Vybíráme baterku - svítilnu

Do kategorie Turistika dlouho nic nepřibylo a tenhle článek mám delší dobu v hlavě, takže zamyšlení nad tím, jak vybírat, když si chceme pořídit ideální svítilnu, vulgárně zvanou baterka.

V zásadě základním rozhodnutím je, jestli vybírat čelovku, neboli baterku, kterou upevníte na hlavu, nebo baterku do ruky. Abych řekl pravdu, nepoznal jsem moc baterek do ruky, které by stály za to. Jediné, které můžu doporučit, jsou baterky GP Discovery. Skvělý dosvit, celkem slušná výdrž baterek. Ale jsou velké, těžké a jejich stavba není příliš pevná. Zaměřme se tedy na svítilny hlavové, též nazývané čelovky.

Vyjasněme si priority

Celý náš výběr se bude točit kolem dvou hlavních parametrů: Výdrž baterií a dosvit. Tyto dva parametry jsou, podle mých pozorování, nekombinovatelné a buď budeme preferovat jeden, nebo druhý. Kompromisy pouze omezené a za příplatek.

Chcete ušetřit? Zapomeňte na kvalitu. Dlouhou dobu jsme do Kletru kupovali jako odměny čelovky PETZL Zoom na ploché baterie – klasická žárovka, baterie na temeni hlavy. Nic levného, ale šťastlivci, kteří tenkrát zoom dostali, ho mají dodnes (6–8 let). Tahle baterka, která se dnes už patrně neprodává, má střední dosvit a v mrazu vydrží solidně svítit jeden večer/noc. Zato konstrukce je velmi pevná a nemusíte se bát ani deště, ani stropu jeskyně, kde si budete svítit na cestu.

Pokud byste dnes chtěli čelovku s dlouhým dosvitem, kupte si nějakou halogenovou. Výdrž na baterie minimální, ale šajn jako kráva.

Na běžné používání doma i venku, prakticky kdekoliv, mi ale nejlíp vychází relativní novinka – LED čeovky. Opět platí pravidlo – neinvestujete, nemáte kvalitu. Baterky s cenou okolo 200–300 vydržely tak měsíc, dva. Zato model, který můžu doporučit, je PETZL (náhoda, že?) Tikka plus. Tři kusy AAA baterií (mini tužkové) jsou schopeny pohánět jí velmi dlouho. Nebudete s ní sice schopní simulovat světlo policejního vrtulníku, ale na posvícení na cestu, na vaření, stavění stanu, ale i večer na deník/knížku naprosto postačí – a jako bonus – vydrží svítit velmi, velmi dlouho, jedny baterie v té mé mi vydrží zhruba dva měsíce, nebo i déle. Záleží na hustotě používání (a také na intenzitě svícení, která se u modelu Tikka plus dá nastavit ve třech různých úrovních, plus blikání jako bonus).

A když chcete kompromis dosvitu a výdrže? Prodávají se čelovky, kde můžete přepínat mezi halogenem a LED diodami, tzv. modely DUO.
A další tip – nemusíte se omezovat na běžné baterky. Držel jsem v ruce cyklosvítilnu Author X-Ray, která, ač na LED diody, strčila svítivostí ostatní (i halogenové) svítilny do kapsy. A výdrž na baterie taky nebyla špatná.

Pokud chcete kvalitní baterku, neváhejte a nebojte se incestovat investovat do kvalitní čelovky.

Turistika

Komentáře

wayfarer

23. 2. 2007, 9.00

Díky za informace – poznatky z praxe jsou vždycky lepší jak reklamní výmysly výrobců. Jestliže máš tak dobře zmapovaný terén – máš i zkušenosti s životností baterií v extrémních podmínkách? Postupně se dovybavuju a nechci kupovat hlouposti – zjišťuju že už mi nestačí zelená deka kopřivačka a kanady po tátoví jako když mi bylo patnáct :-)


Finwe

23. 2. 2007, 9.12

#1 – wayfarer Jediné extrémní podmínky, které jsme testovali, jsou cca dvacetistupňové mrazy. V nich se výdrž baterií v klasických svítilnách (+ kryptonových a halogenových) dost snižuje, ale u LED svítilen zůstává více méně stálá nebo klesá jen minimálně. Nezávisle na výrobci.


BoB

23. 2. 2007, 9.21

Jako malou svítilnu do ruky, kterou člověk může téměř pořád tahat s sebou, bych doporučil Maglite ( http://www.ma&#…; ). Prakticky nezničitelná, na svoji velikost velmi dobře svítící, s dlouhou životostí žárovky. Spokojeně ji používám už skoro 10 let.


wayfarer

27. 2. 2007, 11.52

dik ,–) kdyz uz jsi v tom, co nam takhle poreferovat trochu o tvem outdoorovem vybaveni at vime?


Finwe

27. 2. 2007, 12.42

#4 – wayfarer Jestli je o to zájem.. :) Tak to někdy v dohledné době sepíšu :)


wayfarer

1. 3. 2007, 8.55

zajem je vzdycky – informace se nikdy neztrati. a cim vic je tech overenych, tim lip…


xom

7. 3. 2007, 16.51

Já mohu jen a jen doporučit čelovku od firmy Sunset (recenze), kupoval jsem ji asi za 500,– minulý rok před Norskem a mám s ní výborné zkušenosti. Její xenonová žárovka má až překvapivou svítivost, ale žere dost baterky. Diody jsou skvělou alternativou – něco najít se dá s jednou, zapsat do deníku se dvěmi, hledat po tmě a dešti cestu kolem Josefodolské protržené přehrady se třemi. S Petzly nemám zkušenosti, ale při výběru svítilny mi přišly předražené.


Petr

18. 3. 2007, 23.32

V clanku mi trochu chybi LED svitilny s poslednimi vysoce vykonnymi LED, jako jsou Cree XR-E nebo Seoul Semiconductor P4 – to co je timto osazeno je uplne o necem jinem (vysoky svetelny vykon a velmi nizka spotreba).

Pokud by to nekoho blize zajimalo muzete se mrknout treba na FotonMag ktery o LED svitilnach neco vice pise.

A co se tyce toho doporuceni – ja bych nedal dopustit na svitilny Fenix s Cree LED (napr. L2D CE o svitivosti az 135 lumenu a vydrz az 55 hodin). V Cechach se to da sehnat treba na Kronium.cz.


Eliška

27. 4. 2010, 16.40

Osobně si myslím, že obyčejná čelovka za dvě stovky většinou stačí. Pokud je pohodlná a nehodláte ji používat v dešti a tak.

Mimochodem, nějak ti blbne ochrana proti spamu. V minulém článku jsem měla dotaz „4 plus 2 je“ a 6 nefungovalo. Komentář se vložil teprve až jsem dala 5 :-))) Teď to blbne znovu, tak zkusím tu pětku :-)


Finwe

28. 4. 2010, 16.34

Už je to snad ok, dík :)


wario

2. 6. 2011, 21.14

dnes se dá vybrat široká škála led osvětlení.záleží pro koho a na jaký účel danou baterku máme, pro sebe jsem s ipořídil kvalitní petzel tika, pro malýho na tábor čelovku z výše citovaného webu. fungují obě dostatečně i když je tam rozdíl v kvalitě


wario

18. 9. 2011, 14.53

docela dobrou věcí jsou taky uv baterky. každopádně dnes je LED pro svítilny a čelovky ideální řešení


Natty Light

28. 8. 2013, 11.02

Jojo, ledka jsou ideální – luxeony, cree, teď ten vývoj jde hodně rychle, vyplatí se koukat, co vyšlo za novou věc a vždycky radši třikrát prověřit a prohnat googlem.


Kropucha

27. 10. 2013, 21.03

Říkal někdo Petzl? téhle firmě jsem věrný dlouho a s výrobky jsem hodně spokojený. Teď jsem hodně zvědavý na nové výrobkyx, co se chystají na trh, co si na nás připraví


Konik

20. 11. 2013, 18.37

Kdepak Petzl, kdepak Fénix, já těď objevil Surefire Saint a nedám na něj dopustit. Ještě že jsem ho dostal k narozkám, cena je vyšší, ale nadšenci to asi ocení


Zuhan

22. 1. 2014, 21.12

Surefire není zlý, ale mám radši UK Light, surefire saint už je na mě přestřeleně drahý, ta moje vyšla na eurolampu na něco okolo 2 tisíc což je za takovou baterku myslím ještě v normě.


Norman

10. 9. 2014, 8.50

Ahoj, já teď zvažuju co koupit, poradíte někdo? Potřebuju čelovku do hor, a i do lesa, noční přechody a tak… zvažoval jsem tenhle Surefire, ale pořád mi to přijde ještě drahé, čelovka Petzl, asi Tikka R+ by mi stačila, je v tom opravdu takový rozdíl? Dík, Norm


Jirka

25. 3. 2015, 10.38

Doporučil bych nejspíše poohlédnout se po něčem profesionálnějším, sice si trochu připlatíte, ale zrovna u svítilny poznáte rozdíl mezi 150,– a 500,– Kč. Jedna z firem, u které se Vám dostane kvality je Intecore, která vyrábí mnoho druhů, od ručních malých svítilen až po supersvítivé s použitím technologie CREE LED, dosvit je obrovský a vlnová délka světla CREE LED spolehlivě osvítí vše, co ji přijde do cesty. U nitecore mají plno výrobků


Kamil

25. 3. 2015, 13.38

Nazdárk já teda naprosto souhlasím s Jirkou co se týká té ceny a kvality, jen si troufám říct že opravdu kvalitní svítilnu koupíte asi někde přes tisícovku. Já osobně má na kEmpování od Nitecore ( mimochodem jiroko neměl jste na mysli právě NITECORE a né Intecote?) A jsem s ní už X let pokojený, teď přišel syn s tím, že bude potřebovat na ryby nějakou baterku a určitě zase půjdu do téhle značky, jen neště nevím jestli mu vezmu čelovku nebo klasiku, ale na ryby bude asi čelovka lepší!!!!


Verča

9. 4. 2015, 21.25

Tak mně trvalo velmi dlouho se rozhodnout co vlastn chci a protože mi to tak dlouho trvalo. Koupil mi přítel svítilnu od Nitecore :) a dnes? Na ni nemohu dopustit :) Mám ji už 2 roky a od tehdy jsme si od Nitecore dokoupili i baterky klasické, čelovky a také světlo do garáže, aby můj milovaný partner viděl, když montuje v autě:D Takže u žen doporučuji – nechte to na muže, oni vědí rozhodnout a hlavně, já bych si asi takovou (podle mých úvah drahou) svítilnu nekoupila, jsem ráda, že jsem ji dostala na narozeniny: D


Veronika

29. 8. 2017, 12.33

Pekný článok :) Je mi jasné, že sa naozaj človek musí pozerať po tom, čo od daného predmetu očakáva a nie je to len s baterkou :) Osobne som zvolila taktiež Nitecore :) Pár známych ju má a mala som ju aj požičanú a bola super. Na dovolenke na Srí Lanke nám pomohla hlavne čelovka :) dali sme si výšľap v noci a bola to teda zábava, pretože okolo vás všetko praská šuští. Zvieratká sa len tak hemžia :D ale neprídu do vášho vysvieteného poľa okrem psov, tých tam bolo neúrekom :D


Vložit komentář

K tomuto příspěvku není povoleno přidávat komentáře.