

6. 2. 2005, 18.08

to je jako naka provokace na katu jo s tim basketem?:)


Andrew

6. 2. 2005, 18.12

No taky mě napadlo, když jsem si ten post četl, že Káťa nebude nadšená, když jí tu Finwë (byť nezmiňuje ničí jméno) dává jako příklad :-)


Finwe

7. 2. 2005, 7.39

No, a nebejt takovejch prudilů jako jste vy, tak by se to vůbec nikdo nemusel dozvědět.


xomax

7. 2. 2005, 9.34

Já to nevěděl… :o)


Andrew

7. 2. 2005, 10.21

No já se to dozvěděl v hospodě (kde taky jinde)…

[3] Matěji, co ti vadí víc, když na FB přispíváme nebo když na něj nepřispíváme?? ;-)


Káťa

7. 2. 2005, 15.39

[4] Tak už to víš;)

[5] na [3] Já myslim, že oboje…

[5] Jaktože po hospodách kolujou zprávy o tom, jak se mi něco nepovede a ne o tom, jak se mi něco povede???


Andrew

7. 2. 2005, 17.00

Ale ne, probůh, to byla jenom taková historka mezi řečí… Nečerti se hned ;-)


Finwe

7. 2. 2005, 17.49

[5] Dokud se každá diskuze změní v deabatu o tom, kdy, kde, jak a o čem jsme se bavili u piva nebo debatu o tom, na koho s čim zas narážim (přestože to opravdu není tématem příspěvku), tak ni opravdu vadí, že přispíváte.


Andrew

7. 2. 2005, 18.05

No tak sorry, ale když jsem si čet ten post, tak to, že Káťa nebude nadšená, že ji tu předhazuješ jako exemplární případ, bylo to první, co mě napadlo…

Asi nejsem pro Finweblog dost sexy…


Andrew

7. 2. 2005, 19.55

Moje zkušenosti s vyhledávači (Google, případně Centrum):

  • Zjistěte si, zda prohlížeč chápe mezeru jako AND nebo OR ! Když napíšete v Googlu „Matěj Humpál“ , najde vám to Finwëho (Matěj a zároveň Humpál), Seznam vám najde i Humiho (Matěj nebo Humpál). Proto já osobně Seznam nepoužívám.
  • Při psaní víceslovného řetězce postupujte od obecného ke konkrétnímu – „basketbal pravidla“ .
  • Zároveň pište tak, jak by onen řetězec mohl být v textu – „linux firewall configuration“ . Občas to chce najít kompromis mezi tímto a předchozím bodem.
  • Fráze používejte s rozmyslem a pouze, když PŘESNĚ DOSLOVA víte, co hledáte.
  • Fráze moc nekombinujte – třeba Google to nerad, píše se to i v nápovědě.
  • A hlavně – V JEDNODUCHOSTI JE SÍLA . Nepotřebujete víc než řekněme sedm slov. Věřte mi, obvykle si vystačím s max. čtyřmi.

Káťa

7. 2. 2005, 21.04

[9] první a správný…


klk

19. 2. 2005, 10.58

Dobrá tak tedy vým jak se najdou akordy a texty…Jak se ale najdou třeba Tabulatury???

Zkusil jesem jen tak namátkou Vyhledat Černej pasažér chords a nenašlo mi to nic. Možná je to tím že je tam někde nahoře ve vesmíru prd a nebo sem to napsal blbě…


klk

19. 2. 2005, 11.10

Abych unikl ukamenování: to vým (které tak krásně bije do očí) jsem napsal schválně (myslim schválně blbě)… Poněvadž to y místo i mění úplně význam slova… Vypadá to jako by tam ještě něco mělo bejt. Něco nevyřčenýho. Něco co uvízne v krku…


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.