Zpátky levá, kupředu ni krok!

Byl takhle jednou jeden talentovaný webdesidner a ten, spolu s kamarádem udělal web jednomu gymnáziu.

Tento web, přesto že ještě nebyl validní a používal tabulkový layout, byl rozhodně graficky velmi na úrovni. Ale co se nestalo? Tenhle web se někomu nelíbil, a proto vznikl web nový. Jaké jsou rozdíly a moje pocity?

Chyb by se dalo najít spousta. Tou hlavní je ale to, že na pohled je web vyloženě odpudivý, k čemuž napomáhá i špatné kódování. Zajímalo by mě, kdo vzhled stránek schvaluje nebo kdo je koordinátorem. Každopádně je web sice malým krokem vpřed pro Mgr. Jošta, ale ohromným krokem zpět pro Gymnázium Jeronýmova.

To už by bylo možná lepší, nechat si webovou prezentaci udělat od tohoto pána

(Web)design

Komentáře

xomax

14. 1. 2005, 9.39

Moc pěkný… :o)

Ještěže se nebojím o to, co vznikne na oficiálních stránkách našeho GFXŠ, i když je už třeba nebude dělat Finwë, tak si na kvalitu dohlédne on sám, nebo mu na to dohlédnem my…


Andrew

14. 1. 2005, 10.34

Už je to dost dlouho, co mi Finwë ten Joštův výplod ukazoval, a celou dobu jsem si myslel, že si ze mě dělá srandu… Nedělal.

K Finwëho popisu není co dodat, takovéhle weby jsem dělal v sekundě a myslel jsem si, že jsem king. Ten, kdo o stránkách na JerGymu rozhoduje, je asi slepej, retardovanej, Jošt na něj něco ví nebo je to Jošt sám… Fakt nechápu, proč radši nenechají udělat stránky nějakého nadaného studenta… viz Finwë @ GFXŠ.

btw1: Jošta jsem na informatiku měl a jeho výtvor mluví za vše.

btw2: I Andrew provedl změnu na své doméně. Je to striktní, jednoduché a validní…

Jo a prosimvás, jsou teda lepší ty framy nebo tabulky?


xomax

14. 1. 2005, 11.15

Andrew: Pěkné, účelné, ale informačně strohé…

Já bych řek, že to bylo zhruba takhle: Na JerGymu potřebovali něco na stránkách aktualizovat, tak to dali za úkol Joštovi. Ten se ve změti HTML tagů, chudák, ztratil, a tak si řek, že si to udělá po svým – a lepčí… :o)


Andrew

14. 1. 2005, 12.40

Já ti nevim, snad i takovej takyinformatik jako Jošt vidí, že ten jeho výtvor je spíš parodie…

Docela by mě zajímalo, co vedlo vedení k tomu, že jejich docela hezký stránky nahradili touhle katastrofou…

Finwë, ty máš kontakty na JerGymu, zkus se poptat.


JaR

14. 1. 2005, 20.43

Takže stručně a jednoduše. Naší paní ředitelce se nelíbil design Víti Dlouhýho a proto jako jediný „schopný“ Jošt dostal za úkol udělat web nový! Na tom co jste viděli na netu pracoval asi rok. No to bych možná přehnal spíše 3/4, abych mu nekřivdil. Nejsem sice takovej odborník ale o webu něco vím a nezbývámi než s vámi souhlásit a stydět se za to co u nás na škole vzniklo. Jinak ale je tady protinávrh, který sice potřebuje ještě doladit (design) a mohl by projít, bohužel pan Jošt nemá rozum a není zrovna dvakrát sdílný našemu návrhu loony.site.cz/jer­gym).


JaR

14. 1. 2005, 20.44

Jo a Matěji tobě díky. Asi Joštovi pošlu adresu tvýho webu aby viděl, že se mu všichni smějou!


Káťa

14. 1. 2005, 20.57

BTW Andrew, jakou máš teď teda adresu?


Andrew

14. 1. 2005, 22.11

[5] Graficky sice žádnej orgasmus, ale o hooodně lepší než ten Joštopaskvil. Zdroják, detaily jako drobečková navigace a accesskeys, prostě nebe a dudy… Jestli modernímu návrhu webu aspoň trochu rozumíte, zkuste se podívat na zdroják současné titulní stránky… bez komentáře :-) (smál jsem se dlouho) Jedna věc by mě ale zajímala – to ředitelka nevidí, že ten Joštův výplod je naprostá katastrofa a s předchozím naprosto nesrovnatelný? Proč to proboha nenechá navrhnout nějakého schopného studenta? To se nikdo takový na JerGymu nenajde?? (řečnická otázka… v [5] se skrývá odpověd)

[7] No adresa je furt stejná, akorát je tam to, co tam teď je… Na andrew.gfxs.cz bylo vlastně to samý co je teď na foto.gfxs.cz, tak jsem se rozhodl pro rázný krok… A jestli tam někdy bude něco jiného (AndrewBlog, AndrewFOTOblog), to ukáže až čas.


Andrew

14. 1. 2005, 22.16

Jo a eště něco. Díky za Páju, za Finwëho a za ředitelku (nadávejte si na ní, jak chcete, ale musíte uznat, že to, co dělá, dělá zatraceně dobře). DÍKY. A myslim to smrtelně vážně.

A prosimvás, jsou teda lepší ty framy nebo tabulky?


xomax

14. 1. 2005, 22.43

[9] Nejlepší jsou tabulky s iframy ;o)

[5] Ubral bych na oranžový – působí roztodivně a hned bych uploadnul přes JoštoDílo… :o)


Andrew

14. 1. 2005, 23.35

[5] Jo a koukni na to v Opeře, položky menu jsou šouplý nalevo mimo obdélník menu.


Finwe

14. 1. 2005, 23.53

[5] – 3/4 roku? Tak dlouho bych to, vzhledem k tomu, jakej je to bastl, dělal taky.

Jinak práce na dva dny…


JaR

15. 1. 2005, 9.08

Já ani nevim jestli to ředitelka už viděla. my se snažíme co můžeme aby to prostě zmizelo. O problémech s operou víme a snažíme se je respektive Looňák loony.czweb.org) řešit a na tý oranžový se už taky pracuje. Jo a Matěji tobě Jošt něco odepsal?


Rishak

15. 1. 2005, 16.55

Matěji, koukni se na Realmind. Chválej tě tam:_))


Michal Tuláček

15. 1. 2005, 19.12

Zdravím,

o této stvůře vím již delší dobu, takže se zdržím ošklivého pomlouvání :D (i kdyz si o tom „díle“ myslím své)

  1. Změna webu – ano, bylo účelné inovovat weba to zejména protože:

  • Web jergymu dělala na počátku parta lidí co to chtěla dotáhnout do fakt profi díla, později nějaké kabinety sestavili další lidičkové, kteří to ale dělali z musu… totální šílenostwww.jergym.hiedu.cz/ui_skola/ např mělo reprezentovat web kabinetu informatiky – ten by už z principu měl být ten nejvíc nejlepší. Nebylo tomu tak, jediný opravdu propracovaný kus webu byl kabinet Ma a Fy, protoze se o to aktivne staral loony a koordinator webu (tehdy Zenon) bydlel oficialne v MaFy kabinete

  1. Pani reditelka chtela svuj redakcni system, neco jako „Hlasna trouba reditelny“, a priznavam, ja ji to nebyl schopen udelat, precijenom jestli si mate vybrat mezi maturitou a nebo otrocenim na skolnim webu, ktere stejne nic neprinese…

  2. Odmaturoval jsem, Vita na jergym nikdy nechodil takze skola prisla o webmastera.

  3. Logo jergymu bylo prezite, stare nevyhovujici, hnusne atd atd.

A ted k jednotlivym bodum:

ad a) Web postradal jednotnou koncepci. Vse co bylo na starem webu dobre, bylo zruseno, vse co tam bylo spatne a vedelo se o tom, zustalo, protoze se ty stranky proste prevedly (zas takovy problem to nebyl… tela stranek byla oddelena od designu) – vznikl Paskvil. Paskvil s velkym P.

ad b) at koukam jak koukam, hlasna trouba reditelny nikde

ad c) Tohle trosku diskvalifikuje loonyho a dalsi aktivisty – ti maturuli letos a pak nebudou… A uz jednou jsme se na skole presvedcili (pri studentsne revolte loni) ze nejlepsim zpusobem reseni problemu kdyz se maturitni rocnik postavi prosti vedeni je, nechat to uzrat do kvetna…

ad d) Nemam slov, tohle je jeste horsi

-----

Ad protinavrh… ted budu mozna moc kriticky, ale ten je taky strasny… mozna vyhovuje norme, ale pusobi na me odpudive… chce to ruku grafika a chce to planovat… proste cely web musi mit jasnou koncepci a ne ze si chemici reknou ze jim je skolni web maly a zalozi si natrucweb protoze syn pani profesorky umi HTML… apod… no uvidime jak se vyvine novy web… precijenom pulvedeni skly je jine nez loni…

S Matfyzu zdravi ex-webamster JerGymu.


Vít Dlouhý

15. 1. 2005, 19.16

Zrovna včera jsem nový web právě s Michalem Tuláčkem prohlížel. Ne snad, že by můj návrh (který vznikal jedno odpoledne, někdy v dubnu 2003) byl něco extra (do referencí jsem si jej nikdy nedal), ale ten nový web je opravdu výsměch.

:-(

Mě osobně to trápit nemusí, ale určitě bych byl raději, kdyby stará verze měla vhodnějšího nástupce, než tento paskvil.

to [5] Jar: Grafický návrh jsem tehdy zpracovával bez nároku na honorář (dlužil jsem to Michalovi), pokud se stránky s odstupem času nelíbily (což je naprosto normální), mohl jsem vytvořit návrh nový (snad hezčí, bezesporu beztabulkový a ROZHODNĚ bez rámců a dalších zvěrstev), díky pracovní vytíženosti by mi to trvalo déle, ale určitě ne 3/4 roku (!).

Možná by ale bylo nejlepší, kdyby u vás na škole byla vyhlášena studentská soutěž, jsem si jist, že výsledky by byly lepší, než stávající web, což koneckonců dokazuje i tvůj návrh.


Michal Tuláček

15. 1. 2005, 19.18

btw: doporucuju se mrknout nawww.gvp.cz a pak tise zavidet…


JaR

15. 1. 2005, 19.44

AD [16] Víťo já ti to nějak nezazlívám, ale bohužel naše vedení se k tomu loni postavilo tímto způsobem a nikoho o tom neinformovalo, my jsme se to dozvěděli čistě náhodou. Každopádně doufám v brzkou změnu! Protože se za tu školu vyloženě stydim. Navíc teď (po dni otevřených dveří), kdy je návštěvnost největší. ten web (alespoň podle počítadla) vidělo během dvou dnů 350 lidí a studenti tam moc nechodí (nemají důvod, protože tam nic neni a dá se říct, že ani nikdy nebylo, což rozhodně nazazlívám tobě ani Michalovi). I kdyby z těch třistapadesáti bylo je 150 z venčí (rodiče atd.) je dost a škole to rozhodně neudělá dobré jméno!


Andrew

15. 1. 2005, 20.24

[15] On ten protinávrh hezkej fakt není, ale jeho výhoda je minimáně v tom, že je rozumně napsanej, takže, když se ho chopí někdo graficky-CSS-schopnej, není problém z něj udělat fešnej web. Tý Joštozrůdě pomůže leda eutanázie.

[13] CSS Mám u vás pivo :-)


JaR

15. 1. 2005, 21.05

Dík, hele když už si se v tom šťoural tak mám jeden dotaz. V opeře se cesta na aktuální stránku posouvá maličko do prava oproti MSIE a Mozille.Nevíš jak to vyřešit?


Andrew

15. 1. 2005, 22.52

Tak jsem na to koukal a je to IMHO tím, že Opera nějak divně spočítá to font-size: 90%. Bez toho to všechny prohlížeče zobrazujou stejně. Ale nepřišel jsem na to, jak to vyřešit bez změny zdrojáku :-(


Vít Dlouhý

16. 1. 2005, 14.56

Ještě doplním, můj původní návrh je k vidění navitdlouhy.cz/tem­p/jergym/ – podle data vznikal v září 2002 (tedy dřív, než jsem si myslel).

Dnes už bych se k němu nijak zvlášť nehlásil ;-)


JaR

16. 1. 2005, 17.15

[21] Jo díky a máš u nás to pivo tak si o něj někdy řekni!


JaR

16. 1. 2005, 17.18

Jo a nevim jestli jste si toho všimli ale jošt upravil kódování a vyhodil ten flash, timhle tempem to bude třeba tak za pár měsíců pěknej web!


Andrew

16. 1. 2005, 18.28

No, nevim, nevim…

Myslím, že až narazí na potřebu zrušit ty framy, tak to bude tak 3/4 roku studovat a pak tam frkne [10] tabulku s iframama :-)


Andrew

16. 1. 2005, 18.29

[23] Třeba až se (zase) přijedu na skok podívat na Ratab :-)


JaR

17. 1. 2005, 22.02

[26]Ok, tak se připomeň! Jo jinak Loony má pravdu, že nelze dávat vedení naší školy do jednoho obalu. Náš nový zástupce, je ochotný a přístupný změnám ale nějakou dobu to potrvá a stránky zůstanou takový jaký sou. Teda pokud je pan profesor Jošt nezmění


JaR

17. 1. 2005, 22.29

Jo a ještě jedna věc chtěl bych omluvit pan profesorovi (teda pokud jsem ještě někdy přijde) za článek [5], některé tvrzení nebyli založeny na důkladně prověřeném zdroji a i když je naše škola malá, jedna babka povídala není dobrý zdroj. každopádně musím říci že nyní se usilovně pracuje na změně k lepší mu (a to na všech frontách) a doufám (a to pevně), že brzy vzdejde něco co předčí web GFXS a pokud ne, tak se mu alespoň vyrovná!


Finwe

17. 1. 2005, 22.58

To ovšem studentíci JerGymu netuší, že kdesi v podsvětí GFXŠ vzniká web nový a ještě mnohem, mnohem lepší…


grooger

17. 1. 2005, 23.00

Jenom jestli víte , tak talentovaný webdesignér mgr. Jošt má i svoji home-pagepj.wz.cz


xomax

17. 1. 2005, 23.10

[28] Ať žije rivalita, jejíž důsledkem půjde kvalita na obou stranách nahoru!!


Andrew

17. 1. 2005, 23.23

[29] Tak, tak, měl jsem tu čest viděl velmi rané preview a je to síla… Jen ta vyblitá housenková :-\


xomax

18. 1. 2005, 2.04

[32] Prdlajz vyblitá housenková… Já věděl, že jsem to někde viděl… To byly barvy WinXP… :o)


Finwe

18. 1. 2005, 10.52

Jo, to bylo to první, co řek bratr, když přišel domu a viděl to.


Andrew

18. 1. 2005, 11.01

Čoveče, on je to fakt… :-) Ale samotnýho by mě to nenapadlo.


Wanderer

21. 1. 2005, 11.31

No abychom to shrnuli… Asi nemá význam debatovat o kvalitách jednotlivých webů. Tady totiž nejde o stránky, ale o EGO. Já jsem tady informatik, tudíž web budu dělat já protože to nejlím umím, což logicky plyne z titulu funkce informatika! MOJE grafické cítění a vidění je nejlepší, MOJE kódování je nejpraktičtější, MOJE nápady jsou in… Takovýhle přístup je bohužel informatikům vlastní, nejen na školách ale i ve velkých dobře situovaných firmách, jak jsem měl možnost se přesvědčit, a bohužel se netýká jen webu, to je v porovnání s jinými problémy které dokáží samozvaní „mistři informatici“ ovlivňovat nepodstatná záležitost. A kritizovat takový přístup z titulu svých několikanásobně větších schopností, to by se dalo přirovnat k tomu kdyby se Paganini vysmíval houslovému fidlání prvňáčka… ten to totiž stejně nepochopí, protože na té úrovni na které se právě nachází je to pro něj vynikající výkon, moc se mu to líbí, prostě ze sebe vydává to nejlepší…

Problémy s webem bohužel nemají jen střední školy, viz. fm

[2]…nejlepší jsou frejmy, ve kterých jsou tabulky :)


Andrew

21. 1. 2005, 12.27

To srovnání Paganini × prvňáček dost pokulhává. Prvňáček nevystupuje na jevištích světových oper a když by někdo chtěl třeba na banketu něco zahrát, nepozve si ho. On si doma cvičí a maximálně zahraje na školní besídce. A ví, že na nic většího (zatím) nemá.

Ať si na localhostu šmudlá, kdo chce, co chce. Ať má každý takové osobní stránky takové, jaké je dokáže udělat. Ale oficiální stránky, které mají reprezentovat, ať proboha dělá někdo, kdo tomu rozumí!!!

JaRe, ty jsi u zdroje, jak se situace vyvíjí?


Andrew

21. 1. 2005, 12.30

[36] A eště k tý FM: Ony univerzitní weby jsou kapitolou samy pro sebe. Aby to k něčemu vypadalo, chce to někoho s grafickým cítěním. A takových na FM (a technických fakultách a katedrách obecně) moc není…


JaR

23. 1. 2005, 8.14

[37] No Andrew, upřímně řečeno ani moc nevim. Je tady naděje že by nový design mohl udělat zase Víťa a Joštovi s programem pomůže Michal Tuláček, teda to je poslední zpráva kterou mám od Michala a na které se dohodl s Joštem (teda aspoň jsem to tak pochopil)!


Wanderer

24. 1. 2005, 11.43

[37] ono to srovnání má evokovat to, že když někdo něco udělá na hranici svých možností, tak se mu to prostě líbí jakkoli to ostatním může připadat ošklivý… a když má funkci tak to bude samozřejmě chtít protlačit…


Andrew

24. 1. 2005, 14.14

Myslim, že tady jde hlavně o tu funkci. Jak jsi psal – on je prostě informatik, tak to přece MUSÍ umět.


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.