Veřejné webmaily a (nejen) česká kódování

Občas posílám e-maily i na americké webové e-maily. Psát bez diakritiky je pro mne zdržování, ale zároveň nechci, aby byl výsledek pro adresáta nečitelný.

Proto jsem si provedl malý průzkum tří čtyř největších (nebo pro mne nejznámějších) amerických webových „pošťáků“ (+ betaverzi jednoho z nich) a k nim přiřadil i tři velké české. Jak jsou schopni poprat se s různými kódováními? Testem byl e-mail plný typicky českých znaků (v hlavičce, odesílateli i těle zprávy). Odesílal jsem v kódováních ISO-8859–2, Windows-1250 a UTF-8.

Kandidáti

Výsledky

Převážná většina aplikací si s kódováními poradila velmi dobře. U českých se to dá čekat (i když mě např. Volný překvapil podporou UTF), ale ani ti američtí nezůstali pozadu. Sledoval jsem schopnost správně zobrazit české znaky v: seznamu zpráv (titulek, odesilatel, náhled těla) a zprávu samotnou (stejné „kategorie“). Nuže, výsledky.

  seznam zpráv samotná zpráva Poznámka
jméno ISO WIN UTF ISO WIN UTF
gmail.com OK OK OK OK OK OK
yahoo.com OK OK KO KO OK KO
beta yahoo.com OK OK OK OK OK OK Ajax nového webmailu je neuvěřitelně náročný na hardware
hotmail.com KO KO KO OK OK OK
centrum.cz OK OK OK OK OK OK
seznam.cz OK OK OK OK OK OK
volny.cz OK OK OK OK OK OK
AOL.com OK OK OK OK OK OK

Legenda

OK
S diakritikou se popral bez problémů
KO
Zobrazeny chybné znaky (vysvětlivka se objeví po najetí myší na text)

Závěr

České webmaily jsou v českých kódováních bezchybné – to je překvapení! (pro ilustraci – Centrum.cz ). U Hotmailu máte smůlu s jakýmkoliv kódováním v seznamu mailů, zbytek je v pohodě. Na yahoo raději vůbec neposílejte UTF-8 , ISO má problémy s písmenem š. Vítězem testu je u mě gmail, který nejen, že přestože je z Ameriky, všechna kódování zvládá bez problémů.

Computer$, (Web)design

Komentáře

Loony

17. 9. 2006, 14.47

Nechapu posledni vetu zaveru – vitezem je u Tebe GMail a to i kvuli tomu, ze z Ameriky??? Bud mas zvlastni meritka, nebo ses nevhodne vyjadril :-)))


Finwe

17. 9. 2006, 14.55

Program GMailu psali američané (nebo alespoň americká firma), a přesto zvládá česká kódování bez problémů. Bod pro GMail → náskok před ostatními. Ještě něco nejasného?


Loony

19. 9. 2006, 14.30

Jojojo, uz je vse jasny :-) A tak, jax to opravil to vyzniva uplne jinak a pochopitelnejc :-)


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.