Vrací se Brouk a Babka!

Po několika dnech chození okolo plátěným plotem obestavěné budovy OD Jiskra v Pražské ulici jsem se dozvěděl, jak se věci mají. A je to docela potěšující.

Vybavujete si tu horu skla pod prolukou u restaurace Salamander? Kolik lidí jsem slyšel říkat, že „by bylo lepší to zbourat, jen to to tu hyzdí…“ Chyba lávky! Budova OD Jiskra, Dříve „Brouk a Babka“, je státem chráněná funkcionalistická památka.

Projektovaná architektem Janem Gillarem v roce 1936, prošla poslední opravou v roce 1988. Od té doby jen chátrá a já už si skoro nepamatuju, kdy jsem tam byl naposledy něco koupit (ano, byl jsem tam, v galanterii). Teď ale vlastník budovy, společnost Severocentrum, začal zchátralý OD opravovat. Ve spodním patře bude prý sportovní velkoobchod (v BF vedle budou mít radost,) a ve vyšších patrech budou kanceláře a luxusní „atypické bytové jednotky”. Za opravu budovy dá Severocentrum 25 mil. Kč (podle mne i architektů – jednoho mám v rodině – částka směšnš malá, tedy alespoň na celkovou rekonstrukci).

A terno největší – OD změní jméno. Bude se jmenovat stejně, jako ve svých začátcích, a to podle majitelů – „Brouk a Babka“.

Sobě pro radost

Komentáře

xomax

18. 2. 2005, 13.46

Konečně, konečně. Kolem Jiskry (zatím) chodím již dlouho a představuji si, jak bych to opravil, že je to úžasný dům na úžasném místě. Třeba se někomu nelíbí, že něco podobného vyrostlo mezi mnohem staršími domy, ale já jásám, že se tato památka (ano památka to je) zachová a nenahradí ji další „moderní“ a levná barabizna jako ta v Pražské naproti paláci Koruna…

Tak a ještě by to chtělo nějak citlivě zastavit tu proluku vedle…


Finwe

18. 2. 2005, 15.37

Tak s prolukou vedle bych to růžově neviděl, vzhledem k jejímu majiteli. Ale třeba nás překvapí…


Andrew

18. 2. 2005, 16.00

Jojo, kolem Jiskry chodím také již dlouho. A představuji si, jak fajn by bylo, ji zbourat a postavit místo ní něco, co se tam bude hodit. Tak tentokrát to nevyšlo :-)

Ale stejně se mi nelíbí. Ani trochu. :-)


Alsiik

19. 2. 2005, 10.06

mmm, okay, ale tahle roztomilůstka se vykompenzuje zbouráním Ještědu o sto metrů dál :(((((((((


Andrew

19. 2. 2005, 15.53

Hm :-( Jiskru bych pro Tesco obětoval…


Loony

19. 2. 2005, 22.10

[3] A co by se tam, podle Tebe, hodilo :-)?

Jen by mě zajímalo, jestli nakonec nenalepěj na starej barák moderní fasádu a nebude z toho uplně novej tuctovej moderní barák. Jó, kdyby tak pak vypadal jako v době své největší slávy… :-)


ryba

26. 2. 2005, 15.04

Ja jsem napadem zrekonstruovat Jiskru nadsen, je to jediny misto, kde jsem kdy videl pana, co obsluhuje vytah :o))

Kdyby si to tak chteli Holandani rozmyslet a nebourat tesko, to by bylo v Liberci krasne funkcionalisticky…

Nevim, kde finwe nasel 25 milionu, ale ja nedavno cetl (v MF Dnes, tusim), ze by to melo byt 70 milionu korun…

Kdo je majitel proluky pod Salamandrem?? Proc by tam neco nepostavil – vzdyt za posledni rok tam asi trikrat postavil a znova zboural tu zed, tak to treba jednou dotahne na celej dum…

A s tim sportem to bude vedle v BF uplne jedno – ono uz se to prej jmenuje free sport :o)) (to jen tak pro presnost)


Andrew

26. 2. 2005, 16.37

Co si tak mlhavě pamatuju, tak „pán, co obsluhuje výtah“ byl i u Bati, ale už je to fakt dávno.

S tim Tescem to doufám nebude tak jednoduchý. Někde jsem čet, že Tesco dovolí ten barák zbourat pouze za předpokladu, že se na tu přechodnou dobu bude mít kam nastěhovat. Což IMHO v centru prostě nejde – leda by mohli dostat dvě patra garáží :-)

Není ten barák vedle Salamandra divadla? Aspoň jsem si to vždycky myslel.


xom

26. 2. 2005, 18.05

Tescu bylo nabídnuto, že se jeho prodejní prostory přesunou do budovy blíže Fügnerce, která vyroste na tom parkovišti…

Mno, podle všeho patří ten plácek Naivnímu divadlu…


Finwe

26. 2. 2005, 18.24

Ideální polovina té proluky paří společnosti INVESTING CZ spol. s r.o. Druhá je AFAIK buď města, nebo divadla.


Finwe

26. 2. 2005, 18.29

[7] no já právě v MF čet 25 mil…


Loony

26. 2. 2005, 21.16

[7] teda co si já pamatuju, ten výtah obsluhovala PANÍ… dokonce se znala (zná) s mojí babičkou, takže jsem měl protekci a mohl jsem si tím výtahem jezdit, jak sem chtěl :-)))


vega

14. 9. 2005, 21.42

Teda to josu mi novinky, dneska jsme okolo JIskry šla a tak jsem si zjišťovala, co že to ten nápis B a B vůbec znamená. Jaksi nejsem pamětník. To bourání Tesca mě docela mrzí, je to architekrura té doby a je to pro mě fakt zajímavá stavba, krom toho si vážím práce p.Hubáčka.


terííí

23. 4. 2007, 11.21

TAk vážení !…ted uz asi vite ze tesco se bourat bude a kvuli tomu se stehovall i ten strom!!!…sport v B a B nam krasne funguje atd….ale vazne mi vadi jak tady v Lbc porad rostou dalsi a dalsi obchodni centra!!!…kdo tam bude chodit?…je ti uplne zbytecnýýýýý…ctyri saly v multikine se taky neuzivej a pak to tady bude zas akorat chatrat stejne tak jak chatrala B a B !!!…no nic…skoda mluvit!!!!


Papája

6. 4. 2009, 17.04

13:23 6.4.2009

Obchodní dům Ještěd byl rarita a proto mě štve jeho bourání.A nějaké kecy o komunismu nejsou na místě.A pokud si někdo myslí,že jsem páprda,tak bohužel ne.Jsem starší než dům Ještěd.A jsem na to hrdej.Ale ještě mi není 40,do toho ještě mám pár let.Furt se do toho tahá politika a režim.Mě to absolutně nezajímá.A pokud jde o obchoďák Fórum,tak mi je z něj na nic.Tam si akorát můžu koupit potraviny a okolní krámky jsou o ničem,humus.Pokud je řeč o potravinách i ty zdražily.Takže to byly bláboly,že ceny budou jako v bouraném Tescu.Sliby chyby.Vlk se nažral a koza zůstala celá.Jsem všestranný člověk a chybí mi sortiment elektroniky,že­lezářství,šicích potřeb,drogeri­e,papírnictví a dalšího.Což ve starém Tescu bylo.V centru je už kulový a to si pro to mám jezdit na okraj města?Kam se člověk podívá,tam se stavějí markety.Jako Liberec Plaza,navrhovaný Perštýn kde mimochodem zeje velká jáma a další.A stojící markety OBI,Lidl,Kauflan­d,Penny Market,Baumax,Ni­sa,Glóbus a další.Dneska je to ještě větší materialismus než za komoušů. Kulturní hodnoty se vytratily.Škoda slov.Jak to též musí štvát pana Hubáčka a Masáka.To je stejný jako by chtěly zbourat televizní vysílač Ještěd.Jo a je to pravda,že Liberec je mekkou korupce.Hlavně pan Syner/Kitner.Li­berci se též taky říká Synerit a právem.Dneska platí,že prachy dělaj člověka.Jak smutné.Též mě štve,že v Liberci není skoro žádná zeleň natož pořádný park.Byl jsem v jiných městech republiky a tam to chodí jinak.Třeba Karviná v Ostravě.Tam je velký park,asi kilometr krát kilometr.To už Jablonec je hezčí než Liberec-Synerit.Tak se mějte.P.


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.