Vysoká škola – slabý web?

Poohlížím se po alternativách k UTB ve Zlíně. Je super, že existuje server vysokeskoly.cz, dá se zde hodně najít. To ovšem neplatí o webech škol, které jsem nalezl.

Je sice, fajn, že škola zabývající se designem a uměním vůbec, má za web ohromnou barevnou blikající flashovou aplikaci, ale co je mi to platné když:

Vzorovým příkladem tohoto je stránka faculty of fine arts při VUT v Brně. Ani vyhledávací engine mi nebyl schopen na dotaz „Přijímací řízení 04 05“ najít nějaké informace o přijímačkách.

Podobně je na tom web fakulty architektury TUL. Graficky sice zajímavé, bliká to, barevné to je, ale běžného návštěvníka odradí složitá navigace a nedostupnost informací.

Naproti tomu existují weby, které nemají větší grafické ambice, ale informace bez problémů poskytnou – např. Fakulta užitého umění a designu při UJEP v Ústí nad Labem, nebo zmíněná Fakulta multimediálních komunikací UTB ve Zlíně.

Sečteno a podtrženo: Proč mají některé školy (jejich fakulty, katedry), které se zabývaj reklamou a webdesignem totálně nepřístupné weby? U jiných se to omluvit dá, ale zrovna tyhle… A rozhodně bych zde neuplatňoval přísloví o kovářově kobyle.

(Web)design

Komentáře

xomax

28. 9. 2004, 1.59

Ony (školy) si nejspíš nejsou dostatečně vědomy toho, že i netová prezentace o nich všelicos říká, příkladem nechť je liberecká architektura, na její web se nadává již několik let, že je nepřehledný – výsledek: Stále to vypadá stejně..

Co se týče Brna, tak je pravda, že ta čeština je divná, ale logickou strukturou mi přijde vcelku přehledná.. Dá se.. :-)

A některé školy zveřejňují informace o přijímacím řízení, či přihláškách až později.. (i když umělecké školy dělají zkoušky dříve..)

Holt, jak je vidět, tak některé z těchto škol čekají na tebe.. Musíš tu kobylu okovat..


Andrew

28. 9. 2004, 14.15

Ale Finwë, od fakulty, která se zabývá reklamou a webdesignem nemůžeš přece čekat přístupný web, ta bude mít priority někdé úplně jinde. Přístupný web bych spíš čekal od fakult technického zaměření.

Jo a páni webmasteři, pokud chcete zažít skutečně kvalitní webdesignerský orgasmus (ironický smajlík), podívejte se na stránky T-UNI (e-zin kolem Technické univerzity. ( http://tuni.vslib.cz/ ) Jenom by mě zajímalo, jakým jazykem je to psáno, (X)HTML to nebude, poněvadž tak jaksi schází tag <html> :-) Toho ubožáka, co to matlal, bych skutečně nechtěl potkat.

Obecně vzato, i vysoké školy, a u nich je to na pováženou, svoji webovou prezentaci stále hrubě podceňují.


xomax

28. 9. 2004, 14.29

Ale z hlediska informační hodnoty je to web přehledný a graficky na tom není špatně..

ALE když otevřeš source..

btw já nejsem spokojen s webem VŠE, http://www.vse.cz, je tam moc různě rozházených informací, člověk se lehce ztratí, když hledá něco důležitého.. chce to zvyk..


Andrew

28. 9. 2004, 15.09

A to je právě chyba, zvyk to nesmí chtít!


xomax

28. 9. 2004, 16.01

Mluvil jsem z pozice uživatele toho díla.


Andrew

28. 9. 2004, 19.32

No a protože to od uživatele požaduje, aby nějaký ten zvyk měl, udělal webmaster nebo kdo to navrhoval, evidentní chybu.


xomax

28. 9. 2004, 23.00

O tom se nepřu..


Andrew

29. 9. 2004, 21.49

Vždyk jo, nejsme vepři :-)

btw já nejsem spokojen s webem TU, http://www.vslib.cz hlavně protože je tam IMHO pé-er-dé (pro pomalejší PRD). :-)


Andrew

10. 10. 2004, 21.15

Tak mě napadá, že zejtra mam (opět) praktickou přípravu a budeme se učit „Základy práce s textem a efektivní použití grafiky v textu“… Myslíte, že má cenu tam chodit, nebo radši pudem na Granáta? :-)


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.