Zhůvěřilosti dnešní „češtiny“

které slyším a čtu denně a nikdy mi nepřestanou trhat uši. Ať už jsou ÚJČ podloženy, nebo ne.

Mamky skvělé jídlo

Používání druhého pádu podstatného jména místo odpovídajícího tvaru přivlastňovacího zájmena. Mamčino, samozřejmě.

Jak používat správně zájmena (včetně záludných můj×svůj, jež×jenž) se můžete dočíst v článku Dalibora Behúna Hříchy pro šíleného korektora – zaměřeno na zájmena na Intervalu.

Má tolik a tolik let.

Jak, má? Jak může člověk „vlastnit“ roky? Vždycky se přece, aspoň u nás, říkalo? „Je mu tolik a tolik let“. A ještě lépe je to dělat po způsobu Jana Vodňanského ;) :

Používejte raději než nepřesného slova věk nebo stáří mnou doporučené formulace: časová funkce věku neteře nabývá hodnoty n rovná se a za to n vždycky přiřadíme, obvykle v den neteřiných narozenin, další číslo řady přirozených aritmetických čísel. Pozor! Proč říkám přirozených, což jsou ta celá kladná. Jakmile někdo přiřadí zápornou hodnotu, zbytečně se blamuje, kupříkladu výrokem, že jeho neteři je minus deset let, takže se hned vidí, že do toho vůbec nevidí.

Přijdeme „tady“

Ostravština a podobná moravština. Správný tvar je samozřejmě „sem“.

Už dostáváte?

Zrovna dnes jsem byl v KFC a pán za pultem se ptal: „Kdo tady ještě nedostává?“ Dostává co? Co když se chci jen na něco zeptat a nechci nic dostat? „Už dostáváte?“ „Ano, ta slečna co je tu se mnou mi dává několikrát týdně.“ nebo „Ano, od svého šéfa dostávám kapky denodenně.“

Lehké metafyzično, Musique

Komentáře

xom

16. 2. 2007, 13.40

A když se já ohradím proti očividně nelogickému výroku v reálném životě, tak se za mě stydíš.. ;)

Mám rád výroky typu: „Tady se nefotí!“ Což byla v dané situaci, v Hypernově u kasy z úst paní prodavačky, očividná lež, protože jsem v daný moment prokazatelně fotil.. Podobné sousloví můžete také zaslechnout v autobuse, když se zakousnete do něčeho dobrého: „Tady se nejí!“ ;)


ryba

26. 5. 2007, 16.00

mně zas vytáčí anglikanismy typu: „vezměte místo“ a „mějte hezký den“..


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.