Konečně opravdové album!

Dočkali jsme se, před dvěma týdny The Real Group vydali další studiové CD, nazvané The Real Album.

Dnes ráno jsem z hecu a ze zvyku vlezl na http://realgroup.se a zjistil, že je nejen pozměněný design stránek, ale taky je venku nové CD. Rozhodl jsem se získat jej co nejdřív – the real shop byla jasná volba. A €10 je v tomto případě uplně za hubičku. Po stažení mě sice lehce rozladilo, že soubory nemají ani pořádné ID3 tagy, ale co, doplnit je bylo otázkou několika desítek vteřin. Také obrázek přebalu desky mohli distributoři k ZIP archivu přidat.

Měl jsem to štěstí, že jsem některé písně slyšel už na århuském festivalu – měl jsem alespoň pár bodů, na které se upnout. Je pravda, že zrovna těch pár písní se stalo hned od prvního poslouchání těmi nejoblíbenějšími. I když jsem během prvního århuského poslechu měl k „Bumblebee“ nebo k „Lifetime Takes a Lifetime to Fullfill“ jisté výhrady (ohledně textu, zejména), z CD jsem z nich nadšený. Ostatně, TRG běžně pro každou skladbu dělají nejméně dvě aranžmá, jedno koncertní a jedno studiové. Dá rozum, že to studiové si může dovolit být složitější a plnější.

Naprosto excelentní jsou na CD jazzová „klasika“ Pass Me The Jazz, takřka standardní jazzovka napsaná na míru vokálnímu kvintetu, stejně jako Minute On Your Lips, country příspěvek Emmy Nilsdotter, nové sopranistky, která nahradila Margaritu Bengston. Osobně je mi Emma (započítám-li Århus) hlasově i osobností sympatičtější, než Margarita.

Minute on Your Lips je unikát, jak již bylo řečeno: „Hledali jsme něco, co jsme ještě nedělali a našli jsme country“. Jakoby zpěváci The Real Group dělali country odjakživa a naprosto se dokázali ztotožnit s dobrem, banjem a bluegrassovým sólem na housle. Fantazie.

The Modern Man je anglicky přezpívaná Man é Man z alba Allt det Bästa, kde je daná skladba v původní švédštině, naživo a publikum se v jisté okamžiky z plna hrdla směje. Nevím, co přesně švédský text znamená, nicméně anglický se alespoň snaží nebýt za původním pozadu, a tak We will smell like a flower/we won't piss in a shower dokazuje, že si Anders Edenroth dokáže hrát s angličtinou stejně, jako se švédštinou.

Pár skladeb je na první poslech plochých, ale rozhodně neškodí a když se do poslechu alba člověk položí, rozhodně z toho rozpoložení nevytrhnou.

Kapitolou samou pro sebe je zvuk alba – hutný, plný a vyšperkovaný od prvního do posledního tónu. Nové album se realgroupákům rozhodně povedlo a já ho za €10 nemůžu než velmi vřele doporučit, pokud vám moderní vokální hudba alespoň něco říká.

Musique

Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.