Zásuvka

Elektrickou zásuvku najdeme v každé lepší domácnosti. Bez elektřiny by se nám lidem zhýčkaným technikou žilo špatně. Tady je potřeba vyprat, jinde zas vyluxovat, do toho všeho si pustit hudbu, nebo jen v noci rozsvítit.

Ale proč píšu zrovinka o zásuvce? Na výpravách s naším turisťákem občas chodíme i mimo veškeré cesty, lesy, poli a tak. A zrovinka dneska, uprostřed pole jsme najednou zastavili, zíraje před sebe s ústy dokořán.

Bez sebemenšího předchozího náznaku civilizace jsme totiž koukali na kovovou tyč zaraženou do země, na níž byla připevněna – elektrická zásuvka.

Koho co vedlo k umístění zásuvky v prostřed pole, nevím. Třeba si tu místní zemědělci při orání dobíjejí telefony, nebo baterie v traktoru… Někdo z nás nadhodil myšlenku, že to je možná příprava na technopárty. Kdo ví.

A kdybyste mi nevěřili, podívejte se sami.

Lehké metafyzično

Komentáře

Andrew

19. 9. 2004, 20.17

Na technopárty to určitě nebude, bo tohle by smažkám neutáhlo ani jednu reprobednu :-) Spíš bych to tipoval na základ/relikt elektrickýho ohraníku.

Měli jste zkusit, jestli tam jde proud a jesli jo, tak cca jakej. Ovšem nevim jak bych to bez pomůcek udělal. Ale já zase nejsem kletr, vy si poradíte ;-)


xomax

19. 9. 2004, 20.43

Mno, ono jich je hodně – prostě by tam jeden strčil nasliněnou pazouru a podle toho, jak dlouho by se cukal, tak dle toho by se určil proud.. :-)


Andrew

19. 9. 2004, 20.48

Nevíte kolik je v ohradníku? Tipnul bych něco kolem 50 V.

A je sice pravda, že 12 a 230 V od sebe poznáš, ale to je poněkud drsná metoda – kdyby to zkusili na nějakym mrňavym rachitickym kletrovi, by to taky nemusel přežít :-)

A abychom byli přesní, jde mi o napětí, ne proud :-)


xomax

19. 9. 2004, 21.35

Mně to je vcelku jedno, co tam vyzkoumaj, jestli napětí nebo proud, jestli volty nebo ampéry, mě jde spíš o svítivost malého kletra připojeného na zdroj neznámé energie.. :-)

Tak a já pro dnešek končím, sláva..

Jo, nevíte někdo něco o firmě VLN nebo VNL, která prej nabízí bezdrátovej Internet..

Děda, kterej sedí vedle mne, mne poučil o elektrických ohradnících, že tam, bývá vysoké napětí o malém proudu, aby to s člověkem, zvířetem, kletrem pořádně zacvičilo.. :-)


Andrew

19. 9. 2004, 22.11

no, svítivost bude zřejmě vysoká, obávám se však, že životnost úměrně krátká :-)

ad ohradník: jasně, dá to „pecku“, ale nic ti to neudělá…


Finwe

19. 9. 2004, 22.15

Ohradníky, jak v Hradci Králové, tak v Lobendavě jedou na napětí 24V. Ovšem proud nevim…

A víte, co je sranda? Když jsou dva ohradníky, každej na jedný straně cesty, z lidí se udělá řetěz a tím se ty ohradníky propojej. Hrozná pecka, mnohem větší než z jednoho ohradníku…


Andrew

19. 9. 2004, 22.19

Tak to mi připadá dost zvláštní… No ale já jsem teoretik, ty praktik.

Jinak zásuvka bude taky prima pecka :-)


Andrew

20. 9. 2004, 10.04

A eště něco – pánové, pozor při přelézání ohradníku! Víte, jak dopadla Jeho Velebnost :-)


xomax

22. 9. 2004, 23.35

My jsme mladý, my eště něco vydržíme.. :-)

btw: Firma se jmenuje LVI a ten net šlape dobře, momentálně mám průměrku 150KB/s (ne Kb/s)


Andrew

23. 9. 2004, 0.03

No jen aby to nemělo vliv na funkčnost – nejen rostlináře :-)


xomax

23. 9. 2004, 0.09

Máš zhruba stejnou šanci, že budeš mít narušenou funkci ze všech těch vln, mikrovln, makrovln, který se vlněj vzduchem, který vlněj blánou repráků, který vlněj tvými orgány.. :-)


Andrew

23. 9. 2004, 0.13

Je mi jasný, že naše orgány jsou pomalu ale jistě pečeny všemi možnými i nemožnými vlnami, kterými je prostoupeno naše okolí.

Nicméně jsou některé věci, kterými bych se některých věcí nerad dotknul ;-)


Lubomir

14. 12. 2005, 20.40

V ohradníku jsou celé tisíce voltů, ovšem jen jednou za čas, třeba za vteřinu. A samozřejmě tak, aby neublížily (pokud člověk leknutím nepadne hlavou na šutr). Není podstatné, zda je ohradník napájen 12V, 24V nebo 230V. To velké napětí se udělá uvnitř přístroje. A ty scény s velebností jsou jen pro diváky, kdyby to tak jiskřilo ve skutečnosti, zabíjelo by to na dálku. Ahoj.


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.