The Real Group - In the Middle Of Life

České národní povědomí o švédských vokálních souborech asi nebude nic moc. Proto taky většina z vás nebude znát kvintet The Real Group, který nedávno vydal svou novou desku – In The Middle Of Life.

image

The Real Group jsem se seznámil před nástupem do Akcentu – konkrétně s hitem Chili Con Carne, o kterém jsem už určitě psal, a který můžete slyšet i od Akcentu. Deska „Nothing but The Real Group“, na které Chili je, se mi zas tak silná nezdá – vypalovačky jsou tam dvě, tři, a zbytek jsou pomalé, skoro až unylé fláky, s malou pestrostí aranží.

Zato In The Middle Of Life je jiná. Vokalisti opustili zažité schéma „a capella, sem tam beatový podkládek“ a do svých písní (všechny skladby jsou původní) namontovali elektrické kytary, baskytaru, sem tam klávesy a opravdové bicí. Zároveň existují (na internetu) aranže čistě pro sborovou úpravu.

Na <acronym title=„In The Middle Of Life“>ItMoL</a­cronym> je parádní, že ani pomalé písně netrpí unylostí, nebo aranžemi bez nápadu. Skvělá je (i pro velké použití nástrojů) úvodní Prime Time Blues. Fantastický kus tenora Anderse Edenrotha jsou pomalé, mollové Words, nebo rychlá The Grass Grows Greener s geniálním basovým (vokálním) sólem a beatboxovým doprovodem. A co teprve geniální vokálová Gøta! Nelekejte se názvu, je kompletně bez textu – a i kdyby byla švédsky, poslouchala by se určitě skvěle. Švédština je totiž na hudbu skvělý jazyk, a o to víc v podání The Real Group.

Jediná nevýhoda Real Group je ta, že se jejich alba VELMI těžko shání. Jak v českých obchodech, tak na P2P sítích. A to je škoda, protože by mohli být tahounem a iniciátorem vzniku podobných, českých sborů. Máme jen 4TET a to je zoufale málo.

Musique

Komentáře

Michal Aron

12. 1. 2006, 21.33

Ahoj, na tenhle článek jsem narazil úplně náhodně, když jsem hledal v Googlu něco o Real Group, a tohle byl hned 4. (!) odkaz. Jsem moc rád, že i v Čechách se taky najde někdo jinej než já, kdo poslouchá RG, já je doslova žeru, kdybys třeba chtěl ještě něco od nich sehnat, tak mi napiš maila, pár alb mám a sdílím na DCčku… Teď 25. února se zrovna chystám na jejich koncert do Rakouska… Jo, a musím ti trochu oponovat, že máme jenom 4tet, vynikající česká vokální skupina je např. Voxtet(tak třetinu repertoáru maj od RG…). Jo, jinak je to fajn článek, taky mám z toho alba nejradši Words, The Grass Grows Greener a Gøta.


Finwe

12. 1. 2006, 21.57

Jistě, máme víc takových souborů (např. offbeat), ale v obecném povědomí je opravdu jen ten 4tet…

A ty Tvoje oblíbené se dají pochopit, vždyť jsou to taky největší pecky… Osobně mám rád třeba ještě Perfect Life…


Michal Aron

12. 1. 2006, 22.28

Mám rád lidi, co takhle rychle reagujou:-) Dobrý je taky Spring is Coming, je to sice dost popík, ale fascinuje mě, jak má ta sopranistka „mladej“ hlas. A to už nejmladší není… Jo, znáš album Live in Stockholm (někdy uváděný jak Jazz: Live)? To je podle mě fakt nejlepší.

Díval jsem se na stránky toho offbeatu (to jméno slyším fakt poprvé) a nějak mi nejde přehrát žádná z těch ukázek co tam maj…


Finwe

13. 1. 2006, 0.03

Oni to offbeati nemaj na webu dost dobře pořešený… ty ukázky:

A od <acronym title=„Real Group“>RG</acronym> znám jen Nothing but The Real Group (Chili con carne zpíváme s Akcentem), pak In „The Middle of Life“ a „En riktig jul“


Radas

1. 3. 2006, 21.28

#1 – Michal Aron Ja bych se take pridal ke chvale real group, moc, moc o ty alba stojim, jak by to bylo mozne si je stahnout. Dekuju moc.


radim

16. 5. 2006, 17.29

No taky sem se s tím seznámli právě teď od mýho švédskýho spolužáka. Je to pecka: mám album Allt det Bästa. Zírám jak puk a do plejády českých groups bych přidal Dobrý večer kvintet, i když nevím, kde se zrovna dnes pohybují, tak snad sem nikoho neurazil.


Katy

23. 8. 2006, 15.55

#6 – radimAhojky, já se taky připojuju, já se shodou okolností o této prima skupině dozvěděla od kluků z Voxtetu, protože se tak trochu známe, ale nějak se nechtějí dělit o cédéčka, a tak bych se chtěla zeptat, jestli by se nechtěl podělit někdo z vás a poslat je třeba přes ICQ 191–883–242.Předem moc díky…


Melcho

18. 2. 2007, 21.14

Zdravim Vas, vlastnim vsetky albumy od Real Group, ak by mal niekto zaujem, hlaste sa na ICQ cisle 325–012–349. Hudbe zdar a Real Group zvlast :)


JJ

31. 1. 2008, 15.12

Teda já se nestačím divit. Nabízet tu sdílení muziky. Policajty na Vás. Taky mám všechny RG alba, ale narozdíl od Vás jsem si je koupil.
No, DVK bych nedával do jednoho pytle s RG, jsou kvalitativně asi o 1000 tříd níž. A Voxtet je taky kapitola sama pro sebe.


Miki

6. 4. 2009, 17.28

Ahoj, jen doplním/upřesním některé informace…

Na albu In The Middle Of Life žádné beaty, kytary, baskytary, klávesy ani bicí nejsou. Sice to tak zní, ale je to všechno tvořeno ústy či jinými částmi těla členů RG. Je tam ovšem spousta studiové zvukové chemie, o kterou se stará dvorní zvukař a podle mne 6. člen RG – Jan Apelholm :-)

Spring is Coming patří i mezi mé nejoblíbenější písně z tohoto alba, Fantastická sopranistka Margareta už bohužel s RG nezpívá, po rozvodu s jejich basákem Andersem Jalkéusem byla zřejmě její poslední společná aktivita natočení živého DVD ve Stockholmu (mimochodem na tomto DVD se místy tváří už dost kysele…). Margareta nicméně úspěšně pokračuje v sólové dráze, kdy své prvním album natočila společně se špičkovými švédskými jazzmany – viz http://www.emi.se/…s/margareta/ (tentokrát již pod svým rodným příjmením Bengtson).

Mimochodem naživo jsou RG naprosto neuvěřitelní! Mají zvuk jak na CD, težko se to vypráví, je třeba je zažít. No a jejich tradiční improvizace v závěru koncertu, kdy nechají diváky zvolit známou píseň a styl, ve kterém jí o pár sekund později zazpívají, je taky jedinečná. Rozhodně doporučuju koncert RG navštívit, aby měl člověk představu, jak vypadá profesionální a cappellové vystoupení, a mohl pak lépe hodnotit všechny české více či méně úspěšné pokusy :-)


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.